Nötropenili Hastalar İçin Diyet Kısıtlamaları

Nötropenili hastaların enfeksiyon riskini azaltmak için özel bir diyet uygulaması gerekir. Diyetlerinde nelerden kaçınmaları gerektiğini biliyor musunuz? Öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okuyun.
Nötropenili Hastalar İçin Diyet Kısıtlamaları
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Nötropenili hastaların enfeksiyon riskini azaltmak için özel bir diyet uygulaması gerekir. Nötropenik bir kişi, özellikle nötrofiller olarak bilinen beyaz kan hücreleri olmak üzere düşük düzeyde beyaz kan hücrelerine sahiptir.

Birkaç nedeni vardır, ancak bu durum özellikle kanserli ve kemoterapi tedavisi görmesi gereken hastalarda yaygındır. Aşağıda, bu durumlarda yeterli beslenmeyi elde etmek için dikkate almanız gereken kısıtlamalar ve tavsiyeler hakkında konuşacağız.

Nötropeni nedir?

Kan tüpleri
Nötropeni, kandaki nötrofil sayısındaki azalmadır. Sonuç olarak bağışıklık sistemi zayıflar ve çeşitli enfeksiyon riskleri artar.

Clinical Cornerstone‘da yayınlanan bir araştırmaya göre nötropeni, kandaki nötrofil sayısındaki azalmadır. Şiddetli ise bakteri ve mantar enfeksiyonlarının riskini ve şiddetini artırır. Enfeksiyonun odak belirtileri fark edilmeyebilir, ancak en şiddetli enfeksiyonlarda ateş mevcuttur.

Doktorlar, diferansiyel bir formüle sahip beyaz kan hücresi sayımı yoluyla nötropeniyi teşhis eder, ancak değerlendirme, nedeninin tanımlanmasını gerektirir. Ateş varsa enfeksiyon olduğu varsayılır, bu nedenle geniş spektrumlu bir antibiyotik ile acil ampirik tedavi gerektirir. Bu, özellikle nötropeni şiddetli olduğunda önemlidir.

Nötropenili hastalar için doğru diyet nedir?

Gerçek şu ki, nötropenik diyetin idaresi için tek tip standartlar olmadığından cevap zor olabilir. Dahası, birçok çeşit var. Aynı hastanede bile, aynı amaç için farklı beslenme programlarını savunan farklı profesyoneller olabilir. Journal of Human Nutrition and Dietetics‘te yayınlananlar gibi bazı protokoller bulmak mümkündür, ancak dünya çapında sistem haline koymada eksiklik mevcuttur.

Nötropenili hastaları kısıtlamak için ne önerilir?

Nötropenili hastalara yasak olan deniz ürünleri
Yeterli beslenmeyi sağlamak için, halihazırda diyetin parçası olan bazı yiyeceklerin kısıtlanması tavsiye edilebilir.

Onkoloğunuzun size ve kemoterapi aldığınız merkeze ne söylediğine bağlı olarak, belirli gıdalardan kaçınmanız tavsiye edilebilir. Kaçınılması gereken yiyecekler şunları içerir:

  • Çiğ etler ve deniz ürünleri
  • Çiğ fındık
  • Tereyağı
  • Çiğ yumurta içerebilecek herhangi bir yiyecek
  • Yumuşak veya eski peynirler
  • Pastörize edilmemiş peynir
  • Pastörize edilmemiş süt
  • Meyve ve sebze suları
  • Pişmemiş tahıl ürünleri, paketsiz satılan ekmekler
  • Dondurulmamış krema dolgulu kekler ve hamur işleri
  • Ham bal veya bal peteği
  • Su kaynaklarından veya kuyulardan gelen su
  • Vitamin takviyeli su
  • Süpermarketlerden alınan soslar

Nötropenik diyet ne gibi riskler getirebilir?

Onkologlar artık gıdaları kısıtlamak yerine güvenli gıda işleme tekniklerine daha fazla önem veriyorlar. Kemoterapinin bir kişinin vücudu ve iştahı üzerinde zaten büyük bir etkisi vardır. Yiyecekleri daha fazla kısıtlamak, altta yatan beslenme eksikliklerini daha da kötüleştirebilir.

Nötropenik bir diyetin iyi olabileceğini duysanız da, yiyeceklerin güvenli şekilde taşınması ve belirli yiyeceklerin alımının sınırlandırılması, kemoterapi alırken hastalığı ve potansiyel olarak ölüm oranını azaltmada her zaman olduğu kadar önemlidir.

Hatta son yıllarda, ketojenik diyetin bu hastalar üzerindeki etkileri araştırılmış ve ölüm oranını azaltma konusunda umut verici sonuçlar elde edilmiştir.

Dikkate alınması gereken önemli hususlar

Nötropenili hasta doktoru ile konuşurken
Kanser sağkalım oranı, doktorlara, hastalık teşhisinin konmasının ardından hastanın ne kadar süre hayatta kalabileceğini bilmelerini sağlar.

Nötropenili hastalar, beslenme söz konusu olduğunda başka dezavantajlarla karşı karşıyadır. Yaraların varlığı ve iştahsızlık sadece birkaç örnektir.
Kemoterapi gören kişiler de günlük olarak diğer zorluklarla mücadele etmek zorundadır:

  • Ağız yaraları, yerken zarar verme olasılığı daha düşük yiyecekleri seçmek gerekir. Narenciye veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.
  • İştah kaybı. Yemek yemek istemeseniz bile, ihtiyacınız olan besinleri almanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır.
  • Tat değişiklikleri. Bazı kemoterapi ilaçları yediğiniz her şeyi metalik hale getirebilir. Güçlü tadı olan yiyecekleri seçmek, plastik kaplarla yemek yemek ve diğer değişiklikler yardımcı olabilir.
  • Yorgunluk, kanser tedavisinin en rahatsız edici semptomlarından biridir. Sonuç olarak, insanların gerektiği kadar sağlıklı beslenmemeleri alışılmadık bir durum değildir. (Kanserli kişilerin sevdiklerinin genellikle kendilerini çaresiz hissettiğini ve yardıma ihtiyaçları olup olmadığını sormanın yapabileceğiniz bir şey olduğunu unutmayın.)

Kemoterapi alırken yiyeceklerin işlenmesi veya ne yiyip yiyemeyeceğiniz konusunda endişeleriniz varsa, onkoloğunuzla konuşun ve onkolojide uzmanlaşmış bir beslenme uzmanına gitmenin iyi bir fikir olup olmadığını sorun.

Son olarak…

Güvenli gıda uygulamalarına ek olarak, özellikle beyaz kan hücresi sayınız düşük olduğunda, kemoterapi sırasında enfeksiyon geliştirme riskinizi azaltmanın birçok yolu vardır. Akla genellikle öksürük veya soğuk algınlığı olan arkadaş ve aile fertlerinden uzak durmak gelir. Bununla birlikte, evcil hayvanlar da bir enfeksiyon kaynağı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Schwartzberg LS., Neutropenia: etiology and pathogenesis. Clin Cornerstone, 2006.
  • Carr SE., Halliday V., Investigationg the use of the neutropenic diet: a survey of UK dietitians. J Hum Nutr Diet, 2015. 28 (5): 510-5.
  • Lv M., Zhu X., Wang H., Wang F., et al., Roles of caloric restriction, ketogenic diet and intermittent fasting during initiation, progression and metastasis of cancer in animal models: a systematic review and meta analysis. PLoS One, 2014.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.