Bir Spermogramın Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
Bir spermogramın sonuçlarını yorumlamak genellikle bir hasta için çalışma talep eden doktora bağlıdır. Yine de bazı insanlar bu bilgiyi genel hatlarıyla yorumlayabilmek istiyor.
Spermogram olarak da adlandırılan semen analizi, bir laboratuvar teknisyeninin erkeğin sperm kalitesini ve seminal sıvısının bileşimini analiz etmek için bir meni örneği aldığı bir prosedürdür.
Bu testin sonuçları erkek doğurganlığı hakkında birçok şeyi ortaya koymaktadır. Bir doktorun bu tür bir çalışma için talebi, bir hamileliğin somut olmaması nedeniyle kısırlık şüphesiyle ilgili konsültasyonlara dayanmaktadır. Bir yandan dişil faktörleri, diğer yandan eril faktörleri analiz etmektedirler.
Uygun eğitim olmadan izole edilmiş bir spermogramın sonuçlarını yorumlamak zordur. Bunun nedeni, çalışmanın, üzerinde spesifik tamamlayıcı yöntemlerin bulunduğu, hormonları ve genetiği içeren daha geniş bir bağlamda çerçevelenmiş olmasıdır.
Daha fazlasını keşfedin: Erkeklerin Baba Olma Şansını Artıracak Tavsiyeler
Spermogram sonuçlarında makroskopi
Bir spermogramın makroskopik sonuçları, meninin görsel yönü ile belirlenir. Bu, toplam boşalma miktarını, rengi ve viskozitesini içerir.
Ortalama olarak, döllenme amacıyla bir boşalma 1 artı 1/2 mililitreyi geçmelidir. Örnek, biyokimyacının müdahalesi olmadan 20 dakika sonra doğal olarak sıvılaşmalıdır.
Renk konusunda şeffaflık iyiye işaret değildir. Bunun nedeni, beyaz kan hücrelerinin varlığını ortaya çıkarmasıdır – normal renklenme griden sarıya değişir.
Viskozite, bir spermogramın sonuçlarında görülen başka bir parametredir. Bilim adamları bunu, numunede yapay olarak oluşan meni şeritlerinin direnci olarak ölçer. Sorunlu durum genellikle çok fazla yapışkanlık olduğunda prostatla ilgilidir.
Spermogram mikroskopisi
Spermogramla ilgili makroskopik faktörler olduğu gibi, mikroskobik faktörler de vardır. Bununla birlikte, yorum, ikincisinde daha karmaşıktır, çünkü bilim adamları aşağıdakiler dahil olmak üzere biyokimyanın parametrelerini ölçmelidir:
- Hareketlilik. Burada, toplamda kaç sperm hareket ettiğini ve döllenme alanına ulaşmak için yeterli hıza sahip olup olmadıklarını analiz etmeleri gerekir. Hamilelik olasılığının olması için numunenin en az %40’ı hareket edebilmelidir.
- Konsantrasyon. Bu, menideki sperm miktarıdır. Birçok laboratuvar bunu mililitre meni başına hücre sayısı olarak rapor eder – normal bir semen minimum 15 milyon olmalıdır.
- Şekil. Spermin normal kabul edilebilmesi için normal bir morfolojiye sahip olması gerekir. Bu vücuttaki herhangi bir hücre için geçerlidir ve bu bir istisna değildir. Bir spermogramın sonuçları, toplam örneğin yüzde kaçının şekil olarak normal hücrelere karşılık geldiğini belirler.
- Canlılık. Bu parametrenin ölçümü, testi gerçekleştiren laboratuvara göre değişir.
Kullanılan yönteme ek olarak, sonuçta kaç spermin canlı olduğunu ve kaçının öldüğünü belirler. Normalliği sağlamak için numunenin yarısından fazlası yaşamsal önemde olmalıdır.
Spermogramda anormal sonuçlar
Spermogram sonuçlarının sonuna doğru, laboratuvarın numuneyle ilgili sonucunu buluruz. Bilim adamları burada, aldıkları ve analiz ettikleri semenin durumunu tanımlamak için belirli teknik kelimeler kullanırlar.
Bunun spermogramın en önemli kısmı olduğunu söyleyemezsiniz ama hekimin karar vermesi için önemli bilgiler oluşturmaktadır. Bu, aradıkları teşhise en yakın şey olduğu anlamına gelir.
Bir spermogramda azospermi bildiriliyorsa, bunun nedeni numunede hiç sperm olmamasıdır. Bu durumda durum ciddidir ve erkeğin bu hücreleri üretmediğini ortaya çıkarır, bu da döllenmeyi imkansız hale getirir.
Benzer şekilde, rapor oligospermiden bahsedebilir. Normallik için gerekenden daha az sayıda sperm olduğunda bu olur. Dahası, yeterli sayıda olsa bile bu hücreler hareketsiz olabilir ve bu da astenozoospermiye neden olur.
Nekrospermi, daha fazla araştırma gerektiren başka bir ciddi durumdur. Bu, biyokimyacının birkaç ölü sperm bulduğu zamandır. Elbette canlılıkları ve hareket kabiliyetleri yoktur.
Daha fazlasını keşfedin: Yaz Mevsiminde Bebek Sahibi Olmak İçin İpuçları
Bu test tek başına kesin değildir
Bir spermogramın sonuçlarını yorumlamak profesyonel bir görev olmalıdır, çünkü tanıya ulaşmak için diğer tamamlayıcı yöntemler birleştirilmelidir. Bu çok hassas bir konudur ve kafa karışıklığını önlemek için uygun şekilde ele alınması önemlidir.
Bir spermogramın sonucunu aldıktan sonra, profesyoneller bunu normal kabul edilen parametrelere göre yorumlamalıdır. Bu nedenle, sonuçları bir doktorun size söylemesine izin vermelisiniz. Profesyoneller, her bir vakanın bağlamına bağlı olarak buna göre nasıl hareket edeceğini bileceklerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tamayo Hussein, Sergio, and Walter Cardona Maya. “Evaluación del factor masculino mediante espermograma más práctico y económico.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 164-168.
- Yanet, Jordan Pita, et al. “Relacion entre factores de riesgo y alteraciones en el espermograma de pacientes infertiles.” Cuba Salud 2018. 2018.
- Schempf, John, J. Bruce Redmon, and Joshua Bodie. “CLINICAL CHARACTERISTICS OF MEN WITH AZOOSPERMIA.” Endocrine Practice 25 (2019): 265-266.
- Dumont, A., et al. “Necrozoospermia: From etiologic diagnosis to therapeutic management.” Gynecologie, obstetrique, fertilite & senologie 45.4 (2017): 238-248.
- Montoya, Ana Isabel Toro. “Espermograma.” Medicina & laboratorio 15.03-04 (2009): 145-169.