Kilo Vermenizi Engelleyen Hatalar

Kilo vermenin temel prensiplerinden biri alınan enerjiden fazlasını yakmaktır. Ancak bu yemek yemeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak siz elinizden geleni yaptığınızı düşünürken kilonuzda hiçbir değişiklik olmayabilir. İnsanları kilo vermekten alıkoyan hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz. 
Kilo Vermenizi Engelleyen Hatalar
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kilo vermekle ilgili sorunlar yaşıyor ve bir türlü kilolarınızdan kurtulamıyor musunuz? Eğer durum buysa kilo vermenizi engelleyen hatalar neler olabilir, hiç düşündünüz mü?

Kilo vermemizin zamanının geldiğine karar vermemizin çeşitli sebepleri olabilir. Ancak en yaygın olanı daha sağlıklı olmak ve vücudunuz konusunda kendinizi daha rahat hissetmeyi istemektir.

Halihazırda zaten kilo verme kararını vermişseniz artık bir hedef koymanızın ve onu başarmak için sağlığınıza zarar vermeden elinizden geleni yapmanın zamanı gelmiş demektir.

Kilo vermenizi engelleyen hatalar neler olabilir? Bu sorunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edin. Günlük rutininizdeki ufacık bir değişiklik vücudunuzla ilgili kontrolünüzü yeniden kazanmanızı sağlayabilir.

Diyet Yaparken Yaygın Olarak Yapılan Hatalar

1. Belli Yiyecekleri Kısıtlamak Kilo Vermenizi Engeller

Genellikle insanlar kilo vermeye karar verdiklerinde ilk yaptıkları şey yemek yemeyi bırakmaktır. Tamamen yemek yemeyi bıraktıkları da olur yalnızca belli yiyecek gruplarını beslenme programlarından çıkardıkları da.

Ancak pek çok çalışma kilo vermek için tek yolun tüm yiyecek gruplarından yeterli miktarda tüketilen bir diyet yapmak olduğunu ortaya koymuştur.

Beslenmenizi kısıtlamamalısınız. Aksine sağlıklı yiyecekleri bolca programınıza dahil edin.

Ayrıca alışkanlıklarınızı ve yemek pişirme şeklinizi değiştirdiğinizden de emin olun. Örneğin içerisinde zaten yağ, şeker ve tuz bulunan yiyeceklere daha fazlasını eklemeyin. Tersine onları tamamlayın.

Kilo vermeye veya yalnızca daha sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyorsanız işlenmiş ve paketlenmiş gıdaları beslenme programınızdan çıkarmanız çok önemlidir. Bu tür yiyeceklerin çoğu fruktoz, sodyum ve trans yağlar içerirler (Onları güzel ve renkli paketlerinden tanıyabilirsiniz). Söylediklerimiz paketli atıştırmalık yiyecekler için de geçerlidir.

Paketli enerji barları, cips, gazlı içecek, spor ve enerji içecekleri gibi sağlıksız yiyeceklerin yerine gün boyunca atıştırmalık olarak daha fazla meyve, tahıl ve sebze tüketin.

2. Bir Uzmana Danışmamak Kilo Vermenizi Engeller

doktor hasta röntgen

Yaptığınız bir başka hata da bir uzmana danışmamak ve ondan görüşünü almamak olabilir. Böyle yaparsanız metabolizmanız ve onun olası özel ihtiyaçları konusunda karanlıkta kalırsınız.

Güvenilir bir uzmana gitmek sizin için faydalı olabilir. Çünkü o sizin güncel kilo durumunuza ve içinde bulunduğunuz psikolojik şartlara göre bir aksiyon planı hazırlamanıza yardım edebilir.

Gerçek hedeflerinize, yavaş yavaş ideal kilonuza ulaşmanız için size rehberlik edecektir. Önemli olan dergilerde yazılıp çizilen cezbedici hedefler değil, size ait olan hedeflerdir.

Kısacası bir uzmana gitmek yapacağınız en iyi yatırımlardan biri olabilir. İster aile doktorunuza gidin ister bir beslenme uzmanına, bu, sizin bolca zaman ve enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca özel gereksinimleriniz varsa bir endokrinoloğa da danışın.

3. Aşırı Miktarda Alkol Tüketmek Kilo Vermenizi Engeller

Kaç kez kilo vermeye karar verip sonrasında kötü alışkanlıklarınızı değiştirme konusunda başarısız oldunuz? Egzersiz sınıfınıza zamanında gidebilir, diyetinize uymak için elinizden geleni yapıyor olabilirsiniz. Ancak eğlenceli aktiviteler yaparken de diyetinizi sürdürmelisiniz.

Çeşitli çalışmalar alkollü içeceklerin kilo vermenizi engelleyebileceğini ortaya koyuyor. Öncelikle alkollü içeceklerin tamamen “boş” kaloriden oluştuklarını ve vücudunuza herhangi bir besin kazandırmadıklarını belirtelim. Yağa dönüşen şeker olarak birikirler.

Daha da kötüsü alkollü içeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi performansı da etkiler. Sonuçta beyinde ve sinir sisteminde bozukluklara ve kas dokusunda bozulmaya yol açabilirler.

Ancak baskı (represyon) sapkınlığa yol açar. Bu yüzden hiçbir şey için tamamen hayatınızdan çıkarın tavsiyesinde bulunmayız. Tüketmek istiyorsanız alkolü ölçülü bir şekilde tüketin.

4. Egzersiz Eksikliği Kilo Vermenizi Engeller

kadın su spor

Tıbbi araştırmalarda kilo vermek için egzersiz yapılması gerektiği vurgulanıyor. Bunun nedeni basit: Vücudumuz aldığından daha fazla kaloriyi yakmalı.

Bunu başarmak için, aktivitenin metabolizmayı düzenlediğini ve fazlalık olan yağlardan kurtulmamızı sağladığını unutmayın. Üstelik yapabileceğiniz pek çok aktivite vardır. Önemli olan tutkuyla yapacağınız aktiviteyi bulmaktır.

Bu süreci kolaylaştırmak için yeni ve sağlıklı bir yaşam tarzı inşa ederken size eşlik edebilecek birini bulun. İyi bir suç ortağınız olduğunda aktif olmanın kolaylaştığını fark edeceksiniz. Suçtan kastımız harika görünmeniz ve kendinizin en iyi versiyonu haline gelmeniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Berg AC, Johnson KB, Straight CR, Reed RA, O’Connor PJ, Evans EM, Johnson MA. Flexible Eating Behavior Predicts Greater Weight Loss Following a Diet and Exercise Intervention in Older Women. J Nutr Gerontol Geriatr. 2018 Jan-Mar;37(1):14-29
  • Chao AM, Wadden TA, Tronieri JS, Berkowitz RI. Alcohol Intake and Weight Loss During Intensive Lifestyle Intervention for Adults with Overweight or Obesity and Diabetes. Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):30-40.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.