Pegan Diyeti - Bilmeniz Gerekenler

Pegan diyetinin başarısı içeriğinde yatmaktadır. Çünkü doğal olmalılar ve kimyasal ve GDO içermemelidirler.
Pegan Diyeti - Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Pegan diyetinin temeli bitki bazlı gıda tüketimidir. Temel olarak paleo diyeti ve vegan diyetinin bir kombinasyonudur. Paleo diyeti, atalarımızın Paleolitik dönemde sahip olduğu yeme alışkanlıklarını takip eden diyettir.

Pegan diyeti nedir?

glutensiz pegan diyeti

Pegan diyeti Amerikalı beslenme uzmanı Mark Hyman tarafından geliştirildi. Pegan diyetinin paleo diyetiyle paylaştığı ana fikir, işlenmiş gıdaları tüketmemektir.

Ancak, sadece atalarımızla aynı yemeği yemekten ibaret değildir, aynı zamanda nasıl tükettikleriyle de ilgilidir. Rafine gıdalardan, soğuk yiyeceklerden, sosislerden vb. kaçınmanın ardındaki sebep budur.

Daha önce söylediğimiz gibi, pegan diyeti sadece bitki kaynaklı yiyecekleri yemekle ilgilidir, aynı zamanda işlenmiş gıda bulunmamasını da sağlar. Bu nedenle tofu veya tempé gibi yiyecekler kabul edilemez.

Pegan diyetinin anahtarları

Pegan diyetinin başarısı içeriğinde yatmaktadır. Çünkü doğal olmalılar ve kimyasal ve GDO içermemelidirler. Ayrıca, gıdaların %75’i doğal ve kanıtlanmış ekolojik ve sürdürülebilir kökenli sebzelere dayanmalıdır.

Sağlıklı yağlar, vücudunuzun sağlığında temel bir role sahip oldukları için gereklidir. Avokado, hindistancevizi yağı, fındık veya sızma zeytinyağı bu diyette kullanılan malzemelerdir. Sağlıklı yağlar, diğer besinlerin yanısıra esansiyel yağ asitleri sağlar.

Diyetteki et, otla beslenen hayvanlardan olmalı, balıklar vahşi doğada yakalanmalı ve yumurtalar organik olmalıdır. Baklagiller, özellikle mercimek, teşvik edilir. Bu diyeti takip eden insanlar günde bir bardağa kadar baklagil yemelidir.

Ayrıca kinoa, amarant, glutensiz yulaf, mısır, pirinç veya darı gibi glutensiz tahıllar da tüketmelidirler. Bununla birlikte, şekeri ve rafine edilmiş tahılları ortadan kaldırmalısınız. Bunun nedeni, aşırı şeker tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve aşırı kilo riskinizi artırmasıdır.

Ayrıca, pegan diyeti süt ürünlerini beslenmeden kaldırır ve soya veya yulaf sütü gibi sebze içecekleriyle değiştirilmesini önerir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Başarılı Diyetlerin Ortak Noktaları

Pegan diyetinin faydaları

Bu diyet, vücudunuzun sağlığı için temel olan herhangi bir bileşeni hariç tutmaz. Böylelikle, dikkatli bir içerik dengesi ile yeterli enerjiye sahip olmak ve düzgün fonksiyon görmek için ihtiyacınız olan her şeyi verir. Ana özellikleri:

Kan şekeri ve insülin seviyelerini dengeler

asorbik asit içeren gıdalar

Bunun düşük glisemik seviyeleri olan bir diyet olduğu göz önüne alındığında, insülin ve kan şekeri seviyelerini dengeler. Bunun nedeni, az veya sıfır rafine un ve karbonhidrat içermesidir.

Pegan diyeti yapmak, diyabet, stres, anksiyete ve kan şekeri bozuklukları ile ilişkili diğer hastalıkların semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kolesterolü düzenler

Kolesterol üzerindeki etkisi de kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Ayrıca, keten tohumu, lüfer, yosun ve fındıklardan alabileceğiniz omega-3’ün katkısı ve daha düşük et tüketimi sayesinde enflamasyonu iyileştirir.

Düşük toksisiteye sahiptir

Bu diyet türü, yerel, ekolojik ve toksik olmayan ürünlerin tüketimini ve hayvanların saygı ile yetiştirilmesini teşvik eder. Ayrıca, kilo vermenize ve kilonuzu düşük tutmanıza yardımcı olabilir.

Pegan diyeti sağlıklı mı?

spor yapan sağlıklı beslenen kadın

Soru, pegan diyetinin gerçekten sağlıklı olup olmadığı ve optimal kilo vermenize ve korumanıza yardımcı olup olamayacağıdır. Bu diyetle ilgili en büyük sorun, hem vegan hem de paleo diyetlerinin bir kombinasyonu olması nedeniyle çok katı olabilmesidir.

Buna ek olarak, baklagiller, bazı bitkisel kökenli proteinler ve işlenmiş gıdaların tüketimini de az da olsa sınırlar. Bu diyeti takip etmeye karar vermeden önce bir beslenme uzmanına danışın.

Sonuç

Şimdiye kadar, bu diyet türünün diğer diyet türlerine, hatta daha az katı olanlara göre herhangi bir avantajı olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmadığını hatırlamanız gerekir.

Faydalarına rağmen, pegan diyetini içeren diğer iki diyet (paleo ve vegan) daha az katıdır ve uzun vadede daha faydalı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.