Farklı Isıtma Sistemleri: Avantaj ve Dezavantajları

Pek çok farklı ısıtma sistemi vardır ve bazen eviniz için en uygun olanını seçmek zor olabilir. Bu yazımızda size çeşitli ısıtma sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz
Farklı Isıtma Sistemleri: Avantaj ve Dezavantajları

Tarafından yazılmıştır Facundo Martin Desimone

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Isıtma sistemleri, havalar soğuduğunda evlerimizi sıcak tutmak için kullandığımız sistemlerdir. Isınmanın pek çok farklı yöntemi vardır bu yüzden bu yazımızda size farklı ısıtma sistemleri ve bu sistemlerin avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Bu sistemlerin amacı soğuğa bir çözüm getirmektir. Bildiğiniz üzere, farklı sistemler ile bir evin farklı yerlerini ısıtmak mümkündür. 

Günümüzde biyo kütleden elektriğe ve doğal gaza kadar pek pek çok farklı ısıtma sistemi vardır. Bu sistemlerin avantaj ve dezavantajları aşağıdaki gibidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Doğa Dostu Sürdürülebilir Bir Ev için İpuçları

Gazlı ısıtma sistemleri

Adından da anlaşıldığı üzere bu ısıtma sistemi doğal gaz vey tüp gaz kullanarak kapalı bir alanı ısıtır. Günümüzde en yaygın kullanılan ısıtma sistemlerinden biridir.

Avantajları ve dezavantajları:

  • Avantajları: Gazlı ısıtma sistemleri diğer yöntemlere kıyasla daha ucuzdur ve enerji depolamak gerekmez.
  • Dezavantajları: Bu sistemler genelde şehirlerde kullanılır ve merkezi şekildedir. Bu yüzden şehirlerden uzakta ve kırsal bölgelerde çok rastlanmaz.
elektrikli kalorifer ile ısınan kedi ve kadın
Elektrikli ısıtıcılar hareket ettirilebilir. Bu sayede onları kullanmak istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.

Elektrikli ısıtma sistemleri

Evinizde merkezi veya başka türlü bir gazlı ısıtma sistemi yoksa elektrikli bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. Prize takıp kullanmaya başlayabileceğiniz bu ısıtıcı türünün merkezi ve hareket ettirilebilir olmak üzere iki farklı türü vardır.

  • Avantajları: Elektrikli ısıtıcıların çoğu ön bir kurulum gerektirmez ve, koku veya duman salmadıkları için havayı temiz tutarlar.
  • Dezavantajları: Geniş alanları ısıtma konusunda çok etkili değillerdir ve yüksek oranda elektrik tükettikleri için pahalı olabilirler.

Biyo kütle ısıtma sistemleri

Madrid Compultense Üniversitesinin yayımladığı bir makaleye göre, biyo kütle, yenilenebilir doğal kaynaklardan ortaya çıkan atıklardır. Buna bir örnek, testere tozu veya diğer tahta parçalarının sıkıştırılmasıyla üretilen, küçük silindir şeklindeki tahta peletlerdir.

Bu biyo kütleler genelde bir biyo ısıtma sisteminin parçası olan pelet sobalarında yakıt olarak kullanılır.

  • Avantajları: Çevreyi kirletmez, güvenlidir.
  • Dezavantajları: Dumanın dışarı atılabilmesi için evin dış cephesine bakan bir soba bacası gerektirir. Ayrıca, pelet sobasını düzenli olarak her hafta temizlemelisiniz.
pelet sobası ve tahta peletler
Peletler bir biyo kütle türüdür ve, son dönemde düşük maliyetleri ve ısıtma performansları sayesinde daha çok tercih edilir oldular.

Yenilenebilir enerji ısıtma sistemleri

Biyo kütle ısıtma sistemlerine ek olarak başka ekolojik ısıtma sistemleri de vardır.  Yenilenebilir enerji ile çalışan ısıtma sistemleri su, rüzgar, toprak ve güneşten faydalanır.

Bu sistemlerin avantaj ve dezavantajları:

  • Avantajları: Bu enerji sistemlerinin yakıtı ücretsizdir ve sınırsızdır ayrıca, çevre kirliliğine neden olmaz.
  • Dezavantajları: Enerji kaynakları her yerde mevcut değildir ve yenilenebilir enerji ile çalışan ısıtma sistemlerinin özelliklerinin her bölgedeki kaynaklara göre ayarlanması gerekir. Bir başka dezavantaj ise güneş enerjisi sistemlerinin kesintili çalışmasıdır. Bu yüzden birdenbire enerjinin kesilmemesi için bir destek sisteme ihtiyacınız vardır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.