Çocukluk Çağı Şizofrenisi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Çocukluk çağı şizofrenisi, agresif davranışlara ve küçüklerin duygularında ani değişimlere yol açan bir zihinsel bozukluktur. Peki, onu nasıl saptarsınız? Bunu öğrenmek için okumaya devam edin. 
Çocukluk Çağı Şizofrenisi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Daha önce çocukluk çağı şizofrenisi hakkında bir şeyler duymuş muydunuz? Bu, uzmanların hala araştırmaları ve hakkındaki pek çok şeyi keşfetmeleri gereken nadir bir akıl hastalığıdır. Ömür boyu tedavi gerektirdiğini biliyoruz.

Şizofreni, kronik bir psikotik hastalıktır. Bilişsellik, kişilik bozuklukları, halüsinasyonlar ve gerçeklikle temas kaybı gibi konularda şiddetli sorunlar vardır. Bugün, çocuklarda görülen bu hastalıktan bahsedeceğiz.

Çocukluk çağı şizofrenisi hakkında genel gerçekler

Çoğu durumda, şizofreni başlangıcı 14 ve 35 yaşları arasında gerçekleşir. 13-18 yaşları arasında ortaya çıktığında erken başlangıçlı olarak kabul edilir. Erken başladığında hastalığın prognozunun iyi olmadığını unutmayın.

Ancak her 10.000 çocuktan sadece 1’ine çocukluk çağında tanı konuyor. Bu veri, çocukluk çağı şizofrenisi hakkında şunu söylüyor: Nadir ama karmaşık bir ruhsal hastalık.

Çocukluk çağı şizofrenisi hakkında bilmeniz gereken her şey

Halüsinasyonlar ana semptom mudur?

Birincisi, halüsinasyonlar her zaman çocukluk çağı şizofrenisi olduğunu göstermez. Psikolojik travmadan veya bir tür otizmden de kaynaklanabilirler.

Şizofreni hastalığı olan çocuklarda, düşünce bozuklukları, dürtüsel agresif davranışlar ve ilgisizlik ve sosyal yoksunluk gibi başka negatif semptomlar da vardır. İkincisi, depresif durumlar ile de karıştırılabilir. Bu nedenle resmin tamamını hesaba katan bir tanı konuyor olması önemlidir.

Çocukluk çağı şizofrenisi: Diğer semptomlar

üzgün çocuk
Çocukluk çağı şizofrenisi belirtileri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Ancak genellikle çocuğun düşüncelerini, davranışlarını ve duygularını etkiler.

Genel olarak şizofreni hastalığının karakteristik özellikleri, düşünmeyi, davranışları ve duyguları kapsayan sorunları içerir. Dağınık konuşmanın yanı sıra sanrılar ve halüsinasyonlar da sıklıkla ortaya çıkar.

Ne yazık ki erken aşamalarındayken bu hastalığı tespit etmek zordur. Ancak çocuklar konuşmada, emeklemede ve yürümede gecikmeler yaşayabilirler. Ayrıca vücudun bazı bölümlerinin sallanması veya titremesi gibi başka atipik motor davranışlar da görülebilir.

Garip davranışlar, aile ve arkadaşlarla davranışsal kargaşalar gibi başka bozukluklar daha sonra ortaya çıkabilir. Uyku sorunları, sinirlilik ve motivasyon eksikliği de yaygın görülen özelliklerdir.

Şiddetli çocuklar

Şiddetli bir tutum içinde olmak da çocukluk çağı şizofrenisinin bir başka belirtisidir. Şizofreni spektrumu içerisindeki 4-15 yaş arası çocuklarda yapılan bir çalışmaya göre, bu çocukların yüzde 72’sinde şiddetli davranış geçmişi vardı. Üçte biri ise önemli ölçüde agresif olmalarıyla öne çıkıyorlardı.

Bazı vakalarda bu ataklar için herhangi bir sebep bulamadılar. Bu nedenle bu içsel şiddet dürtüsel kabul edildi.

Sebebi nedir?

kriz geçiren çocuk
Çocukluk çağı şizofrenisinin kesin nedeni şu anda bilinmemektedir. Ancak genetik bileşen, gelişiminde önemli bir rol oynuyor olabilir.

Çocukluk çağı şizofrenisinin nedeni hala bilinmiyor. Yetişkinlerde görülen şizofreniyle aynı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Çalışmalarda genetik nedenlere ve beynin kimyasal süreçlerindeki (dopamin ve glutamat) değişikliklere dikkat çekiliyor.

Ancak bu hastalığın ortaya çıkışını etkileyebilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Bu hastalığın bulunduğu bir aile öyküsü
  • Psikoaktif ilaçların tüketimi
  • Bozulmuş bir bağışıklık sistemi
  • Hamilelik veya doğum sırasında komplikasyonlar
  • Yaşlı bir baba adayı tarafından hamile bırakılmak

İntihar riski yüksektir

İntihar riski, hastaların ve ailelerinin yanı sıra doktorların en büyük korkularından biridir. Bunun unutulmaması çok önemlidir çünkü istatistikler, intihar eden gençlerin %90’ının ruhsal bozukluğu olduğunu göstermektedir.

Özellikle şizofreni hastası gençlerin %30’u hayatları boyunca intihara kalkışacaklardır. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren izlemek esastır.

Çocukluk çağı şizofrenisinin tedavisi nedir?

Şizofreni, ister çocukluk döneminde ister yetişkinlik döneminde başlamış olsun, yaşam boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. En önemli şey, psikotik atakları ve uzun vadeli etkilerini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamaktır.

Artık çocukluk çağı şizofrenisinin belirtileri ve özellikleri hakkında biraz daha fazla şey biliyorsunuz. Birçok belirtinin başka ruhsal bozukluklarla ilgili olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, sadece bir doktor nihai tanıyı koyabilir ve kişiselleştirilmiş bir tedavi önerebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • McClellan, J., & Stock, S. (2013). Practice parameter for the assessment and treatment of children and adolescents with schizophrenia. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2013.02.008
  • Driver, D. I., Gogtay, N., & Rapoport, J. L. (2013). Childhood Onset Schizophrenia and Early Onset Schizophrenia Spectrum Disorders. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.chc.2013.04.001
  • Charles Schulz, S., & Goerke, D. (2016). Schizophrenia in children and adolescents. In The Medical Basis of Psychiatry: Fourth Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-2528-5_22
  • Read, J., Van Os, J., Morrison, A. P., & Ross, C. A. (2005). Childhood trauma, psychosis and schizophrenia: A literature review with theoretical and clinical implications. Acta Psychiatrica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/j.1600-0447.2005.00634.x
  • Ross, R. G., Maximon, J., Kusumi, J., & Lurie, S. (2013). Violence in childhood-onset schizophrenia. Mental illness.
  • Stevens, J. R., Prince, J. B., Prager, L. M., & Stern, T. A. (2014). Psychotic disorders in children and adolescents: a primer on contemporary evaluation and management. The primary care companion for CNS disorders, 16(2).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.