Menopoz Sırasında Endometriyozis Nedenleri

Endometriyozis semptomlarının menopoz sırasında kaybolması son derece yaygındır. Ancak, bu semptomların devam etmek ile kalmayıp daha da kötüleştiği pek çok durum da bulunmaktadır.
Menopoz Sırasında Endometriyozis Nedenleri

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2020

Endometriyozis genellikle menopoz sırasında geçer, ancak bazen daha uzun süre devam eder ve ciddileşir. Her vaka kendine özgü bir şekilde gelişir, bu nedenle bu durumdan muzdarip olan bir kadının bununla başa çıkabilmek için kişisel tıbbi yardım alması gerekmektedir.

Endometriyozis, genellikle bulunduğu yer olan uterus boşluğunun dışında endometriyal doku var olması durumudur. Bu, bir ömür boyu sürebilen kronik ağrılı bir hastalıktır. Bugünkü yazımızda bu durumun semptomlarını ve olası tedavilerini açıklayacağız.

Endometriyozis Nedir?

Endometriyal doku veya endometriyum genellikle her adet döngüsü ile kalınlaşır ve kanar. Bununla birlikte, bir kadının endometriyozisi olduğunda bazı dokular endometriyalmiş gibi davranırlar. Ne yazık ki bu dokuların vücuttan herhangi bir çıkış yolları yoktur.

Bu durumlarda bu doku hapsolmuş hale gelir. Sonuç olarak, sonunda olduğu yeri tahriş eder, lifli doku oluşturur ve bunun bir sonucu olarak da pelvik bölgedeki doku ve organlar birbirine yapışır. Buna da, iltihabı ve ağrıyı arttırır.

Bu hastalık özellikle yumurtalıkları, pelvik dokuyu ve fallop tüplerini etkiler. Bazı durumlarda bağları ve periton yüzeyini, ayrıca bağırsakları ve mesaneyi de etkileyebilir.

Genellikle menopoz sırasında bu hastalığın semptomları ortadan kaybolur. Bunun nedeni adet döngüsünün sağladığı hormonal uyaranların artık mevcut olmaması ve bu nedenle ektopik endometriyal dokunun ya azalması ya da tamamen kaybolmasıdır. Bununla birlikte, bir kadın hormon replasmanı alırsa semptomlar geri dönebilir.

Bir hastasını muayene eden bir doktor.
Endometriyozis ağrıya ve iltihaplanmaya neden olan jinekolojik bir hastalıktır. Ayrıca infertiliteye de neden olabilir.

Endometriyozis ve Menopoz

Kadınların vücutları 50 yaş civarında östrojenleri (endometriyozis gelişimi ile ilgili hormonları) üretmeyi bırakır. Bu hormonal değişim bu durumun semptomlarını azaltır.

Bununla birlikte, menopozun başlaması ile bu durumun ortadan kalkmadığı pek çok örnek de vardır. Bu nedenle, bir kadın yumurtalığında, Fallop tüplerinde vb. fibroid oluşturan küçük kan kayıpları yaşamaya devam edebilir.

Dahası, menopoz sırasında endometriyozis daha da karmaşıktır. İlaç bu durumlarda işe yaramaz ve semptomlar daha şiddetlidir. Bu nedenle bu durumdaki kadınlar cerrahi müdahaleyi tercih edebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Menopoz Semptomları

Olası Tedaviler

Endometriyozis hormonlar ya da ameliyat ile tedavi edilebilir. Bunların hepsi dokuların spesifik konumlarına bağlıdır. Ağrının azaltılmaya çalışıldığı çoğu durumda farmakolojik tedavi en çok tavsiye edilen tedavidir.

Bu hastalık menopoz sırasında özel bakım gerektirir. Hormon replasman tedavisinin pelvik bölgede daha fazla ağrıya ve hatta kanamaya neden olabileceğini de unutmayın.

Bu nedenle, jinekolojik konsültasyonunuz sırasında bu terapötik seçeneklerin artılarını ve eksilerini dikkate almalısınız. Geniş çaplı endometriyozis durumunda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En sık kullanılan prosedürler şunlardır:

  • Laparoskopiler, sağlıklı parçaları almadan yara izlerini gidermeye ya da hasarlı dokuyu yakmaya çalışır.
  • Laparotomi, tüm endometriyumu çıkarmak için yapılan önemli bir cerrahi prosedürdür.
  • En ciddi durumlarda, bir cerrah histerektomi yapmalı ve uterusu çıkarmalıdır – ancak bu nadirdir
Ameliyata başlamak üzere olan cerrahlar.
Cerrahi, endometriyozis tedavisi için tedavi seçeneklerinden biridir; jinekologlar genellikle en iyi seçeneği belirler ve tavsiye ederler.

Menopoz Sırasında Endometriyozis Hakkında Faydalı Bilgiler

Endometriyozis, vakaların büyük çoğunluğunda kansere yol açmayan iyi huylu bir hastalıktır. Genellikle adet başladıktan sonra kendini gösterir ve kadının doğurganlık döngüsü boyunca sürer.

Bu durumdaki menarş öncesi kızların, ve ayrıca menopoz sırasında ve sonrasında endometriyozis vakalarının rapor edildiğini de unutmayın. Gördüğünüz gibi, bu rahatsızlık için kesin kurallar yoktur.

Bazı insanlar, hastalığın genetik, ailevi ve çevresel faktörleri içerebileceğine inanmaktadır. Endometriyozis, rahim dokularının kalınlaşması spermin yumurtaya ulaşmasını engellediği için kadının doğurganlık oranını düşürebilir.

Sizi bu durum hakkında endişelendirebilecek herhangi bir semptomunuz varsa, kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışın. Kişisel ihtiyaçlarınız için en iyi tedaviyi sadece onlar belirleyebilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
  • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
  • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
  • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
  • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
  • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
  • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
  • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.