Liken Planus Hakkında Her Şey

Liken planus otoimmün bir deri hastalığıdır. Enfeksiyon ile karıştırılsa da bir enfeksiyon değildir. Bu yazıda liken planus hakkında her şeyi öğrenin.
Liken Planus Hakkında Her Şey

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2021

Liken planus, cildin belirli bölgelerinde şişmeye neden olan otoimmün bir cilt hastalığıdır. Bu semptomun, bu hastalığa adını veren özellikleri vardır. Liken“, sebzelerde, özellikle ağaç gövdelerinde yetişen likenlere benzerliğinden gelmektedir.

Likenler ormanlarda yetişen mantarlardır. Bir mantar enfeksiyonu olmamasına rağmen, uzmanlar yine de hastalığa bu ismi verdiler. Planus sıfatı ise deride, saçlı deride ve mukoz membranlarda oluşan düz lezyonların tanımıdır.

Şişme, dokuları hacimli, düz yüzeylere dönüştürür. Oldukça yaygınr astlanan bir hastalıktır. Uzmanlar, dünya nüfusunun %1 kadarının bundan muzdarip olduğunu tahmin ediyor. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Ayrıca, beyaz ciltli bireylerde daha yaygındır.

Liken planus neden olur?

ilaç şişesi
Bazı ilaçlar bu hastalığı tetikleyebilir.

Liken planus otoimmün bir hastalıktır. Bu, bağışıklık sisteminin onları tanımadığı için kendi hücrelerine saldırmasıdır. Bu durumda, bağışıklık sistemi cilt ve mukoza zarlarının hücrelerine saldırır.

Uzmanlar, iltihabın bir bağışıklık tepkisi olduğunu bilseler de, bunun neden içsel olarak tetiklendiğini hala bilmiyorlar. Ayrıca neden agresif bir şekilde oluştuğunu ve zamanla sınırlı olmadığını da bilmiyorlar.

Bununla birlikte, semptomların başlangıcı ile ilişkili tetikleyici durumlar tanımlanmıştır. Bu durumlardan bazıları şunlardır:

  • Bazı kimyasallara maruz kalmak.
  • İlaçlar. Örneğin, ibuprofen ve kardiyovasküler sistem ilaçları.
  • Aşılar. Uzmanlar, grip aşısını liken planus salgınlarıyla ilişkilendirdi.
  • Hepatit C. Enfekte kişilerde genellikle liken planus lezyonları bulunur.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Otoimmün Hastalıklar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bu hastalığın neden olduğu semptomlar

Bu hastalığın ana semptomu ciltte morumsu, düz şişliklerdir. Bu papüller, plaklar oluşturan gruplar halinde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla üst uzuvlarda ve ayak bileklerinde görülürler.

Enflamasyon ile birlikte, aynı zamanda aşağıdakilere de neden olur:

  • Kaşıntı
  • Ülserler ve kabarcıklar. Ülserler mukoza zarlarında, kabarcıklar ise cilttedir.
  • Saç dökülmesi. Bu durum, liken planus kafa derisini etkilediğinde ortaya çıkar.

Liken planus, travmatize, önceden normal olan deride izomorfik lezyonların gelişmesi olan Köebner fenomenine yol açabilir.

Ortaya çıkış biçimleri

Liken planus her hastada aynı şekilde kendini göstermez. Bu yüzden uzmanlar farklı ortaya çıkış biçimleri belirlediler:

  • Oral. Ağız boşluğunu etkiler. İltihaba ek olarak ağız mukozasında beslenmeyi zorlaştıran ülserlere neden olur. Tedavisi kolay değildir ve aylarca sürebilir. Oral liken planus ağız kanseri ile ilişkilidir, bu nedenle bu evrimi önlemek için bun hastalıktan muzdarip olan kişiler düzenli olarak muayene olmalıdır.
  • Siğil. Genellikle bacaklarda görülür. Lezyonlar kabuk tutar.
  • Tırnak. Bu durumda liken planus, tırnaklardaki matrisi etkiler.
  • Planopilaris. Bu tür, kafa derisinin saç köklerini etkiler. Bir tür alopesi veya saç dökülmesine yol açar. Oral olan gibi tedavisi zordur.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Cilt Hastalıklarını Önleme İpuçları

Mevcut tedaviler

büyüteçle hasta inceleyen doktor
Liken planus doğru teşhis gerektirdiğinden, herhangi bir şüpheniz varsa bir dermatoloğa gitmelisiniz.

Bu hastalık için iyileştirici bir tedavi yoktur. Oral ve planopilaris gibi bazı türler kronikleşir ve kontrol edilmesi çok zordur.

Bu nedenle, tıp uzmanının ana amacı hastanın semptomlarını kontrol altına almaktır. Lezyonlar ciddi ise, lezyonları azaltarak iyileşmeyi hızlandırmaya çalışırlar.

Tedavi seçeneklerinden bazıları şunlardır:

  • Bağışıklık sistemi modülatörleri. Bunlar, inflamatuar reaksiyonu azaltmaya çalışan ilaçlardır.
  • Kortikosteroidler. İyi anti-inflamatuar ajanlar olduklarından, tıp uzmanları oral veya topikal olanları reçete edebilir. Ayrıca piyasada kortikosteroid enjeksiyonları da bulabilirsiniz. Olumsuz etkilere neden olma eğiliminde olsalar da, bazen semptomları gidermek için tek seçenektir.
  • Lidokain. Hastalığın neden olduğu oral mukoza lezyonları, uygun beslenmeyi engelleyebilir, bu nedenle tıp uzmanları bazen gargara gibi lokal anestezikler reçete eder.
  • A vitamini kremleri. A vitamini cildi beslemek için mükemmeldir. Semptomları hafifletmese de, iyileşmeye ve iyileşmeye yardımcı olabilir.
  • Ultraviyole ışık (UV ışığı). Ultraviyole ışık tedavisi seansları faydalı etkiler göstermiştir. Belirtiler çok yaygın ise hastanın aylarca seans görmesi gerekebilir.

Tedavi gerektiren yaygın bir rahatsızlık

Liken planus, ağız, tırnaklar ve kafa derisi gibi vücudun farklı bölgelerini etkileyebilen bir tür inflamatuar ve otoimmün hastalıktır. Doktor bir tedaviyi tercih edip reçetelemeden önce liken planus türünü teşhis etmelidir. Bu nedenle, bu rahatsızlığın belirtilerini gözterdiğinizi düşünüyorsanız bir uzmana danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Patterson JW. The lichenoid reaction pattern (‘interface dermatitis’). In: Patterson JW, ed. Weedon’s Skin Pathology. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Churchill Livingstone; 2016:chap 3.
  • Ingafou M, Leao JC, Porter SR, Scully C. Oral lichen planus: a retrospective study of 690 British patients. Oral diseases. 2006 Sep;12(5): 463-8.
  • García-Pola Vallejo, M. J., and J. M. García Martín. “Tratamiento del liquen plano oral: una revisión.” Avances en Odontoestomatología 24.1 (2008): 45-53.
  • Osnaghi Díaz Colodrero, Liset Eliana, et al. “Apoptosis y liquen plano oral. Revisión de la literatura.” (2017).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.