Az Pişmiş Yiyecekler: Sizi Hasta Edebilir mi?

Bazı gıdalar yüksek kontaminasyon riski altındadır. Bu nedenle gıda zehirlenmelerini önlemek için doğru şekilde pişirmek önemlidir. Bu yazıda, az pişmiş gıdaların riskleri ve göz önünde bulundurmanız gereken önleyici tedbirler hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Az Pişmiş Yiyecekler: Sizi Hasta Edebilir mi?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Günümüzde insanlar giderek daha fazla çiğ gıda tüketiyor. Bunun nedeni Asya ve Güney Amerika mutfaklarının etkisidir. Bununla birlikte, komplikasyonları önlemek için bazı yiyecekleri uygun şekilde pişirmelisiniz. Peki, az pişmiş yiyecekler yerseniz ne olur?

Az pişmiş yiyecekler tüketmek bazen çok rahatsız ve riskli olabilen gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle bazı yiyecek türlerinin neden iyi pişirilmesi gerektiğini ve hangilerinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmelisiniz.

Pişirmek bir gıda güvenliği önlemidir

Yiyecekleri pişirmenin organoleptik nitelikleri geliştirmenin yanı sıra işlevlerinden biri de bakterileri öldürmektir. Gıdaları yüksek sıcaklıklara maruz bırakarak, içinde yaşayan canlı organizmaların yok edilmesini sağlıyoruz.

Bu, sindirim sistemini kolonize ettiği ve salmonelloz gibi hastalıklara neden olduğu gösterilen bakteri, mantar veya diğer mikroorganizmaları ortadan kaldırır.

En pratik örneklerden biri sütün pastörizasyonudur. Süt, içilmesinin güvenli olduğundan emin olmak için kısa bir süre yüksek sıcaklıklara maruz bırakılır.

Bu işlem, insanların sütü tüketilene kadar uzun süre bir kapta tutmasını sağlar. Bu, patojenik mikroorganizmaların oluşmamasını sağlar.

dökme demir tavada yemek yapmak
Yiyecekleri iyice pişirmek, gıda zehirlenmesine ve enfeksiyonlara neden olabilecek patojenik organizmaları yok etmeye yardımcı olabilir.

Et konusunda dikkatli olun

Et, iyice pişirilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Ancak, bifteği ortası hafif az pişmiş olacak şekilde pişirmek tehlikeli değildir.

Patojenik organizmalar bu gıdaların yüzeyinde bulunur. Bu nedenle, yemek için güvenli olduklarından emin olmak için yüzeylerini mutlaka iyice pişirmeniz gerekir. Ancak, kıyma bu konuda biraz daha karmaşıktır.

Tipik bir örnek hamburgerdir. Bu tür ürünlerde, tüm etler hem yüzeyde hem de iç kısımda patojenik organizmalar içermeye yatkındır. Bu nedenle, bir hamburgerin iç sıcaklığının 60 ila 71 °C arasında olduğundan emin olmalısınız.

Az pişmiş hamburgerler, gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Az pişmiş hamburger tüketmek gerçek bir sağlık tehlikesidir.

Balık az pişirildiğinde riskli bir besindir.

Son yıllarda doğu kültürünün etkisiyle çiğ balık tüketimi popüler hale geldi. Bu ham ürünle hazırlanan suşi zincirleri ve diğer yemek çeşitleri çoğaldı.

Ancak, balığın çiğ tüketilebilmesi için önceden dondurulması gerekir. Bu işlem, mevcut olabilecek herhangi bir mikroorganizmayı öldürür. Gıda güvenliği yönetmeliklerine uymadan çiğ balık tüketmenin sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Akuatik Organizmaların Hastalıkları dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu tür ürünlerdeki en tehlikeli organizma genellikle anisakistir. Esas olarak beyaz balıklarda bulunur ve dondurmak onu öldürmenin etkili bir yoludur. Ayrıca, çiğ balık gerektiren tariflerde limon suyu gibi bir asit kullanılması da oldukça yaygındır.

Bahsedilen pH değişimi, yüzeyde yaşayabilen mikroorganizmalara karşı bir başka sert darbedir. Ancak, dondurulmamış taze balık yiyecekseniz, doğru şekilde pişirdiğinizden emin olmalısınız.

Bu et konusunda anlattığımız şeye benziyor. Lüferin dışını ve beyaz balığı iyice pişirdiğinizden emin olmalısınız. Bu şekilde, sizi hasta etmeyeceklerinden emin olursunuz.

bir tabak balık
Balıkların kontamine olma riski yüksektir. Bu nedenle, uygun şekilde saklanmasını ve pişirilmesini sağlamalısınız.

Az pişmiş yiyecekler hakkında sonuç

Çiğ veya az pişmiş yiyecekler yemek sağlık riski oluşturabilir. Bir ürünün nereden geldiğini ve önceden donmuş olup olmadığını bilmeniz önemlidir. Bu sayede eksik pişirme yöntemi ile tüketme riskini belirleyebilirsiniz.

Gıda güvenliği açısından kritik gıdalar oldukları için hamburger ve beyaz balıklara özellikle dikkat etmelisiniz. Herhangi bir tür çiğ yiyecek yiyecekseniz, önceden dondurduğunuzdan emin olun.

Ayrıca, yemeğin pHını değiştirmek için bir tür asit eklemek genellikle iyi bir fikirdir. Bu şekilde, içinde yaşayan olası patojenik organizmaların ölmesini sağlarsınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • French GL., King  SD., Louis PS., Salmonella serotypes, salmonella typhi phages types, and anti microbial resistance at the university hospital of the west indies, Jamaica. J Hyg, 1977.
  • Palm HW., Theisen S., Damriyasa IM., Kusmintarsih ES., et al., Anisakis (Nematoda: ascaridoidea) from indonesia. Dis Aquat Organ, 2017. 123 (2): 141-157.
  • Ocurrence of Anisakis and Hysterothylacium nematodes in Atlantic chub mackerels from libyan coasts. Cavallero S., El Sherif RA., Pizzarelli A., El Fituri AA., El Showhdi M., Benmosa F., D’Amelio S., Helminthologia, 2019. 56 (4): 347-352.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.