Fleksitaryanizm: Faydalarını Keşfedin

Size fleksitaryanizmin faydalarından bahsetmek istiyoruz. Bu terim temelde sebzelerin yenmesinden oluşan bir yaşam tarzını tarif ediyor. Ancak fleksitaryanlar zaman zaman et de tüketiyorlar. Bugün bu konuyla ilgili daha fazla şey öğrenin. 
Fleksitaryanizm: Faydalarını Keşfedin
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Fleksitaryanizm diye bir şey duydunuz mu? Vejetaryen ve vegan yaşam tarzları topluma zorla giriş yapmış olsa da, fleksitaryan olarak niteleyebileceğimiz, sayıları günden güne artan bir grup insan var. Bu terim size tanıdık geliyor mu? Fleksitaryanizmin faydalarını keşfetmek ister misiniz? O halde bir yere kaybolmayın!

Bu terim oldukça yeni. Spesifik olarak yedikleriniz konusunda esnek olmanız anlamına geliyor. Yani halihazırda farkında bile olmadan bu bir grup insana dahil olmuş olabilirsiniz. Aşağıdaki yazıda konuyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Fleksitaryanizm nedir?

Fleksitaryanlar, yeme kalıplarını, vejetaryen beslenmeye dayandıran ama aynı zamanda bazen et de tüketen kişilerdir. Bu balık, deniz ürünü ve kümes hayvanları da yedikleri anlamına gelir.

Vejetaryenlik yükselişte olduğu için bazı kişiler, bu yaşam tarzına, ilk etapta fleksitaryan olarak adım atarlar. Böylece gelecekte tamamen bırakacakları güne kadar yavaş yavaş et yemeyi keserler.

Ayrıca et yemeyi sevmeyenleri ve sadece özel günlerde et tüketmeye karar verenleri de bu gruba dahil edebiliriz. Ya da örneğin, balık ve deniz ürünleri tüketip dana eti yemeyenler de bu grupta bulunabilirler.

Net konuşmak gerekirse, bu, vejetaryen beslenmenin bir alt grubu değildir. Vejetaryen beslenmede hiçbir koşulda hayvan eti tüketmeme konusunda katı etik nedenler vardır. Ancak fleksitaryanlar için et yemek, yaşam tarzlarının sınırlarına uymadıkları anlamına gelmez. Bu nedenle kendilerini bu konuda suçlu hissetmezler.

meyve et sebze
Fleksitaryanizm vejetaryen beslenmenin içindeki bir alt grup değildir. Daha çok kendine özgü bir yaşam tarzıdır.

Fleksitaryanizmin faydaları nelerdir?

Çeşitli çalışmalarda, sebzelere dayanan bir beslenme sisteminin sağlık açısından bir dizi yararı olduğu ileri sürülüyor. Elbette bu, besinsel açıdan dengeli bir beslenme programı bağlamında ve her bireye özel olmalıdır. Benzer şekilde, bu etkiler, bireylerin alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin, işlenmiş, kızarmış yiyeceklerin alımını kısıtlamaları halinde de gerçekleşir.

Aşağıda, fleksitaryanizmin vücut üzerindeki olumlu etkisinden ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

Kardiyovasküler hastalığın ortaya çıkışını engeller

Kardiyovasküler hastalık, ciddi bir global halk sağlığı sorunudur. Hatta sanayileşmiş ülkelerde önde gelen ölüm nedenidir. Bu hastalık, kırmızı et ve et ürünlerinde bol miktarda bulunan doymuş yağın ve kolesterolün arterlerde birikmesi sonucu ortaya çıkar.

Bu anlamda, kanıtlar, fleksitaryanizm gibi bitkisel bazlı bir beslenme paterninin, bireylerin, bulaşıcı olmayan patolojilerden kaçınmalarına yardımcı olduğunu göstermektedir. Yalnızca sağlıksız yağların tüketiminin daha düşük olmasından yararlanmakla kalmayız. Aynı zamanda vasküler sağlığı iyileştirme becerisine sahip antioksidan ve anti-enflamatuvar bileşikler de ağır basmaktadır.

Obezite ve diyabete karşıdır

Obezite ve tip 2 diyabet, yetersiz beslenmenin risk faktörü olduğu metabolik kökenli patolojilerdir. “Fleksitaryanizm: Literatürün incelenmesi” makalesinde ifade edilen verilere göre, bu beslenme tarzı, bu hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir.

Hatta yukarıdaki çalışma, vejetaryen ve fleksitaryan olan gruplarda vücut kitle indeksinin (BMI) omnivorlara kıyasla normal parametreler içinde olduğunu göstermiştir. Uygun bir BMI hayati organların kronik patolojilerine karşı koruyucu bir faktördür.

Bunu da okuyun: Bilime Göre Obezite Geni

Bağırsak patolojilerinin ortaya çıkışını engeller

Crohn hastalığı ve kolon rektum kanseri, kırmızı et, sosis ve yağlı ürünlerin aşırı tüketilmesiyle ilişkilidir. Bu nedenle, bu tür diyet onlara karşı önleyici bir etkiye sahiptir.

Aynı şekilde, doğal yiyecekler yemek de sindirim sistemindeki yapıları sağlıklı tutar ve mikrobiyotadaki dengeyi korur. Böylece bağırsak kandidiyazisinin ortaya çıkışını ve divertikül oluşumunu azaltır. Divertiküller, bağırsak duvarında oluşan keseler veya genişlemelerdir ve iltihaplanabilirler.

Böbrek ve safra taşını engeller

Genel olarak fazla proteinlerin tüketimi -özellikle hayvansal kökenli proteinlerin- kalsiyumun, ürik asitim ve oksalik asitin idrar yoluyla atılmasına neden olur. Bu maddeler, böbrek taşının ortaya çıkmasındaki temel bileşenlerdir.

Bunun yanında, et içeren beslenme programlarında tipik olarak görüldüğü gibi, sağlıksız kolesterolün ve yağın düzenli olarak alınmasıyla ilişkilidirler. Yani et tüketimini azaltmak böbrek sağlığını koruyabilir.

böbrek taşı ağrı
Böbrek taşlarının kökeninin çoğu etteki proteinlerden gelir.

Fleksitaryanizm: Son düşünceler

Gördüğünüz gibi fleksitaryanizmin çok sayıda faydası vardır. Bitkisel bazlı olduğundan, beslenme lifi ve anti-enflamatuvar madde katkısı sağlar ve antioksidan miktarı yüksektir. Bu nedenle batı diyetlerinde ortaya çıkan tipik hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Ancak herhangi bir diyette olduğu gibi, bunda da, tüketilen besinlerde uygun bir denge elde etmenin ve diyeti her bireye özel olacak şekilde özelleştirmenin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bu tür diyete başlamak istiyorsanız, bu konuda tavsiye almak için öncelikle bir beslenme uzmanına danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.