Psoriatik Artrit Bitkinliği İle Savaşmak İçin 5 Alışkanlık

Psoriatik artrit hastaları genellikle tekrarlayan bitkinlik episotları yaşama eğilimindedirler. Tedavinin yanında sağlıklı alışkanlıklar takip etmek bu semptom ile başa çıkmak için önemlidir.
Psoriatik Artrit Bitkinliği İle Savaşmak İçin 5 Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Psoriatik artrit kaynaklı bitkinlik ile savaşmak için belirli stratejiler kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu semptom, bu hastalığın sonuçlarından bir tanesidir. Hatta, cilt rahatsızlığı olan hastaların %50’ye kadarının orta ya da şiddetli bitkinlik yaşadığını öne süren çalışmalar bulunmaktadır.

Psoriatik artrit eklemlerin ve cildin sağlığını tehlikeye atan enflamatuvar bir hastalıktırBu insanlar, kafa derisine de yayılabilen kırmızı, pullu lekelerin yanı sıra eklem ağrısı ve sertlikleri de yaşarlar.

Bu semptomları bölgesel ilaçlar ile tedavi edebilseniz de, özellikle de bunlar bitkinlik ile simültane olarak ortaya çıkıyorlarsa, atmanız gereken başka önemli adımlar da vardır. Peki ne yapmalısınız? Bunu size aşağıda detaylı bir şekilde anlatacağız.

Bitkinlik ve Psoriatik Artrit Arasındaki İlişki Nedir?

Psoriatik artrit bitkinliği son yıllarda çok fazla dikkat çekmiştir. Pek çok insan bitkinlik deneyimlese de, bu konudaki çalışmalar bununla hastalık arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardımcı olmuştur.

Hatta, araştırmalar psoriatik artrit hastalarının yarısının orta ya da şiddetli bitkinlik yaşadığını bulmuştur. Ayrıca, bu etkilenen insanların yaklaşık dörtte biri şiddetli bitkinlik episotları deneyimlemektedir.

Psoriatik artritten dolayı ortaya çıkan bitkinliği açıklamak için kesin bir neden yoktur. Ancak, bunu açıklayabilecek bazı faktörler bulunmaktadır. Bu durumun neden olduğu enflamasyon sitokin adlı proteinleri serbest bırakır, bu da bitkinlikten sorumlu olabilir.

Diğer vakalarda bu durum bitkinliğe neden olan diğer tıbbi durumlar ile ortaya çıkar, bunlardan bazıları aşağıdadır:

  • Anemi
  • Aşırı kilo ve obezite
  • Şekerli diyabet
  • Depresyon ve anksiyete
  • Uyku bozuklukları

Bunlar ve artrit ile bir arada bulunan diğer bozukluklar enflamasyon ya da bağışıklık sistemi problemleri ile ilişkili olan hastalıklardır. Hatta, bu bitkinliği daha da kötü hale getirebilir.

Bu yazımızı da keşfedin: Eklem Sağlığınız İçin İpuçları

Psoriatik Artrit Bitkinliğini Tedavi Etmek İçin İpuçları

Genel olarak, bitkinlikten tamamıyla kurtulamazsınız. Ancak, sağlıklı alışkanlıklar sürdürmek bunu kontrol etmeyi daha kolay hale getirebilir. Bundan dolayı aşağıdaki alışkanlıklara dikkat etmek iyi bir fikirdir.

1. Düzenli Egzersiz Yapın

Dışarıda egzersiz yapan iki kişi.

Düşük fiziksel darbeli egzersizler bitkinlik ve psoriatik artritin diğer semptomları ile başa çıkmanıza yardım eder. Bu alışkanlık bir enerji artışı sağlar ve eklem sertliğini ve ağrısını azaltmaya da yardımcı olur. Örneğin, yapabileceğiniz bazı aktiviteler şunlardır:

  • Yüzmek
  • Yürümek ve hafif koşular
  • Hafif ağırlıklar kaldırmak
  • Esneme hareketleri ve yoga

İdeal olarak, bunların faydalarından yararlanmak için bunlara günde en az 30 dakika ayırmalısınız. Ayrıca, bunları uzman gözetiminde yapmanızı öneriyoruz, çünkü bunları doğru şekilde yapmamak bazı olumsuz etkilere neden olabilir.

2. Bitkinliğin Tetikleyicilerini Belirleyin

Bitkinliği tetikleyen faktörleri bilmek zor olabilir. Ancak buna neyin neden olduğunu bulmak tedaviye hatırı sayılır bir ölçüde yardımcı olabilir. Bundan dolayı, günlük aktivitelerinizi ve bu aktivitelerin enerji seviyelerinizi nasıl etkilediğini takip etmenizi öneririz.

Bunun içerisinde şunlar bulunur:

  • Yemek yemek
  • Stres seviyeleri
  • Uyku düzeni
  • Egzersiz yapmak
  • İlaç tedavisi
  • Çevre

Ayrıca, bitkinlik tüm bu faktörlerin bir kombinasyonu dahi olabilir. Bundan dolayı, iyi bir çözüm bulabilmek için en iyisi doktorunuz ile konuşmaktır.

3. Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni Takip Edin

Omega 3 kaynağı olan bazı şeyler.

Beslenme, bitkinliği kontrol etmekte çok büyük bir rol oynar. Pek çok insan bunu görmezden gelebilse de bu semptom bir besin eksikliğinden ya da anemiden dolayı da ortaya çıkabilir. Dengeli ve eksiksiz bir beslenme düzeni semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu durumda, anti-enflamatuvar özellikleri olan gıdalar en iyisidir, bunlardan bazıları:

  • Yağlı balıklar, zeytinyağı, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi omega 3 yağ asitleri içeren gıdalar
  • Meyveler, sebzeler, kakao ve çay gibi antioksidan kaynakları
  • Yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar
  • D vitamini destekleri

4. Yatmadan Önce Rahatlatıcı Bir Rutin Uygulayın

Psoriatik artrit hastaları genellikle uyku problemi yaşama eğilimindedir. Bariz bir şekilde de, bu durum bitkinlik episotlarını tetikler. Bundan dolayı, bu semptomları minimuma indirme planının bir parçası da yatağa gitmeden önce rahatlatıcı bir rutin takip etmektir. Bu önlemleri takip etmek önemlidir. Örneğin, şunları yapabilirsiniz:

  • Yatağa gitmeden önce sıcak bir banyo yapın ya da sıcak terapisi uygulayın
  • Düzenli bir uyku programı takip edin
  • Alkolik içecekler, kafein ve nikotin tüketmekten kaçının
  • Cep telefonu ve bilgisayarlar gibi dikkat dağıtıcı elementlerin odada olmasından kaçının
  • Hafif bir akşam yemeği yiyin

5. Stresinizi Yönetin

Meditasyon yapan bir kadın.

Bu durumun komplikasyonlarının pek çoğu stresin kötü yönetilmesinin sonuçlarıdır. Bundan dolayı, bitkinliği azaltmak için bu semptoma dikkat etmek önemlidir. Bu bağlamda, meditasyon ya da yoga gibi rahatlama teknikleri uygulamak iyi bir fikirdir.

Psoriatik Artrit Bitkinliği Hakkında Son Düşünceler

Son olarak, doktorunuz ile bitkinliğin olası nedenleri hakkında konuşmayı unutmayın. Semptomlarınızı kötüleştirebilecek altta yatan çeşitli bozukluklar vardır. Bunları zamanında tedavi etmek yaşam kalitenizi yükseltmeye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gottlieb, A., Korman, N. J., Gordon, K. B., Feldman, S. R., Lebwohl, M., Koo, J. Y. M., … Menter, A. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 2. Psoriatic arthritis: Overview and guidelines of care for treatment with an emphasis on the biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.040
  • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
  • Boehncke, W. H., & Menter, A. (2013). Burden of disease: Psoriasis and psoriatic arthritis. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.1007/s40257-013-0032-x
  • Raychaudhuri, S. P., Wilken, R., Sukhov, A. C., Raychaudhuri, S. K., & Maverakis, E. (2017). Management of psoriatic arthritis: Early diagnosis, monitoring of disease severity and cutting edge therapies. Journal of Autoimmunity. https://doi.org/10.1016/j.jaut.2016.10.009
  • Lee, S., Mendelsohn, A., & Sarnes, E. (2010). The burden of psoriatic arthritis: a literature review from a global health systems perspective. P & T : A Peer-Reviewed Journal for Formulary Management. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3005616.
  • Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
  • Vieira, S. M., Pagovich, O. E., & Kriegel, M. A. (2014). Diet, microbiota and autoimmune diseases. Lupus. https://doi.org/10.1177/0961203313501401

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.