Konuşma Terapisi Nedir: Tanımı ve Özellikleri

İletişim bozuklukları birçok kişisel ve sosyal soruna neden olabilir. Bu sorunlara konuşma terapisi yardımcı olabilir. Bu yazımızda sizlerle, konuşma terapisi ve nelere yardımcı olabileceği hakkında bilgiler paylaşacağız.
Konuşma Terapisi Nedir: Tanımı ve Özellikleri

Son Güncelleme: 07 Haziran, 2021

Dünya Konuşma Günü, iletişimin üstünlüğünün bir hatırlatıcısı ve insanları konuşma terapisinin teşvik eder. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? Konuşma terapisi özünde, insanlarda iletişim güçlüklerinin değerlendirilmesinden, teşhisinden, önlenmesinden, araştırılmasından ve tedavisinden sorumlu disiplindir.

“Konuşma terapisi” olarak da bilinen bu yöntemde, dili anlama ve ifade etme farklı aşamalara hitap edebildiğinden, kişinin yaşı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu nedenle bu terapi, iletişim bozuklukları ve bunların nasıl ele alınacağı konusunda insanları bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Konuşma terapisi hangi sorunlara odaklanır?

Dil, konuşma, ses, işitme, iletişim ve yutma sorunları, iletişim alanında olduğu için konuşma terapisinin kapsadığı alanlar oldukça geniştir.

Lisan sorunları

Bu alan, hem kapsamlı hem de ifade edici olduğu kadar karma dil sorunlarını da kapsar. Fikirleri dışsallaştırmanın yanı sıra onları özümsemede genellikle karmaşıklıklar ve gecikmeler vardır. Bu türden bazı zorluklar disfazi, disleksi ve afazidir.

Konuşma sorunları

Bunlar, dinleyenin anladığı seslerin artikülasyon ve yayılımından başlayan rahatsızlıklardır. Bu komplikasyonlar disfemi (kekemelik) ve dizartriyi (sözcükleri söylemede güçlük) içerir. Dizartri, fonasyon organlarına komuta eden sinir merkezlerinin felç olması nedeniyle seslerin artikülasyonunda bir eksikliktir.

Ses sorunları

Ses, ses tellerinin titreşmesiyle başlar ancak yanlış bir kullanım büyük zorluklara yol açabilir. Kötü ses alışkanlıklarının sonuçları, normal ses tınısının kısmen veya tamamen kaybı, Reinke ödemi, polipler ve nodüller e neden olabilir.

İşitme sorunu

Bu, işitme engelliler veya koklear implantasyon geçirenlerle ilgilidir. Akustik rehabilitasyon, sesin etkili bir şekilde iletişim kurması için gereken ritim ve yoğunluğa odaklanmalıdır.

Konuşma terapisi iletişim sorunlarını düzeltebilir

İletişim, fikirlerin formüle edilmesinde stratejilerin ve yöntemlerin hem akıcı hem de net olmasını gerektirir. Bu dalın bir parçası olarak duyguların ifadesi de vardır. Kısacası, iyi bilinen alternatif iletişim sistemlerini dikkate alır.

Yutma sorunları

Bu sorunlar yemek borusu, yutak, ağız ve çeşitli sinirlerde olabilir. Bununla birlikte konuşma terapisti, farenks ve oral yutmanın yanı sıra bölgenin hareketliliği ve hassasiyetinin değerlendirilmesine odaklanır.

dili kontrol edilen çocuk
Konuşma terapisi, diğerleri rahatsızlıkların yanı sıra konuşma, iletişim ve yutma ile ilgili sorunları ele alır.

Dünya Konuşma Gününün Amaçları

Dünya Konuşma Gününün amaçları, disiplini görselleştirmek ve her yaşta iletişimin önemi konusunda farkındalık yaratmaktır. 15 Mart, iletişim şok dalgasını her yere yayma günüdür.

Bu günün bir diğer odak noktası da, iletişim engelli kişilerin sosyalleşmenin sağladığı refahı elde etmelerine yardımcı olmanın yollarını bulmaktır.

Dünya Konuşma Gününün ortak temaları

Her yılın amacı, bu etkinliğin aşağıdakiler gibi iletişim sorunlarına çözüm getirmeye yardımcı olmak için farklı konulara odaklanmasıdır:

Çok dillilik

Çok dillilik, çok kültürlü bir ortamda iletişim seçeneklerini sınırlamak yerine genişletmek için uygun stratejiler bulmakla ilgilidir. Vurgu, uygun dili teşvik etmek için ebeveynlerden veya yakın aile üyelerinin desteğinin önemi üzerindedir.

Edinilmiş nörolojik iletişim bozuklukları

Bu odakta, kazanılmış nörolojik iletişim bozuklukları vakalarına değer vermeye ve farkındalık yaratmaya çalışılır. Bu, geçmişte hiçbir çatışması olmayan fonksiyonların kaybıyla iletişim yollarının azaldığını gören merkezi sinir sisteminde güçlük çeken insanları içerir.

Dispraksi için konuşma terapisi

Bu bozukluk fonetik ve fonolojik planlamayı bozar. Ancak, etkilenen kişinin durumu, toplumdaki şansını artırmak için konuşma terapisi ile önemli ölçüde iyileşebilir.

Disfaji

Disfaji konusundaki endişe, herhangi bir yiyeceği çiğnedikten sonra yutma zorluğudur. Bu, yukarıda belirtilen yutma problemleriyle ilgilidir.

Destekleyici ve alternatif iletişim

Konuşma terapistlerinin en ilginç stratejilerinden biri, artırıcı ve alternatif iletişime dikkat çekmektir. Bu, konuşanın anlaşılmasını kolaylaştıran, konuşma için katkı veya tamamlayıcıdan başka bir şey değildir. Ek olarak, diğerlerinin yanı sıra yazıları, uzuvların yardımıyla jestleri ve işaretli yüz ifadelerini içerir.

Otizm spektrum bozuklukları için konuşma terapisi

Bunlar, normal iletişimi ve sosyal etkileşimi engelleyen nörolojik bir bozukluğun parçasıdır. Böyle bir konu, konuşma dili patologları için oldukça hassastır, çünkü bir hastanın kafasında neler olup bittiğini kesin olarak bilmenin zorlukları vardır. Ayrıca, artırıcı ve alternatif iletişim en çok kullanılan yöntemler arasındadır.

Okuma ve yazma güçlüğü

Bu konu, birçok ebeveynin öğrenme güçlüğünü hafife alması ve bu sorunun iletişim problemlerinden kaynaklanabileceğini fark etmemesinden kaynaklanmaktadır. Bunun sonucu olarak, konuşma terapisi tedavileri aramak yerine, çocukları ve yetişkinleri yaftalarlar.

Dijital telepratik teknolojileri için konuşma terapisi

Pandemiden kaynaklanan fiziksel izolasyon, çoğunluğun rutin ve alışkanlıklarının değişmesine neden oldu. Bu, şu anda geçerli olan “yeni normalliğe” yol açtı. Dijital telepratik teknolojilerinin varlıklarını hissettirdiği bir dönemdeyiz.

Bu açıdan, konuşma terapisi sektörü, söz konusu telepratiğe giderek daha fazla alan tanımak istemektedir. Tüm bunlar, bu evrimi ve değişimi yaşayanların güvenli bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi içindir.

konuşma ve çevrimiçi çalışma
Dünya Konuşma Günü, karantina önlemlerine rağmen etkilenen kişilerin süreçlerini devam ettirmebilmeleri için telepratiği teşvik eder.

Ne zaman konuşma terapisine ihtiyacınız olabilir?

Dünya Konuşma Gününün amaçlarından biri, iletişim zorluklarını tedavi etmek için bir konuşma terapistine gitme zamanının geldiğini iletmektir.

Bu nedenle, aşağıdaki belirtilerden herhangi biri mevcut olduğunda bir konuşma terapistine gitmeyi düşünmelisiniz:

  • Sürekli yutma zorluğu
  • Sesle ilgili zorluklar
  • Bilgileri anlama ve yorumlamada bozulma
  • Dilin tutarsız ve kopuk kullanımı
  • Temel sesleri ifade etme sorunları
  • Karışık modülasyon

Dünya Konuşma Günü hakkında akılda tutulması gerekenler

Son olarak, bu günün amacı, konuya dikkat çekmek ve garip iletişim davranışlarına dikkat etmeyi teşvik etmektir. Böylece büyük bir sorunun erken tespiti sağlanabilir ve rahatsızlık tedavi ile daha iyi hale getirilebilir.

Kısacası amaç, mevcut iletişim bozukluklarının çoğunu tedavi etmektir. Bu da konuşma bozukluğu olan herkesin yaşam kalitesini ve sosyal ilişkilerini iyileştirmeyi amaçlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.