K Vitamini Reçetesi Ne Zaman ve Neden Verilir

K vitamini vücudunuzun olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayan ana besin maddelerinden biridir. Bu vitaminin eksikliği kemik problemlerine, çürüklere ve kanamalara sebep olabilir. Bu yazımızda daha fazla bilgi alabilirsiniz.
K Vitamini Reçetesi Ne Zaman ve Neden Verilir

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

K vitamini kan dengesinde önemli bir rol oynayan ve pıhtılaşma faktörlerinin öncüsü olan önemli bir ana besin maddesidir.

Bu yazımızda size bundan biraz daha bahsedeceğiz.

Bu Vitamin Ne Yapar?

Bu madde, diğer herhangi bir vitamin gibi, vücudunuzun düzgün fonksiyon göstermesi ve gelişmesi için ufak miktarlarda gereklidir.

Bu vitamin yağda çözünen ve vücudunuzda hızlıca tükenen, az miktarlarda depolanan bir vitamindir, bu yüzden bu vitamini düzenli olarak almanız gerekmektedir. Ancak, vücudunuz bu vitaminin bir miktarını tekrar kullanmak üzere geri dönüştürebilir.

K vitamini “pıhtılaşma faktörleri” denen bir protein tipinin üretiminde rol oynar. Bu önemli özelliğinden dolayı bu vitamini yeterince tüketmemek kanamalar gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bu vitamin ayrıca dokuların ve kemiklerin gelişiminde de rol oynar. Bu yüzden, bu vitamini yeterince almamak kemik gelişiminde problemlere yol açabilir.

Bu makale ilginizi çekebilir: Beslenme Planınızda Olması Gereken 6 Vitamin

K Vitamini Tipleri

Genel olarak, K vitamininin 3 tipi vardır:

  • Filokinon ya da K1 vitamini: Bu, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini tipidir. Temelde, bu K vitamini tipini beslenme düzeniniz yoluyla alırsınız ve yağlarda çözündüğünde vücudunuz bu tipi daha iyi emer.
  • Menakinon ya da K2 vitamini: Bu vitamin bazı belirli bağırsak florası bakterilerinin ürettiği vitamindir. Küçük miktarlarda üretilir ve emilir.
  • Menadion veya K3 vitamini: Bu vitamin sentetik olarak üretilir ve bazen doktorlar tarafından bir besin desteği olarak kullanılır.

K Vitamini Açısından Zengin Yiyecekler

Yeşil yapraklı sebzeler bu vitaminde en zengin olan kaynaklardan biridir.

Genel olarak, çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni bu vitaminden yeterince almanızı sağlar. Bu, vücudunuzun bu vitamine az miktarlarda ihtiyaç duymasındandır.

Bu vitamini şunlarda bulabilirsiniz:

  • Ispanak, brokoli ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • İncir gibi meyveler
  • Et
  • Peynir
  • Soya
  • Yumurta.

K Vitamini Eksikliği

İnsanların bu vitaminin çok fazlasına ihtiyaç duymamasından dolayı, eksikliği nadir görülen bir şeydir. Ancak yine de görülebilir.

Bu, kanama problemleri olan ve kanamaya eğilimli olan yeni doğmuş bebeklerde görülebilir. Bu eksiklik bu vitaminin plasentaya kolayca girememesindendir. Bundan dolayı bebekler K vitamin seviyeleri düşük şekilde doğarlar. Ayrıca, bu vitamin anne sütünde de çok fazla miktarda bulunmaz. Dahası, bebeklerin bağırsak florası henüz gelişmemiştir ve dolayısıyla bu vitamini sentezleyebilecek bakterilere sahip değillerdir.

Bu tip durumlarda genelde doktorlar bu vitamini enjeksiyon yoluyla verirler.

Diğer yandan, kistik fibrozis, çölyak hastalığı veya kısa bağırsak sendromu da bu vitaminin eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu tip hastalıkların emilen K vitamininin miktarını azaltan bağırsak emilimi farklılıkları yaratabilmesidir.

Aynı şekilde, antikonvülsanlar ve bazı antibiyotikler gibi bazı ilaç tedavileri de eksikliğe yol açabilir.

Ağır bir eksiklik pıhtılaşma problemleri dolayısıyla çürükler ve kanamalara yol açabilir. En kötü senaryolarda, bu tehlikeli iç kanamalara sebep olabilir.

Bu makaleyi kaçırmayın: Vitamin Eksikliğinin Riskleri

Doktorlar Besin Takviyeleri Önerdiğinde

K vitamini desteği alan kadın.

Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı K vitamini desteği almanızı gerektirebilir.

Birçok vitamin kompleksi bu vitamini alma miktarınızı arttırabilir. Ancak, belirli K vitamini takviyeleri de vardır. Bu vitamini ayrıca kalsiyum ve D vitamini gibi diğer besin destekleri ile birlikte de sık sık bulabilirsiniz.

Bu vitamine ihtiyacı olan hastalara bu vitamini vermenin en yaygın yoludur. Ancak, bu vitamin kas içi enjeksiyon yoluyla da verilebilir. Bu, yeni doğanlar için seçilmiş destek yoludur. Bu yöntem beyin kanaması riskini azaltmaya da yardımcı olur.

Son olarak, varfarin gibi antikoagülanların uygulandığı durumlarda bu vitaminin eksikliği özellikle sıkıntılı olabilir. Bu tip durumlarda, pıhtılaşma zamanını belirleyebilmek için periyodik kan testleri yapılması gerekecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.