Hiperürisemi: Ürik Asit Seviyesini Azaltmak

Hiperüriseminin tedavisi için idrardaki ürik asit atılımını artırmak gerekir. Ayrıca tamamen kişiselleştirilmiş bir beslenme programına da ihtiyacınız olacak. Bu yazıda ürik asit seviyesinin nasıl azaltılacağını öğrenin.
Hiperürisemi: Ürik Asit Seviyesini Azaltmak
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yüksek ürik asit sorunları, doğrudan kötü bir beslenme programıyla ilgilidir. Bunun nedeni, ürik asiti üreten pürinlerin temel olarak yediklerimizde bulunmasıdır. Bu nedenle, bu yazıda, hiperürisemi durumunun ve yüksek ürik asit seviyesinin iyileşmesine yardımcı olacak yiyecekler önereceğiz.

Bu asidin seviyesinin, vücudumuzun içinde harici yardım olmadan ortaya çıktığı da doğrudur. Ancak normal şartlarda, ürik asit seviyesinin %80’i belirli beslenme programları takip edilerek kontrol edilebilir.

Hiperürisemi veya yüksek ürik asit nedir?

gut ayak hiperürisemi
Kandaki ürik asit, sınırı aşarsa, eklemlerde kristal şeklinde birikip iltihaplanmaya ve ağrıya neden olur.

Hiperürisemi, kanda yüksek miktarda ürik asit bulunmasına verilen addır. Bu hastalığın en korkulan belirtisi, ürik asit, eklemlerde biriktiğinde ortaya çıkan gut hastalığıdır. Gut hastalığı, son derece yoğun bir ağrıya neden olur ve ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmalısınız.

Bir beslenme uzmanı rehberliğinde hazırlanan iyi bir beslenme programıyla kandaki ürik asit seviyesini azaltmak mümkündür. Durumu daha iyi kontrol etmek ve olası gut ataklarını önlemek de yine mümkündür.

Yüksek ürik asit seviyesi nedir?

Sağlık uzmanlarına göre doğru ürik asit düzeyi kadınlarda 2.4 ile 5.7 mg/dl, erkeklerdeyse 3.4 ile 7.0 mg/dl arasındadır.

Bu nedenle, uzmanlar, bu sınırları aşan herhangi bir değeri hiperürisemi göstergesi olarak kabul ederler. Durum kötüleşmeden önce zamanında tedavi etmeleri gerekir.

Hiperürisemi hastalığım varsa hangi yiyecekleri yemeliyim?

Pürin bakımından zengin yiyecekleri tüketmeyi azaltmamız gerekir. Bunun nedeni, vücutta ayrıştıklarında hiperürisemiye neden olabilmeleridir. Neyse ki, bazı yiyecekleri düzenli olarak tüketirseniz ürik asidi düşürmeye yardımcı olabilirler.

Pürin miktarı düşük yiyecekler

süt ürünleri
Süt ürünleri, pürin miktarı düşük yiyecekler olarak kabul edilir. Bu nedenle hiperürisemi için yapılan diyette yer almaları tavsiye edilir.

Bileşimlerinde düşük konsantrasyonda pürin bulunan yiyecekler vardır. Onları, herhangi bir sorun yaşamadan beslenme programımıza dahil edebiliriz. Bu yiyecekler şöyle sıralanabilir:

  • Süt ürünleri
  • Sebzeler (aşağıda belirtilenler hariç)
  • Kökler ve yumru kökler
  • C vitamini açısından zengin meyveler
  • Tuzsuz fındık

Tüm yiyeceklere dikkat etmeliyiz çünkü hepsinin içinde -daha az veya daha çok- bir miktar pürin bulunur. Ancak düzgün planlama ile idrar testlerinde harika sonuçlar elde edebiliriz.

Orta seviyede pürin içeren yiyecekler

mantar sepet hiperürisemi
Sınırlı pürin içerikleri vardır. Bu nedenle ürik asidi düşürmek için uyguladığınız beslenme programında mantar, ölçülü olacak şekilde yer alabilir.

Bir de daha düşük pürin yoğunluğu olan yiyecekler vardır. Önceki listeye kıyasla daha esnek olabilirsiniz. Bu yiyecekler şunlardır:

  • Beyaz etler
  • Mantar ve kuşkonmaz
  • Sebzeler  (Fasulye ve mercimek hariç)
  • Karnabahar
  • Ispanak

Bu yiyecekleri beslenme programınıza dahil edebilirsiniz ancak asla aşırı miktarda tüketmemelisiniz.

Hiperüriseminiz varsa hangi yiyeceklerden kaçınmalısınız?

kırmızı et dilimleri
Kandaki ürik asit miktarını azaltmak istiyorsanız, balık ve deniz ürünleriyle birlikte kırmızı etten de tamamen kaçınmalısınız.

Pürin bakımından zengin hayvansal yağ ve yiyecek tüketiminizi sınırlamalısınız. Bunlar arasında iç organların, konsantre et sularının, sosların ve et parçalarıyla yapılan çorbaların özellikle üzerinde durabiliriz. Ayrıca balıktan da – başta sardalya, hamsi, red mullet, karides gibi lüferler veya uskumru olmak üzere- kaçınmalısınız.

Alkol ve işlenmiş ürünlerin tüketimi, vücudundaki ürik asit seviyesini düşürmek veya yükselmesini önlemek isteyenler için önerilmez. Bu nedenle onları hiç tüketmemek veya tüketimlerini sınırlamak daha iyidir.

Hiperürisemi hastalığınız varsa hangi yönleri hesaba katmalısınız?

Meyve tüketimi

Meyvelere gelince, meyve tüketimimizi iyi kontrol etmeliyiz çünkü bir yandan, düşük pürin içeriğine sahip oldukları için bizim için çok iyidirler. Öte yandan içerdikleri fruktoz miktarı yüksektir. Vücut, fruktozu pürin üretmek için kullanır.

Pişirme yöntemleri

Hiperürisemi durumu söz konusuysa pişirme yöntemleri de önemli olabilir. Yiyeceklerin kaynatılması, içerdikleri pürin miktarının azalmasını sağlar. Haşlanmış veya pişmiş bir yemek, örneğin büyük miktarda yağ kullanılarak kızartılmış veya pişirilmiş yemeklerden daha iyi bir seçenektir.

İçecekler

su dolan bardak
Hiperürisemiyi iyileştirmek için bol su için.

Düzenli olarak içmemiz gereken en mükemmel içecek sudur. Yeterli değilse su tüketimimizi artırmalıyız. Çoğu zaman sağlıkla ilgili tavsiyelerde belirtildiği gibi günde en az 2 litre su içmeye çalışın.

Et suları, çorbalar ve infüzyonların yanı sıra meyve ve sebze bakımından zengin bir beslenme programınız varsa suyu doğal olarak beslenme programınıza dahil etmiş olursunuz.

Bu ipuçları, hiperürisemi seviyenizi düşürmeye yardımcı olsa da doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz bir değerlendirme yapacak ve sizin durumunuz için en uygun tedaviyi size önerecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Escudero, C., Bertoglia, P., Muñoz, F., & Roberts, J. M. (2013). Purinas y ácido úrico en pre-eclampsia: interacciones fisiopatológicas y proyecciones en investigación. Revista médica de Chile, 141(7), 895-902.
  • Contreras Roura, J. (2012). Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas. Revista Cubana de Pediatría, 84(2), 197-200.
  • Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion hospitalaria, 29(4), 760-770.
  • Menéndez, E., Milano, C., Alassia, F., Carreras, R., Casonú, M., Cipres, M., … & Elbert, A. E. (2016). Nutrición e hiperuricemia. Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante, 36(4), 246-252.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.