Yüzeysel Mikoz Tedavisi İçin Yedi Doğal İlaç

Yüzeysel mikozların neden olduğu rahatsızlığı gidermek için doğal maddeler kullanabilirsiniz. Çok etkilidirler ve cilt üzerinde sert bir etki de bırakmazlar.
Yüzeysel Mikoz Tedavisi İçin Yedi Doğal İlaç

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Yüzeysel mikoz, vücudun herhangi bir yerinde her yaşta ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonlarıdır. Bununla birlikte, kafa derisinde, cinsel organlarda ve tırnaklarda, özellikle ayak tırnaklarında daha yaygındırlar.

Bu yazıda, yüzeysel mikoz tedavisi için yedi doğal ilacı keşfedin. En çok dikkatinizi çekeni seçebilir veya onları birleştirebilir ve daha iyi sonuçlar elde etmek için değiştirebilirsiniz.

Yüzeysel Mikoz için Çözümler

1. Çay ağacı esansiyel yağı

bir şişe çay ağacı yağı

Çay ağacı esansiyel yağı yüzeysel mikoz için en popüler ilaçlardan biridir. Aslında, akne ve kepek yanı sıra kandidiyaz veya sistit mücadele doğal kozmetik tariflerde ortak bir maddedir.

Bu yağ çok tahriş edici olabilir, bu yüzden hassas bölgelere veya mukoza zarlarına uygulamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca antifungal özelliklere sahip Hindistan cevizi yağı ile seyreltebilirsiniz.

2. Kekik esansiyel yağı

Bu uçucu yağ aromatik kekik bitkisinden elde edilir. Antibiyotik ve antifungal özellikleri nedeniyle çok etkilidir. Etikette belirtildiği sürece, oral kullanım için çok uygun bir çözümdür.

  • Çay ağacı esansiyel yağı ile birleştirebilir veya içebilirsiniz. Bu durumda, çay kaşığı yağda veya balda seyreltilmiş bu yağdan günde üç kez birer damla alın.

3. Zencefil

Zencefil birçok sağlık bozukluğunun tedavisinde kullanılır. Herhangi bir yan etkisi olmadan belirli bakteri ve mantar türlerini yok etmeye yardımcı olur.

Zencefil esansiyel yağı uygulayabilir ya da zencefil çayıyla bir banyo hazırlayabilirsiniz. Bu ilaç el ve ayak mantar enfeksiyonları için çok faydalı olabilir. Taze suyunu da kullanabilirsiniz.

4. Propolis

Propolis, her türlü enfeksiyonu önlemek ve tedavi etmek için en iyi doğal antibiyotiklerden biridir. Ayrıca, arıların kovanlarını steril tutmak için kullandıkları bileşen olduğundan mantarları da öldürür.

Oral ve topikal propolis tedavilerini birleştirebilirsiniz:

  • Topikal: Doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Alkolsüz bir propolis ürünü seçmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Oral: Yüzeysel mikozlar kayboluncaya kadar her üç saatte beş damla kullanın. Bir önlem olarak, her gün aç karnına beş damla tüketebilirsiniz.

5. Seylan tarçını

Tarçın kesinlikle ecza dolabında bulundurmanız gereken bir baharattır. Aslında, niasin, tiamin ve askorbik asit içeriği onu çok etkili bir fungisit yapar.

Tarçın esansiyel yağı kullanabilir veya banyoda zencefilde olduğu gibi kullanabilirsiniz. Şifalı etkilerini arttırmak için her iki baharatı da birleştirebilirsiniz. Ancak, her zaman tıbbi çeşit olan Seylon tarçınını seçtiğinizden emin olun.

6. Sarımsak

bir kase sarımsak

Sarımsak, çok güçlü bir antibiyotik ve antifungal ajan olduğundan yüzeyel mikozlara karşı mükemmel bir tedavi yöntemidir. Hem topikal olarak uygulayabilir hem de çiğ yiyebilirsiniz. Yemekte zorlanıyorsanız, sarımsak kapsülleri satın alın.

7. Aloe vera

Son olarak, aloe vera, farklı sağlık hastalıkların tedavisine yardımcı olabileceğinden, evde bulundurulması gereken başka bir üründür. Ayrıca, her türlü kozmetik ve doğal ürüne eklemek için de çok pratik bir bileşendir.

Ek olarak, aloe veranın dokusundan dolayı uygulanması kolaydır. Cildinizi yağlı bırakmayan kolay emilen bir merhem yapmak için aloe’yi diğer yağlarla birleştirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Garrote A. Micosis cutáneas. Vol. 21. Núm. 8. páginas 82-90 (Septiembre 2002)
  • Nazzaro F, Fratianni F, Coppola R, Feo V. Essential Oils and Antifungal Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2017;10(4):86. Published 2017 Nov 2. doi:10.3390/ph10040086
  • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017;22(6):989. Published 2017 Jun 14.
  • Hamman, J. H. (2008, August). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.