Ektopik Kalp Atışı Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Ektopik kalp atışı, kalp atışının ritmindeki bir değişikliktir. Birçok insan bunu hayatlarının bir döneminde yaşar ve nedeni her zaman net değildir. Sadece sık sık meydana gelirse endişe verici olmalıdır.
Ektopik Kalp Atışı Nedir ve Nedenleri Nelerdir?
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 13 Haziran, 2022

Ektopik kalp atışı, kalp bir atım atladığında veya fazladan bir atım eklediğinde oluşur. Prensip olarak, bu endişe kaynağı olmaması gereken normal bir durumdur. En yaygın olarak, bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkar ve hiçbir sonucu yoktur.

İki ana ektopik kalp atışı türü vardır : kalp atışı atriyumdan veya kalbin üst odacıklarından kaynaklandığında erken atriyal kasılma (PAC); ve ventriküllerde veya kalbin alt odacıklarında meydana gelirse erken ventriküler kasılma.

Ektopik kalp atışı, “ekstrasistol” veya “erken kalp atışı” olarak da bilinir. Çoğu insan bunu zaman zaman yaşar ve hafif bir çarpıntı gibi hissettirir. Sadece sık hale gelirse tıbbi konsültasyon gerektirir.

Ektopik kalp atışı neden oluşur?

Kalbini tutan bir kadın.
Ektopik kalp atışının nedeni genellikle belirlenmez.

Çoğu zaman, ektopik kalp atışı bilinen bir neden olmadan ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı unsurlar bu tür kalp atışlarının ortaya çıkmasıyla ilişkilidir. Bunlar şunlar:

  • Kafein tüketimi
  • Alkol veya tütün kullanımı
  • Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı
  • Stres veya kaygı
  • Egzersiz yapmak.
  • Bazı ilaçlar, özellikle astım, alerji ve soğuk algınlığı için olanlar

Genel olarak, ektopik kalp atışı, kanda düşük potasyum seviyeleri , kalbe giden kan akımının azalması veya kalbin anormal büyümesi veya yapısı olduğunda ortaya çıkar.

Araştırmalar ekstrasistollerin en yaygın aritmiler olduğunu göstermektedir. Bazı hastalarda hipoksemi durumlarında veya anestezi etkisi altındayken ortaya çıkabilirler.

Bazı insanlar bu tür kalp atışlarına daha yatkındır. Bunların arasında ailesinde bu duruma sahip olanlar, kalp krizi geçirmiş veya kalp hastalığı olanlar var.

Ektopik kalp atışıyla ilişkili semptomlar

Ektopik kalp atışı genellikle herhangi bir semptom olmaksızın ortaya çıkar. Aslında kişi ekstrasistolün meydana geldiğinin farkında bile değildir. Diğer durumlarda, sadece kalp atışı atlamış gibi hissederler.

Daha fazlasını buradan okuyun: Kalp Sağlığı İçin Yulaf ve Yeşil Elma

Bazen aşağıdaki gibi belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Kalbin çırpındığı hissi
  • Kalp atışının daha güçlü hissediliyor olması
  • Kalp atışında bir sıçrama veya kısa bir duraklama olması
  • Kalbin nasıl attığının daha çok farkında olunması.
  • Ara sıra güçlü vuruşlar
  • Zayıflık veya baş dönmesi hissi

Çok yaygın değildir, ancak bazı kişilerde hızlı, düzensiz kalp atışı veya diğer aritmiler olan ventriküler taşikardi de vardır. Kişinin kalp hastalığı varsa, komplikasyon veya ani ölüm riski daha yüksektir.

Nasıl teşhis edilir?

Ara sıra görülen ektopik kalp atışı tıbbi konsültasyon gerektirmez ve aslında fizik muayene sırasında nadiren kaydedilir. Ekstrasistoller sık ise, bunları doktorla tartışmak en iyisidir.

Doktor semptomları soracak ve rutin bir fizik muayene yapacaktır. Uygunsa, ektopik kalp atışının nedenini belirlemek için testler isteyebilir.

En sık kullanılan tanı testleri aşağıdaki gibidir:

  • Holter monitörü. Bu, kalbin hareketini 24 ila 48 saat boyunca kaydeden ve saklayan bir cihazdır.
  • Elektrokardiyogram (EKG). Bu, kalbin elektrik sinyallerini ve kalp ritmini ölçer.
  • Ekokardiyogram. Bu, kalbin yapısının görselleştirilmesini sağlar.
  • MRI veya CT taramaları. Bunlar, herhangi bir anormalliği tespit etmek için kalbin ayrıntılı olarak görselleştirilmesine izin verir.
  • Stres testi veya egzersiz testi. Kalbin fiziksel strese nasıl tepki verdiğini görselleştirmek için kullanılır.
  • Koroner anjiyografi. Bunlar, anormallikleri veya arızaları tespit etmek için kontrast maddeli X-ışınlarıdır.

Nasıl tedavi edilir?

elinde elma tutan sporcu kadın
Ektopik kalp atışı varlığı yaygınsa, doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Yukarıda belirtildiği gibi, ektopik kalp atışının kendisinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Genellikle herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kaybolur. Ancak bu gerçekleşmezse, altta yatan bir hastalık olasılığını araştırmalısınız.

İkinci durumda, tedavi altta yatan hastalığın tedavisini içerir. Tetikleyici bir patoloji bulunmazsa, ektopik kalp atışı oluşturabilecek yaşam tarzı faktörlerini kontrol etmeniz önerilir.

Kalp ritmini etkileyen maddelerin tüketimini azaltmayı veya ortadan kaldırmayı önermek yaygındır. Kalbi güçlendirmek için bir egzersiz rutini benimsemeniz de sıklıkla önerilir.

Önleme ve öneriler

Kalp sağlığına dikkat etmenin en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Buna meyve, sebze ve yağsız proteinler gibi gıdaların ağırlıklı olduğu sağlıklı bir diyet dahildir.

Benzer şekilde, ektopik kalp atışı riski taşıyan kişiler, alkol ve sigara alımının yanı sıra sağlıksız ilaç kullanımını da azaltmalıdır. Ayrıca haftada 3 ila 4 kez 30 dakikalık düzenli aerobik egzersiz, kalbi güçlü tutmak için idealdir.

Ektopik kalp atışıyla karşılaştığınızda ne yapmalı?

Güçlü çarpıntı ve kalp çarpıntısı hissinin varlığında sakin kalmak esastır. Ektopik kalp atışlarının çoğu birkaç dakika dinlendikten sonra kaybolur. Oturun ve 5-10 dakika derin nefes alın.

Ektopik kalp atışı sık sık meydana geliyorsa veya kalp atışınızda garip bir his yaşıyorsanız, bunu mümkün olan en kısa sürede doktorunuza bildirmeniz en iyisidir. Bu, kalbinizde bir sorun olduğuna dair bir uyarı işareti olabilir. Durumun daha fazla araştırılması gerekip gerekmediğini belirlemek kardiyologa bağlıdır.

Tıbbi konsültasyon tavsiye edilir

Ektopik kalp atışı genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Bununla birlikte, taşikardi veya kardiyak aritmi ataklarını tetikleyebilecek az sayıda vaka da vardır. Aynı nedenle ihmal edilmemesi gereken bir semptomdur.

Göğüs ağrısı, çok güçlü çarpıntı, sıkışma hissi veya nefes almada zorluk gibi diğer semptomların varlığına karşı dikkatli olmanız gerekir. Hepsi derhal bir doktora danışmanız gerektiğini öne sürer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Benito B, Josephson M. Taquicardia ventricular en la enfermedad coronaria. Revista Española de Cardiología. 2012; 65(10), 939-955.
  • Franco E. Optimización de terapia de resincronización cardiaca en un paciente con muchas extrasístoles. ¿Qué hacer? Los Casos Clínicos más docentes del año 2017 en Cardiología. 2018; 55 (2): 130-147.
  • Lozano J. Arritmias cardíacas y su tratamiento. Offarm. 2001; 20 (11): 96-105.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.