Bariatrik Cerrahi Sonrası Egzersiz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ameliyat sonrası kilo almaktan korkuyorsanız bu yazımızda neden güvenli bir şekilde fiziksel aktivite yapmanız gerektiğini anlatacağız.
Bariatrik Cerrahi Sonrası Egzersiz Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Cristian Minich

Son Güncelleme: 04 Ekim, 2022

Kilo vermek için yapılan cerrahi bir müdahaleden sonra fiziksel aktiviteye devam etmek veya sıfırdan başlamak zor olabilir. Bununla birlikte, biraz sabır ve çok fazla azim ile elde edebilecekleriniz konusunda kendinizi şaşırtacaksınız. Bariatrik cerrahi sonrası egzersiz hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bariatrik cerrahi, kilo vermenize yardımcı olmak için sindirim sisteminde değişiklikler yapmayı amaçlar. Gastrik bypass ve benzeri operasyonlar bu tip müdahalelere örnektir.

Genellikle morbid obeziteden muzdarip olanlar veya katı diyetler izleyerek ve egzersiz yaparak olumlu sonuç alamayan kişiler tarafından erişilir. Ancak hem sağlıklı beslenme hem de fiziksel aktivite temel direkler olacaktır.

Bariatrik cerrahi sonrası egzersizin önemi

Bir kişi morbid obeziteden muzdarip olduğunda ve kilo vermek için bariatrik cerrahiye başvurduğunda, yeni rakamı korumak için düzenli fiziksel aktivite yapmak şarttır. Ek olarak, egzersiz daha iyi bir iyileşme sağlar.

Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beden eğitiminin etkisi üzerine 2021 yılında yapılan bir araştırma, obezite cerrahisi sonrası egzersizin durumu iyileştirdiği ve küçük bir ek kilo ve yağ kaybına yol açtığı ve kemik kaybını önleyebildiği sonucuna varmıştır.

Bariatrik cerrahi.
Bariatrik cerrahi, sonraki iyileşme süresinin dikkate alınması gereken önemli bir müdahaledir.

Bariatrik cerrahiden sonra ne zaman egzersiz yapmaya başlayabilirim?

Müdahaleden sonra egzersize başlamanın ideal yolu ondan önce başlamış olmaktır. Bazı uzmanlar ameliyattan en az 1 ay önce fiziki hazırlık yapılmasını ve ardından yaklaşık 1 ay sonra aktiviteye devam edilmesini önermektedir.

Hafif koşu gibi çok fazla talep olmadan egzersiz yapılması gerektiği açık olmalıdır. Ayrıca, her vaka için uygun bir egzersiz planı hazırlayabilecek bir profesyonelin denetimine güvenmek gerekecektir.

Ancak obezite cerrahisi olan hastaların çoğunda egzersiz yapma alışkanlığı yoktur. Bu durumlarda süreç biraz daha uzun sürebilir. Ancak, her zaman uzun vadeli düşünmeli ve cesaretiniz kırılmamalıdır. Harekete geçmenin önündeki engellerin üstesinden gelmek, daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmemizi sağlayacaktır.

Tekrar güvenli bir şekilde egzersize başlamak için dikkate alınması gereken ipuçları

Bariatrik cerrahi sonrası yeni bir vücuda uyum sağlamanız gerekir. Kas kütlesi kaybolduğu için muhtemelen daha zayıf hissedeceksiniz.

Ameliyattan önceki fiziksel durum, tekrar egzersize başlamadan önce ne kadar beklenmesi gerektiği konusunda belirleyici olacaktır. Ancak açıklığa kavuşturulması gereken bir şey, her zaman fiziksel aktivite yapmanın önemli olduğudur.

Güvenli bir şekilde yürümek için bazı ipuçları:

  • Yavaş başlayın: Ameliyattan sonra egzersiz yaparak birkaç kilo verebilirsiniz, ancak amacın kilo vermek değil, onu korumak olduğunu unutmayın. Talep kademeli olarak ve kendinizi daha iyi hissettikçe artırılmalıdır.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın: Her kişi için ideal egzersiz planı farklı olabilir ve her birinin özelliklerine ve fiziksel durumuna, ayrıca geçirdiğiniz ameliyatın türüne de bağlıdır.
  • Düzenli egzersiz yapın: Çok zorlu antrenman seansları yapmaktansa, aktiviteleri ılımlı bir şekilde yürütmek daha iyidir, ancak çok sık değil.
  • Sabırlı olun: Bazen, olumlu değişiklikleri hızlı bir şekilde fark etmediğinizde moraliniz bozulabilir, ancak bunun bir acele meselesi değil, düzenlilik ve süreklilik meselesi olduğunu unutmayın. Değişiklikler uzun vadede fark edilecektir.

Ameliyattan sonra yapabileceğiniz egzersizler

Bariatrik cerrahi sonrası istenen sonuçları elde etmenin ve sürdürmenin en iyi yolu düzenli eğitim, sağlıklı alışkanlıkların kazandırılmasıdır. Ne kadar iyi hissedersek, her türlü aktiviteyi yapmak için o kadar motive oluruz.

İşte ameliyat sonrası iyileşmenin farklı aşamalarında yapabileceğiniz bazı egzersizler:

  • Birinci aşama: Fiziksel durumunuza göre müdahaleden birkaç hafta veya bir ay sonra başlayabilirsiniz. Kısa rutinler idealdir. Kısa yürüyüşler çok fazla yorulmadan hareket etmemize yardımcı olacaktır. Yavaş yavaş, hafif koşu ve merdiven inip çıkma gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.
  • İkinci aşama: Kardiyo-solunum egzersizlerini deneyebilirsiniz. Yürüyüşler daha uzun olmalı ve tempo da geliştirilebilir. Bisiklete binme veya yüzme, sağlık açısından büyük yararlar sağlayan eksiksiz, eğlenceli aktivitelerdir.
  • Üçüncü aşama: Ameliyattan yaklaşık 6 ay sonra olduğu tahmin edilmektedir. Kas yapısını vurgulamalıyız. Amaç vücudu güçlendirmek ve tonlamaktır. Spor salonuna gitmek ve rutinlerin detaylandırılması için profesyonel yardım almak iyi bir fikirdir.
Egzersiz yapan bir kadın.
Ameliyattan önce bir egzersiz planı başlatmak önemlidir, böylece daha sonra daha kolay olacaktır.

Bariatrik cerrahi sonrası egzersizin faydaları

Yeni fiziğinize uyum sağlamak ve daha iyi bir yaşam sürmek için egzersiz şarttır. Ameliyattan sonra egzersizin faydalarından bazıları şunlardır:

  • Daha fazla kilo vermenize yardımcı olur.
  • Yağsız kas kütlesini korur.
  • Yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve uyku apnesi gibi bazı hastalıkların risklerini azaltır.
  • Alkol veya sigara içmek gibi zararlı uygulamaları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Kaygı ve strese karşı hareket eder.
  • Dinlenmenize yardımcı olur.

İyi beslenme anahtardır

Kilo vermenin tek yolu olan fiziksel aktivite, sağlıklı bir diyetle birlikte olmadıkça tek başına yeterli değildir. Yani ideal kiloya ulaşmak için bir çalışma döneminden ziyade, yaşam tarzında bir değişiklikten bahsediyoruz.

Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme ve fiziksel aktivite üzerine yapılan bir araştırmaya göre, müdahalelerin oranı 2011’de 158.000’den 2015’te 196.000’e yükseldi. Ancak invaziv tekniklerdeki bu büyüme, sağlıksız alışkanlıkları ortadan kaldırmadı ve bu, birçok kişinin orijinal yaşam tarzlarına geri döndüğü ve sonuçların kaybolduğu anlamına geliyor.

Bu kadar kısa sürede bu kadar çok vücut değişikliği ile yeni bir hayat hiç durmadan başlar. Fazla kilolardan dolayı yapamadığınız aktiviteleri keyifle dolu bir yaşam haline getirmek sizin elinizde.

Düzenli egzersiz yapmak, uygun bir diyet uygulamak ve obezite cerrahisi sonrası iyi dinlenmek formda kalmanızı sağlayacaktır. Önerilen hedeflere ulaşmak için sabırlı olun ve profesyonel endikasyonlara dikkat edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bellicha A, van Baak MA, Battista F, Beaulieu K, Blundell JE, Busetto L, Carraça EV, Dicker D, Encantado J, Ermolao A, Farpour-Lambert N, Pramono A, Woodward E, Oppert JM. Effect of exercise training before and after bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021 Jul;22 Suppl 4(Suppl 4):e13296. doi: 10.1111/obr.13296. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34080281; PMCID: PMC8365633. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080281/
  • Tabesh MR, Maleklou F, Ejtehadi F, Alizadeh Z. Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre- and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obes Surg. 2019 Oct;29(10):3385-3400. doi: 10.1007/s11695-019-04112-y. Erratum in: Obes Surg. 2020 Feb;30(2):793. PMID: 31367987. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367987/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.