Spondiloartropati: Semptomları ve Teşhisi

Spondiloartropati artrit ile ilişkili durumlara verilen addır. Bugün bu teşhisin neleri gösterdiğini, semptomlarını ve farklı tedavi seçeneklerini keşfedebileceksiniz.
Spondiloartropati: Semptomları ve Teşhisi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Genel olarak konuşmak gerekirse, spondiloartropati, enflamatuvar artrit ile ilgili hastalıkları ifade eder. Bununla birlikte, spondiloartropati grubuna ait farklı patolojiler tanımlayabiliriz.

Hepsinin oldukça yaygın semptomları vardır. Bu sayede, aşağıda keşfedeceğiniz durumları bu spondiloartropati kavramı içinde gruplayabiliriz.

Spondiloartropati Nedir?

Spondiloartropati, enflamatuvar artrit ile ilişkili hastalıkları ifade eder.

“Seronegatif Spondiloartropatilerin Patogenezi” makalesinde de ifade edildiği gibi, enflamatuvar bir artrit grubu oluştururlar. Teşhisi seronegatif ise, bu, periferik ve atlanto-eksenel eklemleri, enteriti ve eklem dışı eklemleri etkilemeyeceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, spondiloartropati grubuna hangi hastalıklar dahildir? Bu, “Spondiloartropati. Sınıflandırma Kriterlerinin Kullanışlılığı” adlı makalenin yaptığı bir şeydir. Hadi bunların neler olduğuna bir göz atalım:

  • Ankilozan spondilit. Kronik romatizmal bir hastalık.
  • Psoriatik artrit. Sedef hastalığının varlığı ile ilişkili bir biçimde periferik eklemler, omurga ve entezlerin kronik enflamasyonu.
  • Juvenil spondiloartrit. Yukarıdakinin aynısı, ancak genç hastaları etkiliyor.
  • Reaktif artrit. Bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan eklem iltihabı.
  • Enteropatik artrit. Crohn hastalığı ve enflamatuvar ülseratif kolit (UC) ile ilişkili.

Spondiloartropati grubu ayrıca farklılaşmamış spondiloartriti de (uSpA) içerir. Doktorları bu hastalıktan kuşkulandıran özelliklere sahip bir grup hastaya atıfta bulunsalar da, tanı kriterleri onların önceki gruplara dahil edilmelerine izin vermemektedir.

Semptomatoloji

Artık spondiloartropati grubuna giren hastalıkları bildiğinize göre, şimdi de onları karakterize eden semptomları göreceksiniz. Yukarıda açıkladığımız gibi, birbiriyle ilişkili farklı hastalıklar olmasına rağmen, hepsi genellikle aşağıda göreceğimiz semptomları gösterir:

  • Bel ağrısı. Genellikle bu, bir sorun olduğuna dair ana uyarı işaretidir.
  • Ağrı ve şişlik. Kollarda ve bacaklarda gerçekleşir. Yine de çok yaygın bir semptom değildir.
  • Spinal füzyon. Ankilozan spondilitin bel ağrısına neden olan bir sonucudur.
Sırtı ağrıyan bir kişiyi temsil eden bir görsel.
Spondiloartropati ile ilişkili farklı hastalıkların ortak özelliği, bel ağrısına neden olmalarıdır.

Bunlar semptomlardan bazılarıdır. Bununla birlikte, yukarıda bahsettiğimiz gibi, spondiloartropati ile ilişkili olabilen sedef hastalığı ya da Crohn hastalığı da meydana gelebilir. Herhangi bir rahatsızlık hissederseniz doktora gitmek önemlidir. Bu şekilde, uygun testleri isteyebilir ve sizi teşhis edebilirler.

Teşhis

Yukarıda açıkladığımız semptomlardan herhangi biri nedeniyle doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, doktorunuz bir dizi test isteyecektir. İlk olarak, tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve ardından fiziksel bir muayene yapacaktır. Eğer bu yeterli gelmezse, başka seçenekler de vardır:

  • Röntgen. Tıp uzmanının eklemlerde meydana gelen değişiklikleri görmesine olanak tanır. Ancak, durum çok yeniyse, tamamen fark edilmeyebilir.
  • Manyetik rezonans. Doktorların, röntgende görünmeyen erken spondiloartropati belirtilerini tespit etmesini sağlar.

Normalde bu testleri yapmadan önce doktorlar kan testi ister. Bunun nedeni, kanda HLA-B27 genetik markörü tespit edilirse, hastanın bir spondiloartropatiden muzdarip olmasının muhtemel olmasıdır. Bununla birlikte, bunu doğrulamak için hala bir röntgen ya da MRI gereklidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Enflamasyon İçin En İyi Doğal Reçeteler

Spondiloartropati Nasıl Tedavi Edilir?

Koşu bandında egzersiz yapan bir kadın.
Daha hafif vakalarda, spesifik egzersizler ve anti-enflamatuvar ilaçlarla tedavi, durumu kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Artık spondiloartropati hakkında biraz daha fazla şey bildiğinize göre, mutlaka mevcut tedavi seçenekleri hakkında düşünüyor olmalısınız.

Eğer omurga füzyonu varsa, bariz seçim cerrahidir. Bununla birlikte, diğer durumlarda, durum ciddi değilse, tıp uzmanları çoğunlukla şunlara başvurur:

  • Eklem esnekliğini ve hareketliliği teşvik eden egzersizler
  • Ağrı ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan ilaçlar
  • Ağır vakalarda, tam ya da kısmi replasman ameliyatı gereklidir.

Kısacası, bir spondiloartropatinin erken teşhisi, ameliyat olmaktan kaçınmak için gerekli önlemleri almanızı sağlayacaktır. Ancak, örneğin, ağrıyı kötü duruşa da bağlayabileceğiniz için bu her zaman kolay değildir.

Bu yazımız, varsayımlarda bulunmak yerine doktorunuzu görmenin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. B u tür durumlarda erken tedavi pek çok sorundan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ávila, D. G. F., Beltrán, A., Patiño, J. L., Sanmiguel, E. R., Karam, C. M., Moreno, P. S., … & Oñate, R. V. (2009). Diagnóstico de artritis psoriática. Revista Colombiana de Reumatología, 16(4), 342-351.
  • García Carballo, M. Mª., Miraflores Carpio, J. L., & García Parejo, Y.. (2001). Artritis reactiva: A propósito de un caso. Medifam, 11(8), 92-94. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000800011&lng=es&tlng=es.
  • González Cortiñas, Modesto, Faurés Vergara, Lourdes, Rodríguez Viera, Ricardo, & Gómez Arbesú, Jesús. (1997). HLA B27 y las espondilartropatías seronegativas. Revista Cubana de Medicina, 36(1), 24-28. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75231997000100005&lng=es&tlng=es.
  • Kokuina, Elena, Chico, Araceli, Estévez, Miguel, Calzadilla, Flora, & Gutiérrez, Ángela. (2007). Espondilitis anquilosante primaria: patrones clínicos en pacientes cubanos. Revista Cubana de Medicina, 46(1) Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232007000100006&lng=es&tlng=es.
  • Sampaio-Barros, PD, Carvalho, MAP, Azevedo, VF, Campos, WR, Carneiro, SCS, Giorgi, RDN, Gonçalves, CR, Hilário, MOE, Keiserman, MW, Leite, NH, Pereira, IA, Vieira, WP, Vilela, EG, Xavier, RM, & Ximenes, AC. (2004). Espondiloartropatias: outras artropatias. Revista Brasileira de Reumatologia, 44(6), 470-475. https://dx.doi.org/10.1590/S0482-50042004000600013

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.