Anne Sütü Bağışı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre anne sütü yılda 800.000 hayat kurtarıyor. Bağış yapmak, birçok faydası olan cömert bir eylemdir. Bu makalede daha fazlasını öğrenin!
Anne Sütü Bağışı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Tarafından yazılmıştır Eleny Vanessa Alvarado Prada

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Emzirme her zaman tüm kadınlar için olası bir süreç değildir. Ancak günümüzde bebeğinizi beslemek için anne sütü bağış bankaları gibi pek çok uygun alternatif var.

Anne sütü 6 aya kadar olan bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir, bu nedenle doktorlar bu dönemde tek besin olarak anne sütü önermektedir.

Araştırmalar, anne sütünün enfeksiyonları ve alerjileri önlediğini ve yeni doğan bebeklerin gelişimini ve büyümesini desteklemek için tüm beslenme gereksinimlerini karşıladığını kanıtlamıştır.

Anne sütü bağışı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu makaleyi okuyun. Tüm bilgiler uzmanlar ve çalışmalar tarafından desteklenmektedir.

Anne sütü bağışlamak neden önemlidir?

Anne sütü bağışı hayat kurtardığı için önemlidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, kadınların bebeklerin sahip olduğu bu ihtiyacı karşılayamadığı farklı durumlar vardır.

Şu anda 19 Mayıs Dünya Anne Sütü Bağış Günü olarak kabul edilmektedir. Bu atama, her gün prematüre bebeklerin hayatlarını kurtarmaya ve dünya çapında bakılan çocukları iyileştirme hedefine yardımcı olduğu için, bunu yapmanın önemi konusunda farkındalığı artırma amacıyla ortaya çıkmıştır.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) ve Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, tüketilmesi bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için hayati olarak kabul edilir.

Henüz Türkiye’de bu uygulama olmamasına rağmen, dünya çapında 37 ülkede 500’den fazla süt bankası olması iyi bir haberdir. Anne sütü bağışlamak cömert bir eylemdir. Süreç basittir ve bu uygulamayı genişletmek için daha fazla banka inşa etmeye yönelik eğilim devam ediyor.

kucakta meme emen bebek
Emzirme, çocukların ve popülasyonların büyümesinde önemli bir eylemdir. Bir anne emziremediğinde, anne sütü bankasına başvurabilir.

Süt bankaları nedir ve nasıl çalışırlar?

İspanyol Anne Sütü Bankaları Birliği (AEBLH), bu tür organizasyonları, seçilmiş anneler tarafından bağışlanan anne sütünün alındığı, işlendiği, analiz edildiği, depolandığı ve dağıtıldığı emzirmenin teşvik edilmesinden sorumlu özel merkezler olarak tanımlamaktadır.

1980’lerde anne sütü bankalarının yaratılmasında ve kullanılmasında bir aradan sonra, bir kez daha yükselişteler. Bunlar birçok yenidoğanın hayatını kurtarıyor. İster inanın ister inanmayın, bu vakalar oldukça yaygındır.

İnsan sütü bankaları nasıl çalışır?

Olağan prosedür aşağıdaki gibidir:

  • Seçim: Banka, anne sütü bağışçılarını seçer ve kurum içindeki sorumlu kişilerle bir görüşmeden geçmeleri gerekir. Belirli ilaçları tüketip tüketmediklerini, sağlıksız alışkanlıkları olup olmadığını ve bulaşıcı herhangi bir hastalığa sahip olup olmadıklarını iletmeleri ve vurgulamaları önemlidir.
  • Toplama ekipmanı: Çoğu durumda, seçilen bağışçılara sütün nasıl toplanacağına ilişkin eğitimin yanı sıra toplama ekipmanı, kaplar ve kimlik etiketleri verilir.
  • İşleme: Aynı adımda depolama da gerçekleşir. Tehlikeli mikropların bulunmadığından emin olmak için mikrobiyolojik testlerin yapıldığı steril bir ortamdır. Toplanan sütler, belirtilen teslimat saatine kadar dondurucuda tutulurlar.
  • Dağıtım: Anne sütünün dağıtılmasının tek yolunun tıbbi reçete altında olduğunu belirtmek önemlidir.

Anne sütü bağışlamadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Anne sütü bağışına başlamadan önce en sık sorulan sorulardan biri, kendi bebeğinize sütünüzün yetip yetmeyeceğidir. Bunun olmayacağını anlamalısıniz.

Bebeğinizin optimal gelişim için ihtiyaç duyduğu miktarı almaya devam edeceğinden emin olabilirsiniz. Aslında, süt bağışlamak üretiminizi artıracak ve ilk 6 ayın tipik talebini karşılayabileceksiniz.

Kan testleri

Belirli bir süt bankası personeliyle yapılan görüşmeye ek olarak, HIV, frengi, hepatit C veya hepatit B gibi bu yolla bulaşan hastalıklar veya enfeksiyonlardan muzdaripseniz bağış yapamazsınız. Bu nedenle, bir noktada doktorlar bu sağlık sorunlarından herhangi birini ekarte etmek için bir kan testi yapacaktır.

Fedakarca bir çalışma

Bir başka ilginç gerçek ise, anne sütü bağışçısı olmanın maddi bir ödülü olmamasıdır. Sadece diğer bebeklere ve küçüklerine yiyecek veremeyen kadınlara yardım etmek isteyen annelerin yapabildiği, cömert bir yardımdır.

Ancak, en büyük memnuniyet, ihtiyacı olan çocuklara yardım edebilmektir. İyi bir yaşam tarzı olan her sağlıklı anne bunu yapabilir!

İyi alışkanlıklar

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğunuzdan, doğru beslendiğinizden, bulaşabilecek hastalıklardan muzdarip olmadığınızdan ve işbirliği yapma arzusuna sahip olduğunuzdan emin olun, çünkü hayatta kalmak için anne sütüne ihtiyaç duyan pek çok bebek var.

Acı verici değildir

Meme uçlarınız ağrımadığı sürece anne sütünü sağma işlemi ağrılı değildir. Örneğin, rahat edeceğiniz bir hıza ulaşana kadar hızı ayarlayabileceğiniz elektrikli göğüs pompaları vardır.

Çeşitli annelik bloglarında, kadınlar ciltlerinin fazla hassaslaşmaması için bölgeye özel bir yağ veya kayganlaştırıcı kullanmanın iyi bir seçenek olduğunu söylüyor.

Bağışçı olma prosedürü nedir?

Anne sütü bağışçısı olmak nispeten basit bir süreçtir. Banka yöneticileriyle görüşme telefonla bile olabilir.

Uzmanlar, ilaç kullanıp kullanmadığınızı öğrenmek için size tıbbi geçmişiniz ve diğer sorular hakkında sorular soracaktır. Genel olarak, bir pratisyen hekim testleri onaylamalı ve bir raporu hazırlamalıdır.

Yakınınızdaki bir anne sütü bankasını zaten biliyorsanız, onlarla telefonla iletişime geçebilir ve görüşme için randevu alabilirsiniz. Ardından pompalama işlemi gerçekleştirilir; bankanın kendisi size kapları ve gerekli tüm malzemeleri gönderir, böylece bu işi evde yapabilirsiniz. Bu ürünler ayrıntılı talimatlarla birlikte gelir.

Adımlar

Sütü verdikten sonra, size özgü bağış numaranızı içeren etiketlerle işaretlenmiş kaplara boşaltmanız gerekir. Bunlar 2 ay boyunca dondurucuda olacak, ancak bu süre bankanın inisiyatifine bağlı olarak değişebilir.

Daha sonra ulaşım, bankanın veya annenin halledebileceği bir konudur. Çözülmeleri durumunda, onları sağlam tutmak ve merkeze güvenli bir şekilde varmalarını sağlamak için kabın içine biraz buz koymalısınız.

Gördüğünüz gibi bağışçı olmak evden gerçekleştirebileceğiniz basit bir işlemdir. Merak etmeyin, bilgi alabileceğiniz birçok yer var!

En ufak bir şüpheniz varsa, bu süreçte size her zaman yardımcı olmaya hazır olan süt bankası çalışanları ile iletişime geçebilirsiniz. Tüm bunların en iyi yanı ise birçok bebeğin hayatını kurtarmaya yardım edecek olmanızdır!

kuvözde yatan prematüre bebek
1500 gramdan daha hafif olan prematüre bebeklerin hayatta kalmak için bağışlanmış anne sütüne ihtiyacı olabilir.

Bu bankalardaki sütü kimler kullanabilir?

Bankalardan gelen süt, özellikle 1500 gramın altındaki düşük doğum ağırlıklı bebekler tarafından alınır. Ancak sindirim ve bulaşıcı hastalık riski taşıyan bebeklerin de buna ihtiyacı vardır. Bu vakaların çoğunda amaç yenidoğan ölüm olasılığını azaltmaktır.

Bu kuruluşlardan süt alabilmek için bebeğin tıbbi reçetesinin olması gerektiğini bilmelisiniz. Bu, ya önemli nedenlerden dolayı olabilir ya da annenin bebeği besleyemediği için olabilir. Bazı durumlarda bu süt sindirim sistemi ameliyatı olmuş bebekleri beslemek için de kullanılır.

Anne sütü bağışı dünyayı değiştiriyor

Anne sütü de ilaçtır. Maddi karşılığı olmamasına rağmen, birçok anne hayat kurtarmaya yardım etmenin memnuniyetini yaşıyor. Aslında, bazı durumlarda, pompalama, büyük miktarda süt üreten kadınlar için ağrı kesici anlamına gelir.

Unutmayın, bebeğinizin sütü asla bitmeyecek; talebi karşılamaya devam edeceksiniz. Aynı zamanda, diğer küçüklerin hastane içinde veya dışında daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına yardımcı olacaksınız.

Herhangi bir sorunuz varsa, tavsiye için size en yakın süt bankası personeline danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Lactancia Materna [Internet]. OPS Organización Panamericana de la Salud. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=lactancia-materna-1331&Itemid=270&lang=es
    • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
    • Importancia de los bancos de leche [Internet]. Vygon, Value Life. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://campusvygon.com/dia-mundial-de-la-donacion-de-leche-materna/
    • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
    • Heiman, Howard, and Richard J. Schanler. “Benefits of maternal and donor human milk for premature infants.” Early human development 82.12 (2006): 781-787.
    • Williams, Thomas, et al. “Use of donor human milk and maternal breastfeeding rates: a systematic review.” Journal of Human Lactation 32.2 (2016): 212-220.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.