Siyah Ayak Tırnakları: Çözümü Nedir?

Siyah ayak tırnaklarının koşucularda görüldüğü sık bilinen bir şeydir. Çoğu evde yapılan yöntemlerle eski haline dönebilir. Bu yazıda nasıl ortaya çıktıklarını ve nasıl tedavi edildiklerini göreceğiz.
Siyah Ayak Tırnakları: Çözümü Nedir?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Siyah ayak tırnakları tuhaf değildir. Bazı insanlarda diğerlerine göre daha sık rastlanırlar ve bu nedenle siyah tırnak artık onlar için normal bir durum haline gelir. Bu da kişileri her ne kadar tavsiye edilmese de, evde kendi yöntemlerini uygulamaya iter.

Siyah ayak tırnaklarına birinci elden şahitlik eden insanlar; koşuculardır. Koşu sporuyla uğraşan kişilerin tırnaklarında koyu renklenme görülmesi çok yaygın olan bir durumdur.

Koşucular arasında en çok etkilenenler maratoncular ve dağ tırmanışı yapan sporculardır. Birinci gruptakiler uzun mesafe boyunca koşmaları nedeniyle, ikinci gruptakiler ise faaliyetlerini gerçekleştirdikleri engebeli arazi nedeniyle siyah tırnaklara sahiptir.

Yazımızın devamında göreceğiniz gibi, koşucular arasında bir risk faktörü bulunmaktadır. Hem tırnağa tekrar tekrar gelen darbelerin ayak izini değiştirmesi nedeniyle hem de zeminin engebeli hali subungual hematom oluşumunun temel nedenidir.

Subungual hematom, tıp dünyasında siyah ayak tırnaklarına verilen tıbbi bir terimdir. Tam olarak tırnak yatağında kan birikmesi nedeniyle oluşmuştur.

Neredeyse hiçbir zaman hastaneye gidecek kadar ciddi bir tehlike oluşturmazlar. Melanom oluşması durumunda bile hayati tehlike oluşturacak acil bir tedavi gerektirmez. Ancak şiddetli bir ağrı olması yürümemizi engelleyebilir.

Siyah ayak tırnaklarının nedenleri

Siyah ayak tırnaklarının temel nedeni tekrarlayan küçük travmalardır. Ancak tek neden bu değildir. Aşağıda, siyah tırnak oluşumunu tetikleyen en sık görülen nedenlere beraber bakalım:

Tekrarlayan travmalar

Bu, ana nedendir. Ayak parmaklarımız uzun süre sabit bir ritimle tekrar tekrar travmatize edilirse, subungual hematom o zaman görünebilir. Koşucular arasında sık rastlanmasının nedeni budur. Bunun açıklamasını ayakkabının içinde tırnağın sürekli olarak ayakkabının uç kısmına değmesiyle açıklayabiliriz.

Hafif, küçük, ağrısız bir hematom veya ağrı kabiliyeti olmayan büyük bir morluk ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda kan, tırnak yatağından taşar ve tırnağın altından dışarı taşar.

Her zaman olmasa da tırnak çevresindeki deriye enfeksiyon eşlik edebilir. Belirtileri; iltihaplanma ve tırnak bölgesinin kırmızımsı bir hal almasıdır.

Travmaya bağlı oluşan subungual hematomun nedeni oldukça enteresan ve dikkat çekici bir gerçek, parmakların üst üste binmesidir. Doğuştan parmakları üst üste binmiş kişilerde, sürtünme siyah tırnak oluşumuna yol açabilir.

siyah ayak tırnakları
Siyah tırnaklar travma nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca siyah tırnak oluşumu maya enfeksiyonunun habercisi de olabilir.

Kaza

Sürekli maruz kalınan travmanın aksine, kaza tekrarı olmayan, birden bire olan bir olaydır. Örneğin, ağır bir nesnenin ayağa düşmesi gibi. Düşmetırnağa çarparsa kan damarlarını kırarak hematom oluşumuna sebep olabilir.

Mantarlar

En çok bilinen mantar enfeksiyonu, sporcularda rastlanan atlet ayağıdır. Oluşum yerleri genel olarak parmak araları olsa da, tırnaklara kadar da uzanabilir. Tırnak rengini yeşil ve sarı tonlara çevirmenin yanı sıra, mantarlar bazen siyaha da döner. Bunun nedeni hematom üretimi veya sadece deri pigmentasyonundaki değişiklik olabilir.

Kanser

Siyah ayak tırnaklarının en ciddi ve tehlikeli çeşidi subungual melanomdur. Subungual melanom, tırnak yatağında gelişen bir çeşit cilt kanseridir.

İnsanlarda görülen melanom sayısının subungual çeşitliliği yaklaşık olarak  %5 oranındadır. Elde görünen melanomların yarısından fazlası başparmağın üzerinde bulunur. Ayaktakilerin ise yaklaşık olarak onda dokuzu ilk parmaktadır.

Siyah ayak tırnaklarına nasıl bir tedavi uygulamak gerekir?

Siyah ayak tırnaklarının tedavisi, basit formlardan daha karmaşık yöntemlere kadar giden geniş bir yelpazeye sahiptir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, tırnak altındaki kanı akıtmak için koşucuların da uyguladığı ev yapımı yöntemler mevcuttur.

Subungual hematom oluşumu bir travma kaynaklı ise uygulanması gereken yöntem drenajdır. Kan, tırnak sınırlarının dışına taşarsa, kana bir çıkış yolu vermek için bir delik açılır.

siyah tırnak tedavisi
Siyah ayak tırnaklarının tedavisi, nedenine bağlı olarak değişir. Drenaj veya cerrahi müdahale gerektirebilir.

Deriden erişim yoksa, drenajın tırnak içinden yapılması gerekir. Çıkış yolunu açmak için tırnağın sert kısmının delinmesi gerekecekti. Bunu evde yapmak mümkün değildir. Bu nedenle doktora veya ayak hastalıkları uzmanlarına başvurmanız gerekiyor.

Drenaj yapılmaması durumunda hematom seyrini sürdürecek, tırnak basıncın etkisiyle etinden kopacak ve kan kaybolacaktır. Onun yerine yeni bir tırnak çıkar. Bu tehlikeli olmamakla beraber, sürecin tamamlanması sadece aylar alır.

Mantar enfeksiyonları için antifungal (sentetik farmakolojik ilaçlar) ajanlar seçilir. Atlet ayaklarına kremler nüfuz etmediği için, cilalı ilaçlar tercih edilir. Eğer bu uygulama başarılı olmazsa oral yoldan ilaç alınabilir.

Son çare olarak subungual melanom oluşumunda cerrahi müdahaleye başvurulabilir. İyileşmeyi sağlamak için tırnağın tamamı çıkarılmalı ve kenar boşuklar açılarak tümör çıkarılmalıdır. Bu sadece uzman bir hekim tarafından uygulanabilecek bir müdahaledir, asla evde kendi başınıza denemeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abellaneda, Cristina, et al. “Pigmentaciones ungueales: diagnóstico dermatoscópico.” Med Cutan Iber Lat Am 39.6 (2011): 247-254.
  • Chang, Patricia, et al. “Hematoma friccional subungueal.” Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica 10.1 (2012): 48-50.
  • Grazzini, Marta, et al. “Subungueal pigmented lesions: warning for dermoscopic melanoma diagnosis.” European Journal of Dermatology 21.2 (2011): 286-287.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.