Sesi ve Boğazı Korumak İçin En İyi 9 Doğal Reçete

Bu doğal ilaçları kullanmanın yanı sıra, tütün ya da sıcaklık değişimleri gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, boğazımıza iyi bakmamız için gereklidir.
Sesi ve Boğazı Korumak İçin En İyi 9 Doğal Reçete
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Şarkıcılar, konuşmacılar ve gün içinde hatırı sayılır miktarda konuşma ihtiyacı duyan herkes kendi seslerine bakmak için bu reçeteleri denemelidir. Daha önce sözü edilenlere ek olarak, sesini kaybeden ya da kronik boğaz hastalığı olan kişiler de bu doğal çözümlerden faydalanabilir.

Bu makalede, sesinizi ve boğazınızı basit ve etkili bir şekilde korumak için uygulanabilecek en iyi doğal reçeteleri keşfedin.

Sesimiz için zararlı faktörler

Boğazımızı ve sesimizi olumsuz yönde etkileyen birçok farklı faktör vardır:

  • Yanlış konuşma, ses tellerinin aşırı çalışması
  • Aşırı bağırmak ya da konuşmak
  • Sigara içmek
  • Kirlilik
  • Sıcaklık değişimleri ve klimalar

İçeriden bakıldığı zaman, organlarımızın sağlık durumu da boğazımıza zarar verebilir. Grip ve soğuk algınlığının yanı sıra, boğaz ve tiroitler ya da bağırsaklar arasında bir bağlantı vardır.

Bu makaleyi de ziyaret edin: Ses Kaybına Karşı Doğal Çözümler

Ses ve boğaz için doğal reçeteler

1. Sinir Otu

sinir otu

Büyük yapraklı sinir otu, Avrupa kökenli olan bir bitkidir. Nemli bölgelerde, nehirlerin ya da suların yakın çevresinde yetişir.

Sinir otu; boğazı rahatlatır, sesi temizler, acıyı hafifletir ve soğuk algınlığı ile savaşır. Öksürük ve ses kaybı için çok yararlıdır.

  • Bir çay olarak ya da gargara yaparak kullanabilirsiniz.

2. Ebegümeci

Ebegümeci ya da malvaviscus, yüksek müsilaj içeriği sayesinde sinir otu ile benzer etkilere sahiptir.

Bu maddeler, çiçek ve yapraklarda bulunan bir çeşit jelatinli liflerdir. Hem ağızda hem de boğazda olduğu kadar mide ya da bağırsakta da mukusu korurlar.

Ebegümecinin çeşitli sorunlara yardımcı olan anti-enflamatuvar, antitüsif ve yumuşatıcı özellikleri vardır:

  • Tahriş olmuş boğaz
  • Öksürük, özellikle kuru öksürük
  • Ses kaybı
  • Ses kısıklığı
  • Farenjit
  • Soğuk algınlığı

3. Adaçayı

adaçayı

Adaçayının önemli anti-enflamatuvar ve antiseptik özelliği vardır. Her ikisi de üst solunum yollarının iltihaplı bölgelerini tedavi etmek için gereken temel özelliklerdir.

Bu durumlar için, adaçayı her türlü boğaz problemine yardımcı olabilir. Bu da adaçayının tonsillit, öksürük, ses kısıklığı veya larenjit için harika bir reçete olmasını sağlar.

4. Arı reçinesi

Arı reçinesi yani propolis, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve boğaz enfeksiyonları ile mücadele etmek için mükemmel bir seçenek oluşturan doğal bir antibiyotik harikasıdır.

Buna ek olarak antiseptik özelliklere sahiptir ve vitaminler, mineraller ve esansiyel yağlar bakımından zengindir. Solunum yollarının her türlü akut ve kronik enflamatuvar süreçleri için mükemmeldir.

  • Kriz anlarında, daha iyi hissedinceye kadar her saat 5 damla alabilir, daha sonra durumunuz düzeldikçe damlaların arasını açabilirsiniz.

5. Zencefil

zencefil

Zencefil, ferahlatıcı ve baharatlı bir tada sahip bir kök bitkisidir. Boğaz için çok tavsiye edilen ısıyı yaratabilir.

Zencefil, şarkı söyleyen ya da sesini sıklıkla kullanan insanlar için her türlü rahatsızlığı önlemek ve tedavi etmek adına günlük bir reçetedir.

  • Zencefil çayları ya da zencefilli içecekler kullanabiliriz. Acısı ile başa çıkabileceğimizi düşünüyorsak, toprakaltı gövdesinin bir parçasını suyu için emmeyi de seçebiliriz.
  • Gastronomik açıdan bakarsak, daha fazla sulu olmalarını sağlamak için et ve balık yemeklerine ekleyebiliriz.

6. Tarçın

Sağlık için en olumlu etkilere sahip olan seylan tarçınısınma, dolaşım, antiviral, anti-enflamatuvar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Çok sayıda faydasının olması, boğaz sorunlarına dikkat çekmek ve onları tedavi etmek için çok yönlü bir çözümdür. Limon suyu ve bal ya da saf şekerotu ile birlikte çaylarda kullanabiliriz.

7. Sarımsak

sarımsak

Sarımsak, propolise benzer, güçlü bir doğal antibiyotiktir. Sarımsak, boğazı temizler ve yatıştırır ve eğer varsa, ağrıyı da azaltır.

  • İdeal olarak sarımsak çiğ olarak tüketilmelidir. Bununla birlikte, sindirmede zorluk yaşarsak, tüketim için kapsüller de mevcuttur.

8. Zerdeçal

Zerdeçal, iltihabı ve acıyı azaltan bir baharattır. Bu, günlük olarak almak için ilaçlardan ve ilaçların olası yan etkilerinden kaçınmak için büyük bir tamamlayıcıdır.

  • Zerdeçal çayları kullanarak meşhur altın sütünü hazırlayabiliriz.

9. Elma sirkesi

elma sirkesi

Elma sirkesi, çok çeşitli hastalıklar için bir çözümdür.

Boğazlar için, sirkeyi ılık suda seyreltirsek, ses tellerinde sıkışmış olan mukusun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve ek olarak da boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmamıza yardımcı olacak bir gargara etkisi yapabiliriz.

Toksinleri ortadan kaldırmak ve sesinize dikkat etmek için her sabah aç karnına kullanın.

Ana görsel referansı wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.