Zencefil Suyunun 5 Faydasını keşfedin

Tadı size tuhaf gelse de, zencefil, Doğu kültürlerinin binlerce yıldır hastalık ve diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için kullandığı bir bitkidir. Bu yazımızda zencefil suyunun faydaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Zencefil Suyunun 5 Faydasını keşfedin
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Zencefil suyunun mucizevi faydaları olduğunu duymuş muydunuz? O zaman denemeye ne dersiniz?

Her şeyden önce zencefil, yoğun aroması ve biraz baharatlı olan lezzetiyle ön plana çıkan bir bitkidir. Kök sapı alışıla geldik şekilde hasat edilen ve kullanılan zencefilgiller ailesinden gelir. Bir kök sap, köklerin ortaya çıktığı yeraltı gövdesidir.

Yıllar önce, zencefili elde etmek neredeyse imkansızdı. Ancak bugün, en çok kullanılan ve her türlü ev reçetesi için önerilen gıdalardan biridir.

Çin tıbbı sayesinde bilinirliği arttı ve şu anda herhangi bir market ya da halk pazarında kolaylıkla bulunabilir.

Diğer pek çok faydasının yanı sıra, zencefil, pankreas ve sindirim sistemlerinin işlevlerini harekete geçirmeye yardımcı olmak konusunda öne çıkar.

Ayrıca, öksürük ya da grip gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde ve vücut ağrısını hafifletmek için bir yatıştırıcı olarak kullanılır.

C ve B6 vitaminlerinin mükemmel içeriği, potasyum gibi minerallerle birlikte, zencefili çeşitli hastalıklar için iyi bir tedavi seçeneği haline getirir. Artı, antioksidan özelliklere de sahiptir.

Zencefili nasıl kullanabilirsiniz?

zencefil ve limon

Zencefil, salatalar, soslar, hamur işleri, tatlılar ya da diğer genel tarifler de dahil olmak üzere çeşitli seçenekler içerisinde kullanılabilir. Üstelik, meyve suları, çay ve şurupların içine de taze rendelenmiş zencefil ekleyebilirsiniz .

Birincil bileşenlerden biri olarak zencefil kullanan pek çok kozmetik ürünü de mevcuttur.

Temel fonksiyonu selülit gibi ciltteki kusurları önlemek ya da azaltmak olan losyonlar, şampuanlar ve kremlerin bünyesinde bulunur.

Bazı kişilerin zencefil ile ilgili tek sorunu, vücut sıcaklığını yükseltebilme olasılığıdır.

Bu nedenle aşağıdaki bireyler için önerilmez:

  • Yüksek ateşi olanlar
  • Hamile kadınlar
  • Çocuklar
  • Yüksek tansiyonu olan ya da bu durumu kontrol etmek için aspirin kullanan kişiler (etkileri daha da kötüleştirdiği için)

Zencefil suyunun hazırlanışı nasıldır?

Malzemeler

  • 4 su bardağı su (1 litre)
  • 4 çorba kaşığı kıyılmış ya da rendelenmiş zencefil (40 g)

Hazırlık

  • Önce suyu ısıtın. Kaynamaya başladığında, zencefili içine ekleyin.
  • Ardından, 10 dakika daha kaynatın ve 15 saniye sonra ocağı kapatın.
  • Sıvıyı süzün.
  • Zencefil suyunu sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.
  • İsterseniz biraz bal ya da stevia ile de tatlandırabilirsiniz.

Zencefil suyuna sayısız baharat eşlik edebilir ancak kakule, tarçın ve limon suyu bu çaya en çok ilave edilen maddelerdir

Biraz da zencefil suyunun size kazandırdığı en iyi beş sağlık avantajından bahsedelim.

1. Metabolizmanızı hızlandırır

metabolizma hızı

Her şeyden önce zencefil termojenik özellikleri ile ünlüdür.

Bu nedenle metabolizmanızı hızlandırmak ve obezite ya da kilo problemi olan insanlarda yağ dokuyu azaltmak için harika bir seçenektir.

2. Sindiriminizi geliştirir

Bu kök, yüksek konsantrasyonda lif içerir, bu nedenle bağırsakların işlevini de geliştirir.

Aynı zamanda vücudunuzun daha fazla besin emmesine yardımcı olurken karın şişliği ve rahatsızlığına neden olabilecek tüm toksinleri ortadan kaldırmanıza da yardımcı olur.

3. Mükemmel bir antioksidandır

Başlangıçta da söylediğimiz gibi, zencefil harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Antioksidan özellikleri sayesinde, kalp sağlığınıza çok iyi gelecektir. Atar damarların sertleşmesine ve daralmasına karşı direnir. Bu da, kan akışını desteklemeye yardımcı olur.

Güzellik bakımı adına, zencefil, kepeği ortadan kaldırmak, vücuda nem vermek ve saçların kurumasını önlemek için kullanılabilir. Bu arada saç dökülmesini önler ve saçın uzamasını sağlar.

4. Sabit kolesterol seviyelerini korur

Zencefil suyunun kötü kolesterol (LDL) seviyelerini ayarlama konusunda vücudunuza yardımcı olduğu bilinmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kan dolaşımındaki kolesterol düzeyleri yükselirse artar damarlarınız tıkanabilir ve kalp damar sağlığı problemlerine neden olabilir.

5. Mükemmel bir anti-enflamatuvar bileşendir

Zencefil suyu sahip olduğu özellikler sayesinde, vücudun belli bölgelerinde oluşan ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu onu, aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız kullanıma çok uygun bir hale getirir:

  • Eklem ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Romatizma ağrısı
  • Artrit

Daha ne için bekliyorsunuz? Bugün, bu harika ve sağlıklı içeceğin tadını çıkarın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y., “Biological properties of 6-gingerol: a brief review”, Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30.
    • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016
    • Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir Taheri M. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iran J Pharm Res. 2015;14(1):131–140.
    • Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Chen J, Zhang H, Timmermann BN. Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition. 2016;4(3):123–131. doi:10.1016/j.phanu.2016.02.004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.