Kaju Kreması: Özellikleri, Hazırlanışı ve Kullanımları
Kaju fıstığı, kabuklu yemişlerin diğer çeşitleri gibi, kendi başına yemek ya da farklı tariflerin bir parçası olarak kullanmak için idealdir. Ayrıca sürülerek tüketildiğinde, genellikle besinsel özelliklerini korurlar. Peki bunu hesaba katarak daha önce hiç kaju kreması yemeyi denediniz mi?
Genel olarak, kaju, lezzetli tadı olan bir yiyecek ve diyetinizin kalitesini artırmak için kullanılan bir tamamlayıcı olarak bilinir. Bugünkü yazımızda kaju kremasının özellikleri, hazırlanması ve kullanımı hakkında size daha fazla bilgi vereceğiz.
Vegan kremalar nelerdir?
Vegan kremalar, sağlık açısından çok sayıda fayda sağlayabilen ürünlerdir. İnsanlar özellikle badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı ve kaju fıstığı gibi kabuklu yemişleri bunların yapımında kullanırlar. Tüm bu kabuklu kuru yemişler besinsel içerikleri ile öne çıkarlar. Sağlıklı omega 3, 6 ve 9 yağları içermeleri de önemli özelliklerindendir.
Aynı şekilde diyet lifi, antioksidan, potasyum, magnezyum ve diğer fitokimyasal bileşikler içerirler. Sindirildiklerinde vücudun işlevlerini desteklerler. Birçok besin kabuklarında yoğunlaşmış olduğundan bu yemişleri kavrulmuş değil çiğ yemek en iyisidir.
Kaju kreması: Özellikleri ve faydaları
Kaju kreması, yumuşak ve kremsi bir macundur. İnsanlar, onu genellikle tatlı yemek tariflerini hazırlamak için kullanırlar. Aynı zamanda sos veya tuzlu yemekler için sürülebilir bir yiyecek olarak faydalıdır. Hatta onu vegan peynirler hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Ancak “Kabuklu yemişler: Öğünleriniz için dost” başlıklı bilimsel makalede bu gıdanın çeşitli faydaları vurgulanmaktadır. İşte onlardan bazıları:
Kardiyovasküler sağlığa bakmaya yardımcı olur
Sağlıklı lif ve yağ asidi içeriği sayesinde kandaki kolesterolü ve trigliserid düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Buna karşılık aritmiler veya ateromatöz plak oluşumu gibi kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardım eder. Tüketimi, beynin optimal işleyişiyle bile ilişkilidir.
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Kaju, mide bağırsak sisteminin daha iyi çalışmasına katkı sağlayan diyet lifleri içerir. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi, kabızlık ve divertikül oluşumu gibi hastalıkların önlenmesini destekler.
Sağlıklı cildi ve saçları destekler
Kaju fıstığında bulunan bakır, çinko ve B-kompleks vitaminleri cilt ve saç bakımına yardımcı olur. Peki, bunun sebebi ne?
Kaju fıstığı, sinir sistemi için gereklidir ve cilt ve saç sağlığı için anahtar bir bileşen olan kollajen üretimine katkı sağlar.
Bunu da okuyun: Kollajen Üretiminizi Doğal Yollardan Nasıl Artırabilirsiniz?
Kaju kreması nasıl hazırlanır?
Kaju kreması hazırlamak için, kajuyu doğal haliyle kullanmanız gerekir. Yani satın aldığınız kajuların kızarmış ya da kavrulmuş olmadığından emin olmalısınız. Benzer şekilde elinizde bir gıda öğütücüsü veya yüksek güçte bir blender olmalıdır.
Adımlar
- Yapmanız gereken ilk şey kajuları, gıda öğütücüye veya blendera koymaktır. Daha sonra 2 veya 3 dakika boyunca onları öğütmelisiniz. Macun kıvamına gelmeye başladığını fark edeceksiniz.
- Süreci hızlandırmak için bir spatula yardımıyla karıştırın. Bunu yaparken makinenin kapalı olduğundan emin olun.
- Sonra öğtücüyü 3 dakika daha çalıştırın.
- Kremayı elde etmek için bu işlemi pek çok kez tekrarlayın.
- Macun pürüzsüz, şekil alabilir ve sürülebilir olduğunda hazırdır.
Bu tipik kaju kremasıdır. Ancak kıvamını daha sıvımsı hale getirmek için su ekleyebilirsiniz. Ayrıca stevia, şeker, kakao, biber, tuz veya aromatik otlar da ekleyebilirsiniz.
Nerelerde kullanılır?
Kaju kreması hakkındaki en ilginç şey onu çeşitli yemeklerde kullanabilecek olmanızdır. Lezzeti, diğer yiyeceklerle birlikte tüketmek için çok uygundur. Bu yüzden kahvaltılar veya öğün araları için idealdir. Peki, onu nasıl tüketebilirsiniz?
Ekmeğe sürmek
Daha önce de belirttiğimiz gibi tereyağı veya peynir yerine ekmeğe sürerek tüketilmesi çok yaygındır. Tatlı olarak kakao, stevia ve tarçın gibi yiyeceklerle birlikte yiyebilirsiniz. Biber, sarımsak ve maydanoz ile tüketerek tuzlu hale de getirebilirsiniz.
Kek dolgusu veya süsü
Keklerde dolgu olarak kullanmak istiyorsanız, içine su katmamanız ve yoğun kıvamlı haliyle kullanmanız en iyisidir. Böylece sadece kekin tabanını yapmanız, üzerini bu krema ile doldurmanız ve çilek, şeftali ya da kuru yemişlerle süslemeniz yeterli olacak.
Dondurma
Bu tarif için bir adet dondurulmuş muzu öğütmeli ve 2 yemek kaşığı kaju kreması ile karıştırmalısınız. Ayrıca tatlandırabilir ve içine rendelenmiş Hindistan cevizi, çikolata cipsi veya dondurulmuş meyve ekleyebilirsiniz. Bu, farklı tatlarda vegan dondurma yapmak için faydalı bir fikirdir.
Vegan peynir
Kaju kremasıyla vegan peynir yapmak için, tuz, zevke göre baharat eklemeli ve bir kaşık dolusu mısır nişastası veya kıvam verici ile kısık ateşte pişirmelisiniz. Böylece daha yoğun bir kıvam elde edeceksiniz.
Favori yiyecekleriniz için kaju kreması
Gördüğünüz gibi kaju kreması, mutfakta pek çok şekilde kullanılan bir üründür. Sadece ekmeğin ve krakerlerin üzerine sürmek için değil, aynı zamanda dondurma, tatlı ve başka lezzetli yemek tarifleri yapmak için de kullanabilirsiniz.
Hepsinden önemlisi ölçülü kullanıldığında, yiyeceklerin kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunur. Besin içeriği nedeniyle sağlığınıza dikkat etmeniz için idealdir.
Artık onu denemeye hazır mısınız?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology, 45(2), 180-185.
- FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
- Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico, 2522, 15.
- Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 54(2), 137-148.
- FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf