Duygusal Yeme ve Üstesinden Gelmek İçin 4 İpucu

Duygusal yeme, birçok insanın olması gerekenden daha fazla besin tüketmesine neden olan sorundur. Ticari ürünlerin aşırı lezzetli olmasından kaynaklanır.
Duygusal Yeme ve Üstesinden Gelmek İçin 4 İpucu
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Duygusal yemenin üstesinden gelebileceğinizi biliyor muydunuz? Aç hissetmeden yemek tüketmek göründüğünden daha büyük bir problemdir. Bu sürece duygusal yeme denir. Piyasadaki birçok gıdanın aşırı lezzetli olmasından kaynaklanır.

Şekerler, trans yağlar ve katkı maddelerinin eklenmesi insanların yemeye devam etmesine neden olur. İştahlarını çoktan tatmin etmiş olsalar bile yerler.

Bu durumda, vücut günlük olarak harcadığından daha fazla kalori aldığı için bu durum genellikle kişiyi fazla kilolu yapar. Bu nedenle genel sağlık kötüleşerek kronik sağlık sorunlarının gelişmesine neden olur. Ancak duygusal yeme, üstesinden gelinebilecek bir durumdur.

Duygusal yeme nedir ve size neden zarar verir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, duygusal yeme aç olmadan yemek yemektir, yani sadece bazı yiyecekler lezzetli göründüğü için yemek yemektir. Bununla ilgili temel sorun, sağlığa yararlı olmayan maddeleri kötüye kullanmanın yanı sıra vücudun beslenme ihtiyaçlarını aşmanızdır.

Hem basit şekerlerin hem de trans yağların vücut üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu, sistemlerin ve metabolizmanın işleyişini değiştirdiği kanıtlanmıştır.

Duygusal yeme, tehlikeli olan aşırı işlenmiş endüstriyel ürünlerin tüketimi ile ilgilidir. Bu tür yiyeceklerin hastalık riskini artırabileceğine dair kanıtlar vardır.

Aslında, beslenmenin taze gıdalara dayanması ve endüstriyel ürünlerin belirli anlara bırakılması önerilir. Ancak, daha lezzetli oldukları gerçeği onların lehinedir.

dolaptaki pastaya deli deli bakan adam
Aşırı işlenmiş gıdalar daha lezzetli olma eğilimindedir, bu da onları geç saatlerde ve fazla tüketme isteğini artırır.

Duygusal yemenin üstesinden nasıl gelinir?

Duygusal açlığı yenmek ve böylece sağlığınızı iyileştirmek için uygulayabileceğiniz bir dizi ipucunu açıklayacağız.

1. Alışverişe tok karnına gitmek

Süpermarkete açken gittiğimizde, beslenme kalitesi düşük tatlı ürünler alma riskimiz daha yüksektir. Onları satın almanın basit gerçeği zaten sorunlara neden olur, çünkü evde ne zaman acıkırsak, onları yemeye yöneleceğiz. Lezzetli tatları nedeniyle, tok hissetsek bile onları yemeyi bırakmak zor olacaktır.

2. Beslenmenize daha fazla lif eklemek

Bir diğer önemli tavsiye, diyetinizdeki lif alımı ile ilgilidir. European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu sindirilemeyen madde tokluk hissini artırma yeteneğine sahiptir.

Bu, öğünler arasında atıştırma ve besin değeri az olan tatlı ve lezzetli ürünler tüketmeye başlama riskini azaltır.

3. Yemek sırasında dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının

Yemek yerken televizyon izlememek ve elektronik cihazlardan uzak durmak önemlidir. Aksi takdirde, ne kadar yediğinizi fark etmezsiniz.

Bu, arzularınızı ve tat alma duyularınızı tatmin ettiği için, belirli bir yiyeceğin gerekli miktardan fazlasını yemeye yol açabilir. Ancak bu, gerçek bir fizyolojik açlık veya beslenme ihtiyacı olduğu için değildir.

Yemek yediğinizde, tüm duyularınızı yemeğinize odaklamanız ve tükettiğiniz ürünlerin farkında olmanız önemlidir.

4. Meşrubat tüketmeyin

Düzenli şeker tüketimi belirli bir bağımlılık yaratabilir. Bu süreç duygusal yeme ile ilgilidir. Bu anlamda, meşrubatlar, sıvı halde ve büyük miktarda basit karbonhidratlara sahip olmaları ile karakterize edilir.

Bunların vücudunuz üzerindeki etkisi daha olumsuz olacaktır ve bu nedenle vücudun gelecekte bunları sürekli talep etmesi olasıdır. Bu talep, vücudun gerçekte ihtiyaç duyduğu miktarı her zaman fazlasıyla aşacaktır.

koltukta bir tabak pasta yiyen kadın
Evde uyguladığımız elektronik cihazların kullanımı veya ekranların önünde bulunma gibi belli eylemler, duygusal açlığı teşvik eder.

Duygusal yemenin üstesinden gelmek mümkün

Bazen oldukça zor olsa da, duygusal yemenin üstesinden gelebilirsiniz. Yapılması gereken ilk şey sorunun farkında olmaktır, aksi takdirde çözmeye başlayamazsınız.

Bu noktadan sonra, orta vadede etkili olacağı için yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını uygulamanızı öneririz.

Psikolojik davranışla çok ilgisi olan bir eylemden bahsettiğimizi unutmayın, bu nedenle bazen beslenme koçluğu veya terapi seansları almak faydalı olabilir. Önemli olan, bu tür davranışların diyetinizde düzenli bir uygulama haline gelmemesidir.

Açlığın bir ihtiyaca işaret eden bir duygu olduğunu daima akılda tutmak önemlidir. Bu süreç ortadan kalktığında, gıda alımını bastırmak en iyisidir. Vücut, temel gereksinimleri karşıladığınızı anlamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.