Bazen Anneler Kendilerini Yalnız Hissederler

Anne ve kadın olmak arasında kimliğinizi dengelemek her zaman kolay değildir özellikle de çoğumuz "ideal anne" standardını yakalamak için çabalarımızın yeterli olmadığını düşünürken. Bu yazıda neden bazen annelerin kendilerini yalnız hissettiklerinden bahsedeceğiz. 
Bazen Anneler Kendilerini Yalnız Hissederler

Son Güncelleme: 22 Mayıs, 2019

Annelik büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Pek çok kişi doğurmanın, yeni bir varlığı dünyaya getirmenin ve bunun hayatında yarattığı etkilerin sorumluluğuyla baş etmek zorunda kalır. Bazen bu dönüşümler çok bunaltıcı bir hal alabilirler ve bu yüzden anneler bazen kendilerini yalnız hissedebilirler.

Hem kadınlığı hem de anneliği bir arada yürütmek kolay bir şey değildir.

Anneler olarak biz bazen belirsizlik, destek veren bir ailenin eksikliği gibi durumlarla uğraşırız. Aynı zamanda fiziksel ve hormonal değişiklerle, strese neden olan diğer bazı dönüşümlerle de başa çıkmaya çalışırız.

Bu karmaşık duruma bir de kadınların annelik sürecinde yaşadıkları ve hissetikleriyle çatışan sosyal yükümlülükleri ekleyin. Sonuç olarak annelerin bu dönemde hayal kırıklığı yaşamaları, anlaşılamadıklarını hissetmeleri ve yalnız hissetmeleri az rastlanan bir şey değildir.

 “İdeal anne” modeli

Yaşadığımız toplumda anne olmanın nasıl bir şey olduğunu yansıtan farklı modeller görüyoruz. Televizyonlarda gösterilen reklamlara, dizilere ve filmlere bir bakın. Bebeği veya küçük bir çocuğu olan anneleri nasıl yansıttıklarına hiç dikkat ettiniz mi?

anne bebek ve sarı bebek arabası

Elbette anneler bakımlı, formda ve çok mutlu görünüyorlar. Onlar çocuklarının bezlerini şiirsel bir davranışmışçasına değiştiren enerji ve hayat dolu incecik anneler. Emzirme konusundan bahsetmeye gerek bile yok.

Reklamlardaki anneler yorgunluk, uykusuzluk, yalnızlık veya acı çekmeyen kadınlar. Medya için annelik sadece bu demek: Doğal bir mutluluk ve manevi bağlantı durumu.

İdeal bir annenin kendi ihtiyaçlarından önce çocuğunun ihtiyaçlarına önem veren biri olduğu ima ediliyor. Tamamen size muhtaç bir bebeğe bakmak kolay bir şeymiş gibi annenin hem kendisiyle hem de çocuğuyla eksik bir şekilde ilgilenmesinin mümkün olduğu ifade edilmeye çalışılıyor.

Gerçek bir anne olmanın bize sunulan bu modelle ilgisi yok ve bu yüzden anneler bazen kendilerini yalnız hissedebiliyorlar.

Gerçek hayatta annelik

Halihazırda bir bebeğiniz varsa, idealize edilen anneliğin gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını zaten biliyorsunuzdur. Bu, anneliğin tamamen acı ve zorluklarla dolu bir deneyim olduğu anlamına gelmez. Aslında sevgi ve mutluluk da barındıran güzel bir dönemdir.

Gerçek şudur ki annelik içi karışmış bir çanta gibidir; birbirleriyle çatışan hislerin aynı anda içimizde barındığını gösterir.

Örneğin hamilelik boyunca kendinizi mutlu hissedebilirsiniz. İçinizde büyüyen küçük bir canlı, bir hayat vardır. Ancak aynı zamanda kendinizi sersem gibi hissedersiniz, bulantılarınız olur ve genel olarak halsizsinizdir.

Bir annenin halsiz hissettiğini göstermesi normal olmalı ancak toplum bu tür hislerin bastırılması gerektiğini dikte eder. Mutsuzluğumuzu veya düşüncelerimi ifade etme özgürlüğünü içimizde hissetmediğimiz için de bazen kendimizi yalnız hissederiz.

Annelik döneminde yalnızlık

Gerçek bir anne farklı sebeplerle zaman zaman kendini yalnız hisseden bir kadındır.

Böyle olmasının nedenlerinden biri hala bazı bilgilerin bir jenerasyondan diğerine aktarılmıyor oluşudur. Örneğin çocuk doğurmanın acı verici bir deneyim olacağı, anne olmanın neredeyse tüm zamanınıza, enerjinize ve paranıza mal olacağı hala bir sır gibi görünüyor.

üstünde yardım yazan kağıt anne

Ayrıca zaman zaman uyuyamayacağınızı, yorgun veya sinirli olacağınızı, verimsiz hissedeceğinizi ve tüm sorumluluklarınızı ve görevlerinizi yerine getiremediğiniz için suçluluk duyacağınızı da kimse size söylemez.

Bir şekilde, her şeyi yapabilen kadınlar olarak özgür anne konseptiyle yaşamayı öğrendik. Ancak annelik denen zorlu süreçle yüzleşmeye çalışıp bir yandan da eski yaşam tarzımızı sürdürmeyi denediğimizde kendimizi yalnız ve yetersiz hissedebiliriz.

Bu nedenle annelik sürecinde, yalnızca bizi cesaretlendirmekle kalmayıp destekleyen ve sorunlarımız veya şüphelerimizle başa çıkmamız için tavsiyeler veren sevenlerimizle birlikte olmak çok değerlidir.

Duygusal destek arayın

İnsanlar sosyal varlıklardır. Bir topluluk içinde yaşamak ve zor zamanlar için bir destek ağı kurmak üzere tasarlandık. Annelik bu tür bir yardıma başvurmak için en uygun dönemlerden biridir.

Annelikle birlikte gelen sorumlulukların stresinden ve korkusundan kurtulabilmeniz için biraz hava almak, deneyimi olan insanlardan geri dönüşler almak, onları anlamak ve onlardan birkaç iyilik istemek önemli davranışlardır.

üzgün oturan kadın

İspanya ve ABD gibi bazı ülkelerde kendilerini yalnız hisseden kadınlar annelik grupları kurdular. Bu gruplardaki anneler deneyimlerini paylaşmak, şüpheleri, korkuları ve umutları hakkında konuşmak üzere bir araya geliyorlar. Amaç yalnızlık hissinden kurtulmak ve annelerin annelik yapmaktan keyif aldıklarını hissedebilecekleri bir destek ağı yaratmak.

Yalnız değilsiniz

Anneler zaman zaman yalnız hissetseler de, size yalnız olmadığınızı söylemek istiyoruz. Yorgunluğun ve uykusuzluğun ruh halimizi, fiziksel ve zihinsel performansımızı etkilediğini unutmamakta fayda var.

Biz o ideal mükemmel anneler değiliz ve olamayız da. Hem güçlü hem zayıf yanları olan kadınlarız, insanız. Bazen anne olarak kendimizi yalnız hissedebiliriz ve bu korkulacak bir şey değil.

Bu şekilde hissetmek bize başkalarına ihtiyacımız olduğunu ve aynı zamanda kendimize de iyi bakmamız gerektiğini hatırlatır. Dengeyi korumak kolay değildir ancak bu imkansız olduğunu anlamına da gelmiyor.

Eğer yalnız hissediyorsanız, bunu aklınızda tutarak, destek arayın. Annelik kolay bir yolculuk değildir ancak büyük mutluluk getirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.