Geceleri Neden Fazla Yemek Yiyorsunuz?

Geceleri buzdolabına yaptığınız ziyaretlerin nedenini ve bu kötü alışkanlıktan nasıl kurtulabileceğinizi öğrenin.
Geceleri Neden Fazla Yemek Yiyorsunuz?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Eski bir söz der ki; kahvaltıyı kral gibi, öğle yemeğini prens gibi ve akşam yemeğini dilenci gibi yiyin. Bu, iyi bir öğüt olmasına rağmen, kendisini uygulamak oldukça güç. Özellikle de işten eve geldiğinizde! Bu nedenle konu geceleri fazla yemek olduğunda yalnız değilsiniz.

Sadece akşam yemeğinde fazla yemekten de bahsetmiyoruz. Gecenin bir yarısı atıştırmak için buzdolabının yolunu tutan insanların sayısı hiç de az değil. Biraz atıştırmanın uyumanızı kolaylaştırdığını söyleyerek kendinizi savunabilirsiniz.

Büyük bir akşam yemeği, sadece uyku kalitesini azaltmakla kalmaz aynı zamanda birçok başka hoş olmayan sonuçlara da neden olur. Uzmanlar, geceleri çok yemenin size suçlu, üzgün ve rahatsız hissettireceğini söylüyorlar. Bu nedenle de dinlenmeniz ve uyku kaliteniz de olumsuz etkileniyor.

Geceleri fazla yemenizin nedenleri

buzdolabında tatlı düşünen kadın

Stres ve anksiyete, geceleri çok yemenizin nedenlerinden bazılarıdır. Modern hayatın bu semptomları, dinlenmek yerine yemek yeme isteğinizi arttırabilir. Psikologlara göre, stresli bir günün ardından insanlar eve geldiklerinde iyi hissetmenin yollarını arıyorlar. Yemek, şüphesiz bir numaralı ağrı kesici. Diğer bir değişle, insanlar yemeği günah keçisi olarak kullanıyorlar.

Vücudunuzun günlük ritmi de gece yemelerinde önemli bir rol oynayabilir. Çalışmalar, biyolojik saatinizin sizi yüksek nişastalı, tatlı ve tuzlu yiyecekleri yemeniz konusunda sizi teşvik ettiğini göstermektedir. Bu davranış, atalarımızın enerji depolamalarına yardım etmekteydi. Ancak, günümüzde olumsuz etkileri oldukça fazla ve sağlıklı bir kiloda kalmamızı zor bir hale getiriyor.

Geceleri neden yiyoruz?

Geç akşam yemekleri ya da gece yarısı atıştırmalıkları için genellikle karbonhidratlar tercih ediliyor. Bu çeşit gıdalar oldukça keyif vericidir ancak aslında tamamen doymanıza olanak vermeyen bir bağımlılığa neden olurlar.

Karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekler aynı zamanda yüksek kalori içermektedir. Bunları gece tükettiğinizdeyse, tüm güne dağıtmanız gereken kalori miktarının büyük bir bölümünü tüketmiş olursunuz.

Yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin “rahatlatıcı gıdalar” olarak anılmaları sürpriz değildir. Bunun anlamı, bu yiyeceklerin sizi iyi hissettirebileceği ve bazen de stresi bile azaltabileceğidir. Bu tip gıdaları vücudunuz sürekli olarak arzulamaktadır.

Geceleri fazla yemek neden kötü bir fikir?

ince belini ölçen kadın

Bilimsel çalışmalara göre, gece yemenin tek sonucu kilo alımı değil. Belirli bir zamandan sonra tıkındığınız her şey diyabet ve kalp krizi riskinizi de arttırıyor.

Ağır bir yemek ya da gece atıştırmalığı kan şekerinizi ve insülin değerinizi arttırabiliyor. Eğer düzenli olarak buna devam ederseniz, tip 2 diyabet için mükemmel bir aday olacaksınız. Geceleri yenen fazla yemek, aynı zamanda kolesterol seviyenizi de arttırabilir. Bu da, kalp hastalıkları ya da kalp krizinin asıl nedenlerinden biridir.

Geceleri fazla yememek için diğer nedenler

  •  Uyku düzeninizi değiştirebilir. Hatta garip rüyalara ve kabuslara neden olabilir, özellikle gençlerde!
  • Hafıza, öğrenme ve bilişsel fonksiyonlarınızı etkileyebilir.
  • Yapılan çalışmalara göre akşam 7’den sonra yenen yemek, kalp krizi riskini arttırmaktadır.
  • Çok fazla yiyip yatağa geçmek gastroözofageal reflü hastalığını tetiklemektedir.
  • Yediğinizde vücudunuzun ürettiği insülin nedeniyle uyandığınızda daha aç hissedersiniz.

Geceleri fazla yemekten kaçınmak için ipuçları

salatasına yağ döken kadın
  • Akşam yemeğinizi geç yemekten kaçının. Son öğününüzü 8-9’dan önce yemiş olmak daha iyidir.
  • Öğünlerinizi planlayın. Her gün için öğün planı hazırlarsanız kendinizi kontrol etmek daha kolay olacaktır. Eve yorgun geldiğinizde ne yiyeceğinizi bilmiyor olmak fazla yemeye neden olabilir.
  • Gün boyunca yediklerinizin bir listesini yapın. Böylece, tükettiğiniz gıdaların türü ve miktarını takip etmeniz kolaylaşacaktır. Yeme alışkanlığınızı değiştirerek geceleri daha az açlık hissedebilirsiniz.
  • Basit gibi görünse de iyi bir uyku düzenine sahip olmak, geceleri buzdolabına yaptığınız ziyaretleri azaltacaktır. Çok geç saatlere kadar uyanık kaldığınızda, iki-üç saatte bir yeme isteğinize yenik düşebilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013. doi: 10.1080/07420528.2017.1335318. Epub 2017 Jun 21. PMID: 28635334.
  • Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, Nadeau KJ, Green M, Roncal C, Nakagawa T, Kuwabara M, Sato Y, Kang DH, Tolan DR, Sanchez-Lozada LG, Rosen HR, Lanaspa MA, Diehl AM, Johnson RJ. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2018 May;68(5):1063-1075. doi: 10.1016/j.jhep.2018.01.019. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29408694; PMCID: PMC5893377.
  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.