Diyetinizin Başarısız Olmasının Sebepleri

Pek çok diyet son derece talepkar gereksinimlere sahiptir, sizi işlenmiş ve düşük kalorili, bir besin eksikliğine neden olabilecek yiyecekler yemeye teşvik ederler, bundan dolayı onları uzun vadede takip edemezsiniz. Er ya da geç yapmanız gereken şey sağlıklı yemeyi öğrenmektir.
Diyetinizin Başarısız Olmasının Sebepleri
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

SEEDO’nun (İspanya Obezite Çalışmaları Derneği) bir anketine göre İspanyolların %81’i diyetlerinde başarısız oluyor. Kilo vermek için, sizi bir diyeti takip etmekten alıkoyan engelleri tanımlamalı ve bunların çözümlerini aramalısınız. Bundan dolayı, diyetlerinizin başarısız olmasının olası nedenlerini analiz etmek istiyoruz.

Önde gelen 6 sebebi öğrenmek için okumaya devam edin.

Diyetlerinizin Başarısız Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Eğer şu an bir diyet yapıyorsanız, kendinize bu soruyu sormuş olabilirsiniz. Bir çalışma, diyet yapan her üç kişiden ikisinin sadece verdikleri kiloyu geri almakla kalmadığını, bunun yanında diyetin başında oldukları kilonun üstüne de çıktıklarını göstermektedir. 

Bunun bir sonucu olarak, hayal kırıklığına uğrarsınız ve tartınız inişli çıkışlı bir yolculuğa dönüşür, ve buna hem metabolizmanız hem de ruh sağlığınız için olumsuz etkiler eşlik eder.

Bu yazımızı da okuyun: Başarılı Diyetlerin Ortak Noktaları

Diyetinizin Başarısız Olmasının Sebepleri

1. Gerekli Sağlıklı Yağları Yemeyi Bırakırsınız

Sağlıklı yağ kaynakları.
Az omega 3 yağ asidi tüketmek daha yüksek bir sağlıksız yağ tüketimi ile ilişkilendirilir.

Bu diyetlerinizin başarısız olmasının ana sebebi olabilir. Bazı sağlık profesyonelleri omega 3 ve omega 6 yağ asidi tüketiminizdeki bir dengesizliğin obezite ile ilişkili olabileceğini öne sürmektedir. 

İdeal olarak omega 3 ve omega 6’yı yaklaşık aynı miktarda tüketmelisiniz. Ancak, sıklıkla bitkisel yağlar ve diğer yağ kaynakları içeren işlenmiş gıdaların yüksek miktarlarda tüketilmesi dolayısıyla pek çok insanın omega 6 yağ asidi tüketimi omega 3 tüketimlerine kıyasla çok daha yüksektir.

Ayrıca, eğer omega 3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar yemeyi bırakırsanız bu çok fazla yemenize neden olabilir, çünkü vücudunuz ihtiyacı olan tüm besinlere ulaşamaz ve bu da herhangi bir yağ kaynağı istemenize yol açar, bu da tıkanırcasına yemenize neden olabilir.

2. Bir Kalori Eksikliği Vardır

Vücudunuz ağırlığını sabit tutmak için çalıştığından, yeterince gıda almadığınızda aç kalırsınız ve besin eksikliği yaşarsınız. Bu sürekli bir şekilde gerçekleştiğinde bir hayatta kalma tepkisini tetikler, bu da vücudunuzun kaynaklarınızı korumak için metabolizmanızı yavaşlatmasına neden olur.

Vücudunuz zeki bir şekilde kalori harcama miktarını kontrol altında tutar, çünkü ihtiyacı olan besinlere bir daha ne zaman erişimi olacağını bilmez. Bizi açlık dönemlerinde hayatta tutan şey budur.

Bundan dolayı, bir paradoks oluşur: yeterli kaloriyi almamak kilo almanıza neden olabilir, çünkü metabolizmanız yavaşlayarak “hayatta kalma moduna” girer.

3. Bir Protein Eksikliği Vardır

Protein kaynaklarını gösteren bir adam.
Bitkisel proteinler de dahil olmak üzere proteinler beslenme düzeninizin önemli bir parçası olmalıdır.

Örneğin, pek çok insan baklagillere kilo vermek için uzak durulması gereken yüksek kalorili bir gıda grubu olarak bakar.

Ancak, gerçek şudur: bu gıdalar aynı zamanda sizi saatler boyunca tok tutacak yavaş ekilen karbonhidratların da bir kaynağıdır. Ayrıca, protein bakımından zengin oldukları ve kas kütlenizi geliştirmemiz yardımcı oldukları için yağ yakmanıza da yardımcı olurlar.

4. Çok Fazla Egzersiz Yapıyorsunuzdur

Düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir ama günlük 30 dakika boyunca ortalama seviyede fiziksel aktivite yeterli olacaktır. Diğer yandan eğer çok yoğun egzersizler yapacak olursanız da vücudunuzun stres tepkisini tetikleyebilirsiniz.

Bunu sürekli bir şekilde yapmak vücudunuzu kronik bir strese sokabilir. Bu gerçekleştiğinde bağışıklık sisteminiz yavaşlar ve vücudunuz kortizol – stres hormonu – salgılar, bu da kilo almanıza neden olabilir. Bu durum ayrıca bağışıklık problemleri, depresyon ve kısırlık ile de ilişkilendirilmiştir.

5. Diyetinizin Yarattığı Stresten Dolayıdır

Stresli bir kadın.
Bir diyet hayatınızda bazı değişimlere neden olmalı, ancak sizi strese sokan kısıtlamalara sahip olmamalıdır.

Aşırı egzersiz kilo vermenin vücudunuzun stres tepkisini tetikleyebilecek tek kısmı değildir. Sürekli yediğiniz şeylerle ilgili endişelenme, kalorilerinizi saymak ve yemek yemekten aldığınız keyfi kaybetmek de vücudunuzu strese sokabilir.

Yaşam stilinizi bir diyetin katı kurallarına uydurmaya çalışmak yerine sadece damak tadınıza uyan sağlıklı gıdaları yemeye çalışın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çok Hızlı Kilo Vermek Tehlikeli Mi?

6. Diyetiniz Başarısız Oluyor Çünkü Sürdürülebilir Bir Diyet Değil

Kilo verdiren diyetler ağır ve talepkar kurallara sahiptir, bu da onları uzun vadede sürdürmeyi zor hale getirir. Er ya da geç, sağlıklı bir şekilde yemeyi öğrenmeniz gerekir.

Vücudunuzu, sinir sisteminizi ve sağlığınızı tehlikeye atmak pahasına kandırarak bir sürü zaman kaybetmek yerine vücudunuzun doğal fonksiyonları ile birlikte çalışabilirsiniz. 

Vücudunuza, size enerji ve yaşam verebilmesi için sürekli bir şekilde leziz gıdalar verebilirsiniz. Sürekli bir besin akışı sağlamak kan şekerinizi sabit tutar, konsantre olmanıza olanak tanır ve size zihinsel açıklık verir.

Ayrıca, eğer açlıktan ölmeden sağlıklı bir şekilde yemeyi öğrenirseniz hangi gıdaları yiyip yememeniz gerektiği konusunda ve yediğiniz porsiyonlar hakkında daha zekice ve bilinçli kararlar verebilirsiniz. 

Bunlar, diyetinizin başarısız olmasının sebepleri olarak sayabileceğimiz 6 şeydi. Şimdi bunları bildiğinize göre, tavsiyelerimizi uygulamaya çalışın ki hedeflerinize ulaşabilesiniz. Pes etmeyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007 Apr;62(3):220-33. Review. PubMed PMID: 17469900.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.