Hemoroid ve Hamilelik Arasındaki Bağlantı

Hemoroid hamilelik sırasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve lif açısından zengin bir diyet, bol su tüketimi ve düzenli egzersiz yoluyla önlenebilir. Ayrıca, hemoroidi mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir.
Hemoroid ve Hamilelik Arasındaki Bağlantı
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 09 Haziran, 2021

Hemoroid, hamilelik sırasında kadınları sıklıkla etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Hemoroid ayrıca basur olarak da bilinirler ve rektal bölgedeki damarların genişlemesinden kaynaklanırlar.

Bazı kadınlar sadece hamilelik sırasında hemoroid geliştirir ancak, bu rahatsızlık yaşamın diğer zamanlarında da ortaya çıkabilir. Her durumda, hamilelik sırasında çok daha yaygındır. Tahminler hamile kadınların %50 kadarının hemoroidi olduğunu göstermektedir.

Bu durum genellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren gelişir. Hemoroid, doğum sırasında ve sonrasında ortaya çıkma eğilimindedir ve hamileliği tehlikeye atmasa da aşırı rahatsızlığa neden olur. Unutmayın, hemoroid kesinlikle önlenebilir ve tedavi edilebilirler.

Hemoroid ve hamilelik arasındaki ilişkisi nedir?

oturduğu yerde acı çeken kadın
Rektal bölgedeki kan damarları iltihaplanır, ağrılı ve kaşıntılı hale gelir.

Hemoroid, rektal bölgede bulunan şişmiş kan damarlarıdır ve anüs veya alt rektumda şişmiş yumrular gibi görünürler. Bu tür yumrular birçok damar ve arter içerir.

Şişmiş “boncukların” boyutu değişir ve genellikle bağırsak hareketleri sırasında artan ağrı ve kaşıntıya neden olur. Hemoroidler kanamaya eğilimlidir ve hamile kadınlarda endişe kaynağı olabilir.

Bu lezyonlar otururken veya yürürken ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Rahat bir uyku pozisyonu bulmak bile zor olabilir. Hemoroidin iki türü vardır.

Hemoroid türleri

Hemoroidler iç ve dış olmak üzere iki gruba ayrılır. İç hemoroid anüsün içinde, rektumun başladığı bölgede ortaya çıkar. Boyu büyükse anüsten çıkabilirler ve bunlara prolapsus hemoroid denir.

Sarkma olmadıkça, iç hemoroid genellikle dış hemoroidden daha az ağrılıdır, ancak daha fazla kanama eğilimindedir. Dış hemoroid anüsün dışında ortaya çıkar ve genellikle daha ağrılı ve rahatsız edicidir.

Dış hemoroid anüs çevresinde ağrılı yumrular gibi görünür ve otururken büyük rahatsızlığa neden olur. Ayrıca gerginleşirlerse kanayabilir veya daha da ağrılı hale gelebilirler.

Hamilelikte hemoroid neden olur?

Hamilelik sırasında hemoroid oluşumunu çeşitli faktörler etkiler. Her şeyden önce, gelişen fetüs rahmin büyümesine neden olur ve bu da anüs ve rektumdaki kan damarları üzerinde daha fazla baskı oluşturur.

Ayrıca, bu duruma hamilelik sırasında progesteron hormonunun artması da neden olabilir. Bu, damarların duvarlarını gevşetir ve bu nedenle şişmeye daha yatkın hale getirir.

Araştırmalar hamile kadınların %38’inin kabızlık yaşadığını gösteriyor. Bunun nedeni, büyüyen uterusun bağırsağa baskı yapması ve bazen de demir takviyesi tüketimidir. Aynı zamanda hamilelik hormonları bağırsak geçişini yavaşlatır.

Sonuç olarak, dışkı sertleşir ve onu ortadan kaldırmak için rektal damarlara daha fazla baskı uygulanır. Bu iltihaplanmaya yol açar. Yaygın olarak, bu sorunu hamilelikten önce yaşayan kadınlar hamilelik sırasında da hemoroid olabilirler.

Mevcut tedaviler

Hemoroid bazen hamilelik ve doğumdan sonra herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, kötüleşebileceği ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceği veya büyük komplikasyonlara neden olabileceği için, tedavi edilmeden bırakmak iyi bir fikir değildir.

Çoğu durumda genellikle etkili olduğu için ilk önce evde tedavilere başvurmak olağandır. İyileşme olmazsa yapılacak en iyi şey doktora giderek daha resmi bir tedaviye başlamaktır. Peki hamilelik sırasında hemoroidi tedavi etmenin en iyi yolu nedir?

Evde

Şişmeyi azaltmaya ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı ev önlemleri şunlardır:

  • Uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın. Her saatte bir biraz yürüyün.
  • 30 dakikalık günlük egzersiz seansı dolaşımı yardımcı olur
  • Oturmak için bir yastık veya yuvarlak bir minder kullanın
  • Günde birkaç kez ılık suyun içine oturarak yapılan banyo ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur
  • Bölgeye uygulanan soğuk kompresler veya buz paketleri şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur
  • Tuvalet kağıdı yerine yumuşak ıslak mendil kullanımı tavsiye edilir, parfüm ve alkol içermeyen, cadı fındığı içeren ıslak mendiller çok daha etkili olacaktır
  • Uyumak için sol tarafa yatmak en iyisidir ve rahatsızlığı gidermek için bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.
  • Kegel egzersizleri sadece doğuma hazırlanmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hemoroidi rahatlatmaya da yardımcı olur.

Doktorun ofisinde

Hemoroid nedeniyle olduğundan emin olsanız bile, hamilelik sırasında kanamanız olduğunda daima bir doktora danışın. Doktorunuz hemoroid tedavisinde de size yardımcı olacaktır.

Genellikle kabızlığı tedavi etmek için bir müshil veya fitil reçete ederler. Ayrıca, bazı rahatsızlıkları gidermek için hamilelik sırasında güvenli olan ağrı kesici ilaçlar veya merhemler de reçete edebilirler.

Doktorunuz ayrıca aşağıdaki tedavilerden birini de reçete edebilir:

  • Lastik bant ligasyonu. Hemoroidin tabanının etrafına bir lastik bant yerleştirilir. Bu, kan akışını durdurur ve yumru yaklaşık 10 ila 12 gün içinde düşer. Sorunun aynı yerde tekrarlanmasını önleyecek bir yara izi kalır.
  • Skleroterapi, yumrulara kimyasal bir madde enjekte etmekten oluşur. Küçülmelerine ve iyileşmelerine yardımcı olur, ancak bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilirler.
  • Hemoroidektomi, hemoroidleri çıkarmak için cerrahi bir prosedürdür. Yalnızca ciddi vakalar veya neden olabileceği riskler yüzünden komplikasyonların olduğu vakalar için önerilir.
  • Stapler hemoroidopeksi, prolabe olduğunda hemoroidleri anüs içinde yeniden konumlandırmak için medikal zımbaların implante edildiği cerrahi bir prosedürdür.

Hamilelikte hemoroidi önlemenin yolları

hemoroid ve gıdalar
Lif açısından zengin bir diyet ve bol su içmek hemoroidi önlemeye yardımcı olur.

İdeal olarak, hemoroidi tedavi etmek yerine önlemek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu kabızlığı önlemektir. Bunu yapmak için bol su içmek ve lif açısından zengin bir diyet sürdürmek önemlidir. Gerekirse lif takviyesi alın.

Ayrıca, dengeli bir beslenme programı sürdürmeye çalışın, gaz ve şişkinlik yapan gıdalardan kaçının, yiyecekleri yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin ve sık sık egzersiz yapın. Diğer önlemler şunlardır:

  • Bisiklete binmeyin
  • Kegel egzersizlerini olabildiğince sık yapın
  • İhtiyaç duyduğunuzda tuvalete gitmek için beklemeyin
  • Uzun süre tuvalette oturmayın
  • Ikınmayı ve aşırı baskıyı önlemek için bağırsak hareketini zorlamamaya çalışın
  • Demir takviyelerini almayın
  • Uyurken, kitap okurken ve TV izlerken yan yatın
  • İdeal kilonuzu koruyun

Son öneriler

Hemoroid mavimsi bir renk alırsa veya semptomlar günlük aktiviteleri zorlaştıracak kadar kötüleşirse mutlaka bir doktora danışın. Ayrıca, çok fazla kanama varsa doktorunuza görünün.

Her durumda, hemoroid tedavinize evde başlamadan önce doktora ev tedavileri hakkında danışın. Tedaviye erken başlamak önemlidir çünkü hemoroid ilerlemesine izin verilirse birçok komplikasyona neden olabilir. Ek olarak, hamile kadınlar doğumdan sonra önleyici tedbirler almalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
  • De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
  • Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.