Eğer Hipertiroid Rahatsızlığınız Varsa Beslenmenizde Neler Bulunmalıdır?

Hipertiroid belirtilerini yönetmekte beslenme büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple, bu hastalığa sahip olduğunuzu biliyorsanız, beslenmenizde düzenlemeler yapmak en iyisidir. Neleri göz önünde bulundurmalısınız?
Eğer Hipertiroid Rahatsızlığınız Varsa Beslenmenizde Neler Bulunmalıdır?
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Eğer hipertiroid teşhisi kondu ise, diyetiniz neleri içermelidir? Tiroid sadece yaklaşık 4 santimetre boyundadır, ancak düzgün çalışmaması çok farklı çeşitlerde belirtileri tetikler. Niçin? Basitçe, bu küçük kelebek şekilli salgı bezi neredeyse vücudun tüm fonksiyonlarını direk olarak etkileyen hormonları salgılar.

Bu sebeple, bu tür bir değişiklikten rahatsızlık duyduğunuzda, aktivitesini düzenlemek ve komplikasyonlarından kaçınmak için diyetinizi iyileştirmelisiniz.

Hipertiroid nedir? Neler yenilmelidir ve neler yenilmemelidir? Bu sorularının tümünü yazımızda detaylı olarak size açıklayacağız.

Hipertiroid nedir?

Tiroid, boyunda bulunan, küçük bir salgı bezidir. Bazıları vücut için vazgeçilmez olan birçok farklı türlerde hormonlar salgılar. Bu hormonlar vücuttaki neredeyse tüm hücreleri etkiledikleri için, iyi bir şekilde çalışması temelde bizim sağlığımıza bağlıdır. Bilhassa, fonksiyonları aşağıdakileri içerir:

  • Enerjinin düzenlenmesi
  • Protein sentezi
  • Enzimatik aktiviteler
  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesi

Hipertiroid, salgı bezinin normal olarak tiroid hormonu üretmediği bir bozukluktur. Bu durumda ve birçok çeşit sebep için, problem T3 ve T4 hormonlarının salgısının artmasıdır. Bir çok hastalık, örneğin, Graves – Basedow hastalığı, çok nodüllü guatr, veya toksik tiroid adenomaları olarak tanımlanmaktadır.

Hipertiroid görüldüğünde, tüm vücut fonksiyonları hızlanmaya meyillidir. Sonucu olarak ise bir seri belirti görülür:

  • Ani kilo kaybı
  • Sinirlilik
  • Uyumada zorluk
  • Ürperme
  • Terlemede artış
  • Palpitasyon (Çarpıntı)

Eğer hipertiroid gibi herhangi bir çeşit tiroid rahatsızlığı yaşıyorsanız, size ve durumunuzu özel olan en uygun tedavi için doktorunuza veya endokrinoloji uzmanına danışınız.

boğazına dokunan bir kadın
Hipertiroid ile, tiroid bezi çok miktarda hormon salgılanır. Bu sebeple, vücudun bir çok çeşit fonksiyonu değişir.

Diyet and hipertiroid

İngiliz Tiroid Derneği uzmanları olarak , tiroid bezi hastalıkları için bir diyet protokolü olmadığına dikkat çekmektedir. Ancak, belirtileri kontrol etmeye yardımcı olduğu için ve yaşam kalitesini arttırdığı için, temel olarak iyi bir diyet uygulamak ve sürdürmek gerekmektedir.

Farklı besinler, salgı bezinin fonksiyonlarında ve hormonların normal olarak salınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Diğer besin içerikleri, örneğin, turpgiller ailesine ait sebzeler veya soya da ayrıca çalışılmasına rağmen, temel olanlar iyot ve selenyum mineralleridir. Daha sağlıklı olmak anlamına geldikleri için, bunları hesaba katmak önemlidir. Hipertiroid rahatsızlığının, teşhis edildikten sonra ömür boyu süren bir hastalık olduğunu unutmayın.

Bu sebeple, tıbbi uzman Oscar Vidal’e göre, göz önünde bulundurulması gereken iki beklenti vardır:

  • Tiroid hormonu üretilmesine yardımcı olan; örneğin iyot gibi yiyecekleri diyetinizde düşük miktarda tutun.
  • Sağlıklı hücrelerin çoğalmasına izin veren antioksidan içeren besinleri diyetinize daha fazla ekleyin. Örneğin selenyum gibi.

İyot alım miktarı nasıl kontrol edilebilir?

Hipertiroid diyetinde, tiroid hormonunun üretiminde rol aldığı için, iyot seviyelerini takip etmelisiniz. Vücutta yok edilmesi çok zor olduğu için mantıklı olarak tüketilmesi gereklidir.

Temel iyot içeren besin kaynakları aşağıdaki gibidir:

  • İyotlu tuz
  • Balık, deniz mahsulü ve algler gibi deniz ürünleri
  • Süt ürünleri
  • Yumurta sarısı
  • Bazı gevrekler ve hububatlar

Ayrıca, turpgillere ait yiyecekler (örneğin, brokoli, karnabahar veya Brüksel lahanası) tiroid bezinden iyot emilimini engellerler.)

Diyetiniz neler içermelidir: Selenyum

Selenyum, tiroid bezi ile en yakın ilişkisi olan besinlerden birisidir. Bir bilimsel makale incelemesine göre, bu iz elementin kendi fonksiyonları üzerinde spesifik rol oluşturmaktadır. Bir çok vücut dokusunda depolanır, özellikle selenoprotin formlarının bulunduğu tiroid bezinde bulunmaktadır.

Bu tip proteinler, antioksidan aksiyonlarında, selenyumun tiroid aktivitesini koruyucu ve genel anlamda sağlığının iyiye girmesine katkıda bulunması sebebiyle çok önemli rol oynar.

Bazı uzmanlar, Graves hastalığı durumunda selenyum alımını tartışmaktadır. Ancak, bu besin ayrıca, beslenme yoluyla da alınabilir. Somon, tam buğday veya yumurta gibi besinlerde de bulunmaktadır. Ama, hiç şüphesiz en büyük kaynağı brezilya fındığıdır.

2 veya 3 tane brezilya fındığı içeren bir porsiyon, günlük önerilen kullanım limitinden çok daha fazlasını sağlamaktadır.

brezilya fındığı
Brezilya fındığı gibi besinlerde bol miktarda selenyum bulunur. Bu sebeple, hipertiroid ile ilgili durumlarda kullanılması uygundur.

Diyetiniz neler içermelidir? D Vitamini

Bahsettiğimiz gibi, tiroid hormonları vücuttaki büyük sayıda hücreyi ve vücut fonksiyonlarını etkiler., Eğer hipertiroid düzgün şekilde tedavi edilmezse, kemikleri zayıflatacağı için bunların dışında kemikleri de etkilemektedir.

Ama ayrıca, İngiliz Tiroid Derneği uzmanları olarak, bu hastalığa sahip insanlarda, D vitaminin düşük seviyelerde olduğuna işaret etmektedir. Bu hastalığa neyin sebep olduğunu bulabilmek için ve bunun sonucu olası durumların neler olduğu konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Açık olan, D vitaminine özel ilgi gösterilmesi ve kas iskelet sisteminizi güçlendirecek pozitif alışkanlıkları yeniden kazanmak canınızı acıtmaz. Bunlar için bazı öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Düzenli egzersiz ve kasları güçlendiren aktiviteler yapmak
  • On dakikalık güneş banyosu. Güneşin zayıf olduğu zamanları seçerek, yan etkilerinden kaçınarak bunu bir avantaja dönüştürmen iyi bir fikirdir.
  • İskelet sistemini en ideal durumda tutmak için D vitamini ve fosfor açısından zengin besinler tüketmek. Bunları süt ürünleri, mavi balıklar, badem, nohut, sebzeler ve tohumlarda bulabilirsiniz.

Hipertiroid için iyi bir diyet, başarılı bir tedavinin temelidir

Tiroid hormonlarında düzensiz çalışma, hipertiroid rahatsızlığına neden olur. Temelde tedavisi farmakolojik veya ameliyatla olsa da, hipertiroidde özel bir diyet yapılması ihmal edilemez.

Sağlıklı ve dengeli bir diyet izlemek ve iyot ve selenyum içeren yiyeceklerin tüketimine dikkat etmek ilaç tedavisine eşlik etmek ve yaşam kalitesinin daha olmasını sağlamak için anahtar roldedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016;388(10047):906-918. doi:10.1016/S0140-6736(16)00278-6
  • American Thyroid Association. Hipertiroidismo. 2014.
  • Babiker A. et al.  The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020;20(1):13-19.
  • Benvenga S. et al. Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition. Nutrients. Setiembre 2019;11(9):2214.
  • Gaitan E. Goitrogens. Bailliere’s clinical endocrinology and metabolism. Agosto 1988. 2(3):683-702.
  • Gorka J. et al. Metabolic and clinical consequences of hyperthyroidism on bone density. Int J Endocrinol. Julio 2013. 2013:638727.
  • Leung A.M, Braverman L.E. Consequences of Excess Iodine. Natural Reviews Endocrinology. Marzo 2014. 10(3):136-42.
  •  O’Kane S. M et al. Micronutrients, iodine status and concentrations of thyroid hormones: a systematic review. Nutrition Reviews. Junio 2018. 76 (6): 418–431
  • Ventura M. et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology. Enero 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.