Öz Saygı ve Bencillik Arasındaki 10 Fark

Öz saygı ve bencillik iki farklı şeydir. Hayatımızı kötü yönde etkilememesi için egomuzu nasıl yöneteceğimizi bilmek önemlidir.
Öz Saygı ve Bencillik Arasındaki 10 Fark
Andrés Carrillo

Yazan ve doğrulayan psikolog Andrés Carrillo.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok insan öz saygı sahibi olmayı bencillik ile karıştırır. Ancak bunlar oldukça farklı kavramlardır

Benlik saygısı ya da öz saygı, yaşamımız boyunca geliştirdiğimiz olumlu benlik kavramını ifade eder. Bu arada,çelişkili gibi görünse de, benmerkezli ya da bencil insanlar düşük benlik saygısına sahip olma eğilimindedir. Bu, egolarının diğer insanların görüşlerine çok tabi olması nedeniyle oluşur. Temel olarak bu, ben-merkezci insanların büyük ölçüde dış onaya bağımlı olduğu anlamına gelir.

<Bu terimler arasındaki karışıklık, benmerkezci insanların genellikle özgüven sahibi gibi görünmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu durumda, bu bir maskedir. Buna karşılık, benlik saygısı yüksek olan insanlar gerçek bir özgüvene sahiptir.

Başka farkları da var mı? Kesinlikle! Hadi bir bakalım.

Öz saygı ve bencillik arasındaki 10 fark

Daha önce de belirttiğimiz gibi, öz saygı ya da benlik saygısı gerçek kişisel tatmin ile ilgilidir. Öte yandan, benmerkezcilik veya bencillik, dış görüşler tarafından koşullandırılır. Aşağıdaki makalede, benlik saygısına sahip olmak ile benmerkezli olmak arasındaki diğer farklılıklara daha yakından bakacağız.

1. Benmerkezcilik, sürekli ilgi ihtiyacına neden olur

Öz saygı sahibi olan insanlar sürekli ilgiye ihtiyaç duymazken, benmerkezli insanlar için ilgi görmek zorunlu bir ihtiyaçtır. Ayrıca, kendine güvenen bir kişi başkalarını zorla memnun etmeye çalışmaz .

Şişirilmiş bir egoya sahip insanlar, genellikle kendilerini överek dikkat çekmeye çalışırlar ve bu da sonunda ters etki yapar. Böylece, benmerkezci insanlar sonunda sosyal çevrelerini kendilerinden uzaklaştırırlar.

kafasında prenses tacı takılı kadın
Benmerkezci insanlar her yerde ve her zaman ilgi odağı olmaya çalışırlar .

2. Bencillik, orantısız bir hayranlık ihtiyacına neden olur

Egosu alevlenmiş insanların bir başka göstergesi de kendilerine aşırı hayranlık duymalarıdır. Buna karşılık, yüksek benlik saygısı ya da öz saygı, kendini tanıma ve kendini kabul etme ile karakterize edilir.

Bu, olumlu bir benlik kavramına sahip olmanın çok fazla hayranlık ihtiyacı anlamına gelmediği anlamına gelir.

3. Başkalarının ihtiyaçlarını dikkate almak

Yerleşik benlik saygısı olan insanlar, başkalarının ihtiyaçlarını dikkate alır.Öte yandan, egosentrikler sadece kendi ihtiyaç ve arzularını tatmin etmeye odaklanır.

Çevremizdekilere karşı empatimizi kaybetmediğimiz sürece, sağlıklı bir yaşam için kişinin kendisi için endişelenmesi gereklidir.

4. Benlik saygısı iyi olan insanlar hatalarını kabul etme yeteneğine sahiptir.

Bir kişinin özgüveni yüksek olduğunda, hatalarını kabul etme olasılığı vardır. Bununla birlikte, benmerkezci veya bencil insanlar genellikle buna sahip değildir.

Her zaman haklı olduklarına inananların aşırı egoları vardır. Hatalarımızdan ders çıkarabileceğimizi anladığımızda, özsaygımızı geliştirme yolundayız demektir.

5. Benlik saygısı iyi olan insanlar eleştiriyi kabul edebilirler.

Bu özellik bir öncekiyle yakından ilişkilidir ve eleştiriyi kabul etme yeteneğimizi içerir. Kendine güvenen bir kişi, eleştirinin kişisel bir saldırı olmadığını anlar.

Öte yandan, eleştiriyi kendisine karşı işlenmiş bir suç olarak gören kibirli insanlar vardır.

6. Sağlıklı benlik saygısı olan insanlar bencilleşmeden yardım eder

Benmerkezci bir kişinin, karşılığında bir şey almayı beklemediği sürece yardım etmemesi olasıdır. İnsanlar sadece kendilerini önemsediğinde, içlerinde birisine verilecek gerçek desteğe yer yoktur.

Bu arada, başkalarının ihtiyaçlarını göz önünde bulunduranlar, başkalarına yardım etmekten gerçekten zevk alırlar.

Bu makaleyi okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Olumsuz Beden İmgesi ve Benlik Saygısı Üzerindeki Etkileri

7. Sağlıklı sınırların olmaması bencilliğin göstergesi olabilir

Çocukluk döneminde sağlıklı sınırların olmaması, çocukların her şeye izin verildiğini düşünerek büyümelerine neden olur. Olumlu ebeveynliğin hedeflerinden biri, gençlerin iyi bir benlik saygısı ve sağlıklı bir ego ile büyümesidir.

Öz saygı, topluma daha iyi uyum sağlamamıza yardımcı olur ve belirli durumlarda hoşgörüyü kolaylaştırır. Örneğin, yenilgiyi kabul etmek için özgüvenimizi güçlendirmek gerekir.  Ayrıca her şeye izin verilmediğini ve her zaman kazanan olamayacağımızı da kabul etmek gerekir.

8. Benmerkezli insanlar sürekli karşılaştırmalar yapar

Yeterli benlik saygısı kazanmış olanların aksine, benmerkezci insanlar kendilerini sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırma eğilimindedir. Karşılaştırmalar genellikle yakın çevrelerinde kıskandıkları kişilere yöneliktir. Bu kıyaslamalar, örneğin, iş arkadaşlarını, aile üyelerini veya arkadaşlarını içerebilir.

9. Devretme yeteneği sağlıklı bir benlik saygısının işaretidir

İşlevleri devretme yeteneği, her zaman her şeyi halledemeyeceğimizi kabul etmekten ibarettir. Kendine güveni iyi olan bir kişi, hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan olumlu insanlarla nasıl çevreleneceğini bilir.

Diğer uçta, yeterli becerilere sahip olmasalar bile her şeyi yaparak ilgi odağı olmakta ısrar edenler vardır.

10. Benlik saygısı, duygusal istikrarı artırmaya yardımcı olabilir

Benlik saygısı, duygusal sıkıntıya karşı koruyucu bir faktördür. Benmerkezciler için ilgi görme ihtiyacı çok yorucudur. Onlar için her zaman ilgi odağı olamamak sinir bozucudur.

Bu anlamda, iyi bir benlik saygısının, duyguları ve sosyal baskıyı daha iyi düzenlememize yardımcı olduğunu akılda tutmak önemlidir.

özgüveni yüksek bir kadın
Güçlü bir benlik saygısına sahip olmak, duygusal refahımızı artırmaya yardımcı olur.

Nasıl daha az bencil olunur ve öz saygı nasıl geliştirilir?

Benlik saygısına sahip olmanın ve benmerkezci olmanın iki doğal durum olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir. Ancak önemli olan, kişilerarası ilişkilerimizi etkilememesi için benmerkezciliğimizi nasıl yöneteceğimizi bilmektir. Anahtar dengeyi kurmaktadır.

Egoyu tamamen bastırmayı istemek gerçekçi değildir. Bu anlamda, gerçekten ihtiyacımız olan şey, sahip olduğumuz öz saygı ile bencillik dürtülerimizi düzenlememize izin veren bir baraj kurmaktır. Egolarımızı kenarda tutmak için iç gözlemimizi kullanabilir ve geliştirmemiz gereken yönleri belirleyebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chainé, S. M., Ruíz, M. J. M., Nieto, J., & Mandujano, J. L. (2017). Crianza positiva y negativa asociada a los problemas severos de conducta infantil. Salud y drogas17(2), 137-149.
  • Roca, E. L. I. A. (2013). Autoestima sana. Una visión actual, basada en la investigación.
  • Montt, M. E., & Chávez, F. U. (1996). Autoestima y salud mental en los adolescentes. Salud mental19(3), 30-35.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.