Lipoterapi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Lipoterapi nedir ve ne için kullanılır? Pek çok insan, bu konuda hatalı önyargılara sahiptir. Aslında lipoterapi kilo vermek ile ilgili değil, daha ziyade vücut yağlarını azaltmak ile ilgilidir. Bu yazımızda size bu konuda daha fazla şey anlatacağız.
Lipoterapi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Lipoterapi, ilk olarak 1980’lerin başında İtalya’da keşfedilen bir tedavidir. Bununla birlikte, yıllar geçtikçe, teknik büyük ölçüde gelişmiştir ve artık vücut yağını ameliyat olmadan lokal olarak azaltmak için bir seçenektir.

Lipoterapi klinik çalışmaların desteğine sahiptir ve bilim insanları etkilerini takip etmiştir. Aynı şekilde, lipoterapi hakkında, özellikle de uzun vadeli etkileri hakkında, çok fazla bilimsel literatür yoktur.

Hatta, konuyla ilgili mevcut çalışmalardan biri Dermatolojik Cerrahi tarafından yayınlanan bir araştırmadır. Bu çalışma, teknisyenlerin enjekte ettiği bileşenlere bağlı olarak bu tekniğin olumlu sonuçlara sahip olabileceğine işaret etmektedir. Ancak makale, daha fazla araştırmanın hala gerekli olduğunu da belirtmektedir.

Aynı zamanda, Avrupa Estetik Tıp ve Dermatoloji Dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, lipoterapinin güvenli ve etkili olduğuna dair güvence sunmaktadır. Bu nedenle teknik günümüzde kullanılmaktadır, ancak yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Lipoterapi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Bel çevresini ölçen bir kadın.

Bu teknik, yağı yavaş yavaş gevşeten ve çözen bir çözeltinin mikroenjeksiyonunu içerir. Fikir, yağı daha küçük ve daha az karmaşık maddelere indirgemektir. Bu şekilde, vücudun doğal mekanizmaları yoluyla çözülebilirler ve lenfatik sistem onları yavaş yavaş ortadan kaldırabilir.

Lipoterapinin amacı kilo kaybı değildir. Bunun yerine amaç, vücudun başka şekilde ortadan kaldıramayacağı birikmiş yağlara doğrudan etki etmektir. Bir teknisyen, her zaman bir doktorun onayı eşliğinde, enjeksiyonları uyguladığında hastalar egzersiz yapmalı ve dengeli bir diyet sürdürmelidir. Bu, yağların çözülmesini ve atılmasını kolaylaştıracaktır.

Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Kol Altı Yağlarından Kurtulmak İçin 5 İpucu

Kaç Tane Lipoterapi Seansı Gereklidir?

Gerekli olan seans sayısı her bir hastaya bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Ancak, ortalama olarak, hastaların üç ila beş seansa ihtiyacı olacaktır. Dahası, vücudun hangi bölgelerine tedavi uygulanacağını ve bu bölgelerde ne kadar yağ biriktiğini hesaba katmak da önemlidir.

Yan Etkiler

Lipoterapi söz konusu olduğunda yan etkiler minimum düzeydedir. Bununla birlikte, aşağıdaki yan etkilerin ortaya çıkması mümkündür:

  • Şişlik ve morarma: Enjeksiyonların uygulanması ciltte bir reaksiyon oluşturur. Her bir hastanın hassasiyetine bağlı olarak morluklar daha küçük ya da daha büyük olabilir.
  • Ağrı: Mantıksal olarak, enjeksiyonlardan kaynaklanan batmalar ağrıya neden olur. Ancak ağrı geçicidir ve sonraki seanslarda azalabilir.

Kadınlar söz konusu olduğunda, uzmanlar bu tedaviyi regl döneminden hemen önce ya da sonra yaptırmamayı önermektedir. Bunun nedeni, büyük bir rahatsızlık hissi yaratabilmesidir.

Peki, Güvenli Mi?

Lipoterapi nispeten “yeni” bir işlemdir, bu nedenle uzmanlar henüz uzun vadeli etkileri hakkında konuşamamaktadırlar. Buna rağmen, güvenli bir estetik prosedür olarak kabul edilir. İçerdiği ürünler enzimler, vitaminler ve çok düşük dozda ilaçların bir kombinasyonunu bulundurur.

Tüm bunlara rağmen, herhangi bir tedavide olduğu gibi, bu ilaçlara karşı alerjik bir reaksiyon geliştirme olasılığı da mümkündür. Bu nedenle hastalar, diğer ilaçlara karşı bilinen alerjileri olup olmadığını uzmana bildirmelidir. Aynı şey, hasta herhangi bir metabolik bozukluktan muzdarip ise de geçerlidir.

Ayrıca bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: İnce Bacaklar: Bu Bölgedeki Yağlardan Nasıl Kurtulunur

Lipoterapi Vücudun Hangi Bölgelerini Tedavi Edebilir?

Selülitlerine bakan bir kadın.
Lipoterapi, lokalize yağların yok edilmesini sağladığı için sıklıkla uyluk, kalça ve bacaklar gibi bölgelere uygulanır.

Genel olarak, bu tedavi aşağıdaki alanların hepsinde biriken yağların giderilmesi için etkilidir:

  • Kalça ve uyluk
  • Üst ve alt karın
  • Kollar ve ön kollar
  • Sırt
  • Çene ve boyun
  • Dizler ve bacaklar

Dahası, lipoterapi aşağıdaki durumların tedavisine de yardımcı olabilir:

  • Adipomasti: Bu, obez erkeklerde yağ birikmesi nedeniyle meme bezlerinin büyümesidir.
  • Selülit: Bu tekniğin selüliti tedavi etmek için kullanılması rahatsız edici olabilir. Enjeksiyonlardan önce anestezik krem sürülerek bu rahatsızlığı azaltmak mümkündür.
  • Deri retraksiyonu.
  • Yağ aldırma (liposuction) sonrası cilt görünümünde oluşan bozukluklar. Bazı durumlarda, yağ aldırma sırasında yağı harekete geçirmek için plastik cerrahi sonrası lipoterapi uygulanabilir.

Hastalar Normal Aktivitelerine Ne Zaman Geri Dönebilir?

Tedavi gören vücut bölgesine bağlı olarak, hastalar genellikle tedavi seansından hemen sonra normal aktivitelerine devam edebilirler. Elbette bu, hastaların tedaviden sorumlu uzmanla konuşmak zorunda olduğu bir şeydir.

Bununla birlikte, yüz tedavisi gören hastalar şişlik yaşayabilir, bu da muhtemelen evde üç ya da dört gün geçirmeleri gerekeceği anlamına gelir. Normalde ağrı ve şişlik yaklaşık bir hafta sürer, ancak enflamasyon daha uzun sürebilir.

Eğer herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carvajal, C. (2015). Tejido adiposo y obesidad. Medicina Legal de Costa Rica.
  • Miguelsanz, J. P., Parra, W. C., Moreiras, G. V., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal. Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2010.25.2.4406
  • Arriagada S., J. (2016). Buenas prácticas en cirugía estética: algunas consideraciones desde la bioética. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2016.01.014
  • Nassab, R. (2015). The evidence behind noninvasive body contouring devices. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sju063
  • ROTUNDA, A.M. and KOLODNEY, M.S. (2006), Mesotherapy and Phosphatidylcholine Injections: Historical Clarification and Review. Dermatologic Surgery, 32: 465-480. doi:10.1111/j.1524-4725.2006.32100.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.