Bu Besinlerin Tarihi Asla Geçmez

Uygun koşullarda sakladığımız sürece tarihi geçmeyen veya zamanla bozulmayan bazı yiyecekler vardır. Bu yazıda size bunların ne olduğunu anlatacağız.
Bu Besinlerin Tarihi Asla Geçmez
Marta Guzmán

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Marta Guzmán.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yiyeceklerin daha uzun süre dayanması ve onları çöpe atmamak için her zaman son kullanma tarihine bakarız. Sonuçta, besinlerin tarihi geçtikten sonra tüketilmesi, organoleptik niteliklerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Ancak en tehlikeli kısım, gıdanın kendisinde tüketicinin sağlığını riske atabilecek mikroorganizmalar geliştirebilmesidir. Ama asla tarihi geçmeyen yiyecekler olduğunu biliyor muydunuz?

Bu yazıda size bunların ne olduğunu anlatacağız!

Hangi yiyeceklerin tarihi asla geçmez?

Tüm bozulabilir gıdaların bir son kullanma tarihi olmalıdır, ancak çok az ürün bu tarihi aşar. Yiyebileceğiniz tarihi geçmiş yiyecekler vardır çünkü gerçekte bozulmaları uzun yıllar alır.

Son kullanma tarihi, hangi ürünlerin çok çabuk bozulduğunu ve mikrobiyolojik risk taşıdığını gösterir: Bunlar, çiğ ve pişmiş et ve balık, meyve ve sebzelerdir. Bu ürünleri son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketmemelisiniz.

Klinik Mikrobiyoloji İncelemeleri dergisinde yayınlanan bir makalenin doğruladığı gibi, kötü durumda olan veya bozulan yiyecekler sağlık riskleri getirebilir ve hatta zararlı bakteriler içerebilir. Çiğ etlerde bulunan bir bakteri olan Salmonella’nın en yaygın zehirlenme belirtileri hakkında yorum yaparak devam ediyorlar.

Alternatif olarak, daha dayanıklı ve stabil olan ürünlerin son tüketim tarihi vardır. Bu tarihi geçtikten sonra, özelliklerinin bir kısmını kaybetmiş olmaları muhtemeldir; biraz çürük tadabilirler, daha az aromaya sahip olabilirler, dokularında bir değişiklik olabilir, ve benzeri farklar görebilirsiniz, ancak mikrobiyolojik riskleri yoktur.

Ancak, uygun şekilde sakladığımız sürece uzun süre saklayabileceğimiz bazı yiyecekler vardır. Bunların ne olduğuna daha yakından bakalım:

1. Tuz

Tuz, doğal bir koruyucudur ve tuzlu su veya tuzlu yiyecekler için kullanırız. Bu sebeple tarihi geçmez. Ayrıca evde balık veya et gibi yiyecekleri korumak için de kullanabiliriz.

Ancak günlük önerilen miktar olan 2.5 gramı aşmak kolay olduğu için ne kadar tuz tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Birçok gıdada tuz vardır ve bunu aklımızda tutmalıyız.

tuzluk

2. Pirinç

Beyaz pirinç, 5°C’nin altındaki sıcaklıklarda hava geçirmez kaplarda saklarsak, besin içeriğini ve tadını 30 yıl koruyabilir. Ancak tam tahıllı pirinç, uzun süre dayanmaz. Kepek tabakasında bulduğumuz doğal yağlar nedeniyle yaklaşık 6 ay ömrü vardır.

3. Tarihi geçmeyen yiyecekler: Soya sosu

Soya sosunun (neredeyse) sonsuza kadar sürmesi için mührünü kırmadan saklamanız gerekir. Bununla birlikte, şişeyi açarsanız, sos şişesinde birkaç yıl dayanabilir. Bunun nedeni tuz içeriğidir; yukarıda da bahsettiğimiz gibi tuz bir koruyucudur.

4. Bitter çikolata

Bitter çikolata, kuru ve taze bir yerde sakladığınız ve ısı değişikliklerine maruz bırakmadığınız sürece oldukça uzun süre dayanabilir. Bitter çikolata, flavonoidler gibi biyolojik olarak aktif bileşenler içerdiğinden faydalı bir besindir. Current Medicinal Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bunlar kalbimizi koruyor.

Ne olursa olsun, bu yemeği sağlıklı ve çeşitli bir diyetin parçası olarak yemelisiniz. Saf çikolata içeriği %80’in üzerinde olan çeşitleri seçtiğiniz sürece, düzenli olarak 30 gram bitter çikolata yiyebilirsiniz.

5. Kuru bakliyat

Kuru bakliyatların sınırsız bir kullanım ömrü olabilir. Bunun nedeni, sularını kaybettikleri kurutma işlemidir. Ancak zamanla sertleşebilirler ve bu durumda onları daha uzun süre pişirmeniz yeterli olacaktır.

6. Tarihi geçmeyen yiyecekler: Şeker

Şekeri ekstrem sıcaklıkların olmadığı kuru bir yerde sakladığımızda oldukça uzun süre dayanabilir. Yüksek su içeriğine sahip olmadığı için bakteriler onu kolonize etmez. Şeker katılaşır ve topaklar oluşturursa, mikrodalgada bir veya iki dakika düşük sıcaklıkta ısıtmak yeterlidir.

7. Alkol oranı yüksek içecekler

Votka, rom, viski, cin veya tekila gibi alkol içeriği yüksek alkollü içecekler, şişeyi açmadığınız ve doğrudan güneş ışığından uzak tuttuğunuz sürece iyi koşullarda uzun süre dayanabilir. Tek sorun, lezzetlerini biraz kaybedebilmeleridir.

alkollü içecekler; modası geçmeyen yiyecekler

8. Baharatlar

Baharatların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için onları hava geçirmez şekilde kapatılmış cam kavanozlarda saklamanız gerekir. Ancak kokularını ve tatlarını kaybettikleri için uzun süre saklamak iyi bir fikir değildir.

9. Kahve

Normalde kahve opak torbalarda öğütülür, bu nedenle daha uzun süre dayanır – son kullanma tarihinden sonra aylar hatta yıllar boyunca tüketilebilir. Güneş ışığından ve nemden uzak tutmalı ve aromasını kaybedebileceği için buzdolabında saklamamalısınız.

10. Tarihi geçmeyen yiyecekler: Bal

Bal, yüksek asitli ve az nemli bir ürün yaratan arılar sayesinde gerçekten sonsuza kadar süren tek besindir. Bir süre sonra kristalleşebilir, ancak bu, kalitesini veya güvenliğini etkilemez.

11. Sirke

Tuz gibi sirke de doğal asidi nedeniyle uzun süre saklayabileceğimiz doğal bir koruyucudur. Diğer gıdaların korunmasına da yardımcı olur.

12. Zeytinyağı

Bu da tarihi geçmeyen bir diğer yiyecektir; kuru bir yerde iki veya üç yıl saklayabiliriz, ancak organoleptik özelliklerini kaybedebilir.

Bazı yiyeceklerin tarihi geçmez

Marketlerde gördüğümüz birçok ürünün son kullanma tarihi veya son tüketim tarihi olmasına rağmen, bazı gıdalar zamanın geçişinden etkilenmez. Ancak bunların uygun sıcaklık ve nem koşullarında tutulması gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Crump JA., Sjolund Karlsson M., Gordon MA., Parry CM., Epidemiology, clinical presentation, laboratory diagnosis, antimicrobial resistance and antimicrobial management of invasive salmonella infections. Clin Microbiol Rev, 2015. 28 (4): 901-37.
  • Sánchez M., Romero M., Gómez Guzmán M., Tamargo J., et al., Cardiovascular effects of flavonoids. Curr Med Chem, 2019. 26 (39): 6991-7034.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.