Araştırmalar, Kadınların Emeklilikten Sonra Daha Hareketsiz Olduklarını Gösteriyor

Bir araştırmaya göre, kadınların emeklilikten sonra daha hareketsiz olmaya eğilimli olduğunu biliyor muydunuz? Finlandiya'dan bu araştırmanın sonuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Araştırmalar, Kadınların Emeklilikten Sonra Daha Hareketsiz Olduklarını Gösteriyor

Tarafından yazılmıştır Rafael Victorino Muñoz

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Emeklilikten sonra insanların daha hareketsiz olma eğiliminde olduklarına dair yaygın bir izlenim var. Bunun nedeni, işe gitmeleri veya bir işe sahip olmakla ilgili belirli görevleri yerine getirmeleri gerekmemesidir.

Bu konuda nesnel kanıtlar toplamak için Turku Üniversitesi’nden (Finlandiya) bir sağlık ekibi konuyla ilgili araştırma yaptı. Amaç, bu ölçümlerin cinsiyete ve mesleğe göre farklılık gösterip göstermediğini karşılaştırarak, emeklilik öncesi ve sonrası sedanter zamanı bulmaktı.

Yaklaşık 500 katılımcıyla bir yıl süren gözlemlerin ardından, kadınlarda hareketsiz saatlerin arttığı, erkeklerde ise yüksek düzeyde kaldığı sonucuna varıldı.

Bu, emeklilerdeki hareketsiz zaman miktarını azaltmak için çok dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Bunu yapmak, yerleşik yaşam tarzlarıyla ilgili hastalıklardan muzdarip olma riskini azaltır.

Emeklilik öncesi ve sonrası yerleşik yaşam tarzları

Uzmanlar, sedanter yaşam tarzını, ister oturma, ister uzanma, televizyon izleme, müzik dinleme, bilgisayar başında oturma veya kitap okuma gibi uyanıklık sırasında gerçekleşen düşük enerji harcamalı davranış olarak tanımlamaktadır.

Çeşitli araştırmalara göre , son on yılda dünyada yerleşik yaşam tarzları arttı. Bunun nedeni iş, ev işi ve işe gidip gelmenin yanı sıra boş zaman ile bağlantılı teknolojidir.

Batı ülkelerinde sedanter zaman ortalama olarak oldukça yüksektir. Ve bunu bildiren çalışmalara göre, yaşla ve emeklilikten sonra artma eğilimindedir.

Oturma odasında oturan ve çocuğuyla dijital bir cihaza bakan bir kadın.
Teknoloji hemen hemen tüm yaş gruplarında fiziksel aktivitenin yerini aldığından, hareketsiz yaşam biçimleri yaşamın tüm aşamalarında mevcuttur.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Hareketsiz Bir İşiniz Varsa Bu Adımları Takip Edin

Çalışma nasıl gerçekleşti?

2019 Journals of Gerontology’de yer alan Suorsa ve arkadaşlarının araştırmasında, yazarlar, yerleşik yaşam tarzları üzerine çalışmaların zaten yapıldığı, ancak çoğu kişinin kendi bildirdiği ön kabul ile başladı.

Bu, katılanların bilgileri kendilerinin sağladığı anlamına gelir. Bununla birlikte, veriler güvenilir olmayabilir, raporlama yapılırken tarafsız olamamaya maruz kalabilir, çünkü kişi bir şeyi hatırlamayabilir veya uygun bir şekilde söylemeyebilir.

Böyle bir problemden kaçınmak için araştırmacılar, doğru, ancak nesnel ölçümler yapmak için teknolojik kaynaklara güvendiler. Bu amaçla katılımcıların bileklerine yerleştirdikleri ivmeölçerleri kullandılar.

Nihai örnekler, 2016 ve 2019 yılları arasında emekli olan ve daha önce Finlandiya’da yaşlı yetişkinlerle ilgili bir araştırmaya (FIREA) katılan kamu sektörü çalışanı 478 kişiden oluşuyordu. Araştırmacılar, tahmini emeklilik tarihlerine göre onlarla iletişime geçti. Katılmayı kabul edenler anketler ve ivmeölçer ölçümleri ile takip edildi.

Sonuçlar nasıldı?

İvmeölçer verileri, söz konusu cihaz kullanılarak emeklilik öncesi ve sonrası birer yıl arayla alınmıştır. Araştırmanın ana sonuçları arasında şunlar öne çıkıyor:

  • Çoğunluk, el işlerinde çalışan (%67 ) kadınlardı (%85).
  • Ortalama emeklilik yaşı 63.2 idi.
  • Ortalama uyanıklık süresi, emeklilikten önce 16.1 saat ve emeklilikten sonra 15.7 saatti. Böylece uyku saatlerinde bir artış olduğu anlaşıldı.
  • Çalışma hayatları boyunca kadınlar günde ortalama 8 saat 10 dakika hareketsiz zaman geçirdiler.
  • Kadınlar emekli olduktan sonra ortalama 29 dakika daha hareketsiz kaldılar.
  • El işi yapan kadınlarda sedanter zaman daha düşük olmasına rağmen, emeklilikten sonra daha fazla artış gösterdi (63 dakika).
  • Emekli olmadan önce erkeklerin günlük sedanter süresi kadınlara göre neredeyse iki saat daha fazlaydı. Ancak, erkekler emekli olduktan sonra hiçbir değişiklik göstermedi.

Kadınlar emekli olduktan sonra daha hareketsiz kalıyor: Sonuç bu

Bu, nesnel olarak ölçülen, yerleşik zaman çizelgelerindeki değişiklikleri analiz eden ilk boylamsal çalışmadır. Bulgular önceki diğer sonuçları doğruluyor çünkü hareketsiz davranış işten emekli olduktan sonra gerçekten artıyor olsa da, bu herkes için aynı değil.

Görüldüğü gibi, erkeklerin ortalama olarak daha az aktif olduğunu ancak kadınların emeklilikten sonra daha hareketsiz hale geldiğini söyleyebiliriz. Araştırmacılar ölçümlerin diğer popülasyonlarla yapılması gerektiğini öne sürseler de, sonuçları tahmin etmenin mümkün olduğuna inanıyorlar.

Neden yaşlılıkta aktif olmalıyız?

Çeşitli patolojilerle ilişkili olan yerleşik yaşam tarzlarının riskleri iyi bilindiğinden, bu sonuçlar bir uyarı işareti olarak dikkate alınabilir:

Bu nedenle emekli olduktan sonra bu riskleri azaltmak için aktif olmalıyız. Biraz irade ile hareketsiz yaşam tarzlarının üstesinden gelmek mümkün. Faydaları tartışılmaz.

Beden eğitimi dersine katılan yaşlı bir çift.
Emekli olduktan sonra hem erkekler hem de kadınlar, egzersiz yoluyla hareketsiz yaşam tarzlarının üstesinden gelmelidir.

Aktif emeklilik nasıl olur?

Aktif bir emekliliğe sahip olmak için, aktif olmayan boş zamanlara ayırdığımız saatlerin bir kısmından vazgeçerek başlamalıyız. Bu, ister tablette, ister telefonda veya bilgisayarda olsun, televizyon izlemek veya internette gezinmek anlamına gelir.

Aynı zamanda yaşlılar için evde yapabileceğiniz çeşitli egzersiz rutinleri var. Yaşlılar için fiziksel aktivitenin çaba açısından uyum sağladığını belirtmek önemlidir. Aynı şekilde vücudun çeşitli bölgelerine yönelik germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine de yer verilmelidir.

Uzmanlar ayrıca, hareketsiz aktivitelerin yerine kalori harcatan egzersizlerin uygulanılmasını tavsiye ediyor. Bir alternatif dans dersleridir. Dansın faydaları hem fiziksel hem de sosyal olarak çeşitlidir.

Diğer bir seçenek ise kulüplere ve derneklere üye olmaktır. Bazı durumlarda bunlar çok dinamik aktiviteler olmasa da, sadece hareket etmek (tercihen yürüyerek) evden çıkmak ve yerleşik yaşam tarzından çıkmak anlamına gelir.

Emekli olduktan sonra daha hareketsiz olan kadınlar istatistikleri değiştirebilir

Emeklilik karmaşık ve hatta zorlu bir zaman olabilir. Çalışmayı ve her zaman meşgul olmayı öğrendik. Ancak, evde yalnız kalma zamanı geldiğinde ne yapacağımız bize öğretilmedi.

Ve çoğu insanın dikkatini dağıtmak ve işte geçirdikleri saatleri doldurmak için bir hobisi olsa da, bu aktivitelerin çoğu fiziksel efor gerektirmez.

Sonuç olarak, hayatın diğer zamanlarında olduğu gibi, emeklilikten sonra, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip biri olmak için kendinizi yeniden keşfetmeniz önemlidir. Emekli olduktan sonra daha hareketsiz olan kadınlar, küçük aktif değişikliklerle refahlarını ve yaşam kalitelerini iyileştirebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bellettiere J, Healy GN, LaMonte MJ, et al. Sedentary behavior and prevalent diabetes in 6,166 older women: the objective physical activity and cardiovascular health study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018; 74: 387 – 395.
  • de Rezende LF, Rey López JP, Matsudo VK, do Carmo LO. Sedentary behavior and health outcomes among older adults: a systematic review. BMC Public Health. 2014; 14: doi:10.1186/1471-2458-14-333.
  • Ekelund U, Steene-Johannessen J, Brown WJ, et al.; Lancet Physical Activity Series 2 Executive Committee; Lancet Sedentary Behaviour Working Group. Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women. Lancet. 2016;388:1302– 1310. doi:10.1016/S0140-6736(16)30370-1
  • Leskinen T, Pulakka A, Heinonen OJ, et al. Changes in non-occupational sedentary behaviours across the retirement transition: the Finnish Retirement and Aging (FIREA) study. J Epidemiol Community Health. 2018; 72: 695–701.
  • Powell C, Herring MP, Dowd KP, Donnelly AE, Carson BP. The cross-sectional associations between objectively measured sedentary time and cardiometabolic health markers in adults—a systematic review with meta-analysis component. Obes Rev. 2018; 19: 381–395.
  • Stenholm S, Pulakka A, Kawachi I, et al. Changes in physical activity during transition to retirement: a cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016; 13: doi:10.1186/s12966-016-0375-9.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.