Eşiniz Mesafeli Davrandığında Ne Yapmalısınız?

Eşiniz mesafeli davranıyorsa, bu birçok faktörün sonucu olabilir. Ancak bu her zaman onun artık sizinle birlikte olmak istemediği anlamına gelmez. Bu yazıda size bundan bahsedeceğiz.
Eşiniz Mesafeli Davrandığında Ne Yapmalısınız?
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

“Eşim mesafeli davranıyor. Ne yapabilirim?”

Bu, belki de bir ilişkide yaşananlar arasında en sık görülen endişelerden biridir. Aniden kişi değişir, işler eskisi gibi olmaz ve varsayımsal bir ayrılık korkusu ortaya çıkar.

Bu durumlarda nasıl davranmalısınız?

Birçok duygu birarada yaşandığı için, her zaman hemen bir cevabı olmayan şüphelerin ve soruların ortaya çıkması yaygındır. Bununla birlikte, varsayımları detaylandırmaya başlamadan önce, bunun sebebi olabilecek bazı olası nedenleri incelemek en iyisidir.

Hadi daha yakından bakalım.

Çiftin arasındaki bağ

Dr. Ortega Rojas tarafından yapılan bu araştırmaya göre, bir çiftin arasındaki bağ, insanların hayatları boyunca kurdukları en önemli bağlardan biridir. Bu nedenle çiftler verme ve alma süreci arasında uyum sağlamalıdır.

Konu aşk olduğunda, çiftin refahını etkileyen birkaç bileşen vardır. Ve bunlar karşılıklı özveri ve birbirlerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması etrafında döner.

kumsalda çift

Aynı zamanda Şili’deki Santo Tomás Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen bu araştırma, bir ilişkide mutlu olmak için yiyecek, para, giyim gibi temel ihtiyaçların karşılanmış olması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca beraber yapılan eğlenceli aktiviteler ve tabii ki duygusal doyum, yakınlık ve sosyal destek de önemlidir.

Bu bileşenler eksikse veya eşlerden yalnızca biri bunları yerine getirirse, ilişki bozulmaya eğilimlidir.

Eşim bana mesafeli davranıyor: Olası sebepler

Eşinizde bir tavır değişikliğinin bir şeylerin ters gittiğine dair bir işaret gibi görünebileceği doğru olsa da, diğer olası nedenleri de analiz etmeniz gerektiği de doğrudur.

İşte bunlardan bazıları:

Olgun aşk kuruluyordur

Bu, aşık olma aşamasından sonra ortaya çıkabilir. Bu aşama aşıldığında ilişki sakinleşir ve her şey daha dinginleşir. Bu, aşkın bittiği anlamına gelmez, daha ziyade daha olgun bir aşamaya geçtiği anlamına gelir.

Eşiniz bir kayıp yaşamıştır

Herhangi bir kayıp bir yas süreci içerir. Eşiniz sevdiği birini, işini veya hayatında önemli olan başka bir şeyi kaybetmiş ve bu nedenle derin bir keder hissediyor olabilir.

Bu olursa, tutumlarının değişmesi normaldir. Sadece, eşleri olarak çok yakın olduğunuz için değişiklikleri genellikle ilk algılayan siz olursunuz. Onlara tüm sevginizi ve anlayışınızı vermeye çalışın.

koltukta bir çift

Baskı altında hissediyor olabilir

İster eğitim, ister iş ya da bir çift olarak birlikte yaşamanın baskıları olsun, stres eşinizi ya da sizi ele geçirebilir ve sonuçları ilişki için korkunç olabilir.

Eşinizin başına gelenin bu olduğunu düşünüyorsanız, onunla konuşun ve korkmadan kendilerini ifade etmelerini isteyin. Birlikte, bir eylem planı oluşturabilir ve nasıl iyileştirebileceğinizi veya neyi değiştirmeniz gerektiğini analiz edebilirsiniz.

Sürekli çatışma

Bu durumlarda, iki eşten birinin çok fazla verimsiz tartışmadan bıkmış olması ve mesafeli davranmayı seçmesi mümkündür.

Bu durumda, eşler tartışmalardan kaçınmak için duygusal olarak kendilerini uzaklaştırma eğiliminde olacaktır.

Aldatma

Bu, itiraf etmek sizin için ne kadar acı verici olsa da, birbirinize mesafeli hissetmenizin bir başka olası nedenidir.

Bazı durumlarda, sadakatsiz olan eş, programlarını ve rutinlerini değiştirir veya bazı sorunları gizlemeye başlar.

Bu yazımızı da okuyun: Mikro İhanetler Nasıl Gerçekleşir?

Eşimle aramda mesafe var: Ne yapmalıyım?

Yukarıda saydığımız olası nedenleri analiz ettikten sonra, durumunuzu tanımlayabilecek birini belirlemeyi başardıysanız, bir sonraki aşamaya geçme zamanı gelecektir.

  • Eşinizle konuşun: Bunu kendinizden emin bir şekilde yapın, inandığınız şeylere değil gerçeklere odaklanmaya çalışın. Onlara gözlemlediğiniz belirli eylemlerden bahsedin ve bir tartışma başlatmaya çalışmadan, onlara tutumlarını neyin değiştirdiğini doğrudan sorun.
  • Sabırlı olun: Eşinizi sürekli mesajlarla, zulümle veya mahremiyetinin sınırlarını ihlal ederek taciz etmekten kaçının. Bunu yaparsanız, sağlıksız davranışlara başvuran veya kıskançlık çeken kişi siz olursunuz.
derdini sevgilisine anlatamayan adam
  • Empati gösterin: Daha önce bir konuşma yaptıysanız ve eşinizin zor bir dönemden geçtiğini fark ettiyseniz, kendinizi onların yerine koyun ve anlayış gösterin.
  • Onların tutumunu taklit etmeyin: Bazı insanlar, eşlerini mesafeli görünce gururlarından dolayı aynı tutumu benimserler. Ancak, bu sadece durumu daha da kötüleştirir. Bunun yerine, ilişkiyi geliştirmek için alışkanlıklar oluşturmak daha uygundur.
  • Benlik saygısına sahip olun: İyi bir benlik saygısı geliştirmelisiniz. Çoğu zaman, sorunu siz hayal etmiş olabilirsiniz, yani ortada bir sorun olmayabilir, ancak sahip olduğunuz bağlanma biçimleri nedeniyle korkular geliştirmiş olabilirsiniz. Böyle bir durumda zayıflık alanlarınızı güçlendirmek için psikolojik destek almalısınız.

Kendinizi sevin ve hak ettiğinizden daha azını kabul etmeyin

Bir ilişkide zorlu bir süreçten geçtiğinizde, çözüm ancak ikinizden gelebilir. Sevginin ve desteğin tek taraflı olduğunu ve eşinizin karşılık vermediğini veya sizi mutlu etmediğini düşünüyorsanız, önce kendinizi düşünmeniz gerekir.

Eşinizle konuşup duygularınızı itiraf ettiyseniz ve o da aynı şeyi yapmaya devam ediyorsa, yapılacak en iyi şey bazı şeylere bir son vermektir. Kötü bir ilişkide olmaktansa yalnız olmak çok daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andrade, J. A. (2013). Relaciones tóxicas de pareja. Psicologia.Com: Revista Electronica De Psicologia.
  • La dinámica vincular celos-infidelidad. (2011). Pensamiento Psicológico.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • PERCEPCIÓN SOCIAL DE LA INFIDELIDAD Y ESTILOS DE AMOR EN LA PAREJA. (2014). Enseñanza e Investigación En Psicología.
  • Valor-Segura, I., Expósito, F., & Moya, M. (2010). Emociones Poderosas y no Poderosas ante Conflictos de Pareja: Diferencias de Género. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n2a4
  • Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Alzugaray, Carolina., García, Felipe. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. https://www.researchgate.net/publication/294891178_Relaciones_de_pareja_y_bienestar_psicologico
  • Ortega Rojas, Juan. (2012).El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. https://www.redalyc.org/pdf/1941/194124704008

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.