Tırnaklarınızı Doğal Bir Şekilde Güçlendirmek İçin 5 İpucu

An itibariyle, tırnaklarınızı doğal bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olan pek çok yöntem ve kozmetik tedavi bulunmaktadır. Ancak, işin sırrı bunları düzenli bir şekilde uygulamakta yatmaktadır. Bu yazımızda size bu konuda daha fazla şey anlatacağız!
Tırnaklarınızı Doğal Bir Şekilde Güçlendirmek İçin 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tırnaklarınızı doğal bir şekilde güçlendirmek için neler yapmanız gerektiğini bilmek ister misiniz? Aşağıdaki yazımızda bu konudaki 5 etkili ipucunu keşfedebilirsiniz.

Tırnaklarımız, keratin olarak bilinen bir dizi protein katmanından oluşur. Sağlıklı olduklarında yüzeylerinde düzensizlik ya da çatlak olmayacaktır, pürüzsüz ve sert olacaklardır. Ancak tırnaklarımız zayıfsa, zayıf ve sarımsı görünebilirler.

Tırnaklarımızın görünümü basitçe estetikten daha fazlası ile ilgilidir. Ayrıca sağlığımızın belirli yönlerini de ortaya çıkarırlar. Bu nedenle, zayıf ve kırılgan olduklarında, beslenme yetersizliği ya da altta yatan hastalıklar bulunma olasılığını değerlendirmek önemlidir. Bu durumda, herhangi bir doğal çareye geçmeden önce doktorunuzun önerdiği tedaviyi izlemeniz gerekecektir.

Ancak, eğer doktorunuz sorunun hafif olduğunu belirlerse, temel bakım yeterli olacaktır.

Tırnaklarınızı Doğal Bir Şekilde Güçlendirmek İçin İpuçları

Tırnaklarınızı doğal bir şekilde güçlendirmek için güzellik rutininize dahil edebileceğiniz çeşitli temel alışkanlıklar vardır. Ticari ürünlerin uygulanması oldukça faydalı olsa da, genellikle tırnak sağlığının korunmasına yardımcı olan temel bakım tekniklerinden yararlanmak hala bu çabaya değerdir.

1. Biyotin İçeren Yiyecekler Tüketin

B7 vitamini içeren bazı gıdalar.
Biyotinin doğru bir biçimde tüketilmesi ve asimilasyonu tırnakların yapısını güçlendirerek zayıflık ve kırılmayı önler.

Düzenli olarak biyotin içeren yiyecekler tüketmek, tırnaklarınızı doğal olarak güçlendirmenin mükemmel bir yoludur. Bu B vitamini türü, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesini sağlar ve ayrıca güçlü tırnaklar ve saçlar oluşturmaya yardımcı olur. Hatta, Weill Cornell Medicine tarafından yapılan bir çalışma, günlük biyotin takviyelerinin tırnak gücünü sadece birkaç hafta içinde arttırabileceğini öne sürmektedir.

Aşağıdaki yiyecekleri tüketerek biyotin alımınızı arttırabilirsiniz:

  • Bira mayası
  • Pişmiş yumurta
  • Sardalya
  • Kuru yemiş ve türevleri
  • Tam taneli tahıllar
  • Baklagiller
  • Karnabahar
  • Muz
  • Mantar

2. Oje ve Takma Tırnak Kullanmaktan Kaçının

Sürekli olarak oje ve takma tırnak kullanımı tırnaklarımızın yüzeysel katmanlarının zayıflamasına büyük katkı sağlayabilir. Bu nedenle tırnaklarınızı güçlendirmek istiyorsanız bu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Ojeler söz konusu olduğunda ise, etiketlere bakmalı ve içlerinde aşağıdaki maddelerin bulunmadığından emin olmalısınız:

  • Toluen
  • Formaldehit
  • Dibutil ftalat (DBP)

En iyi oje formülleri, su bazlı olan ve doğal maddeler içerenlerdir. Kozmetik satan eczaneler ve mağazalar; bu nazik, tırnak dostu bileşenleri içeren markaları giderek daha fazla satmaktadır.

3. Tırnaklarınızı Doğal Bir Şekilde Güçlendirmek İçin Koruyucu Eldivenler Kullanın

Eldiven takmış bir şekilde temizlik yapan bir kişi.
Kimyasal temizlik ürünleri ile çalışırken koruyucu eldiven kullanılması, tırnakların zayıflamasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Kimyasal ürünler ile temas, tırnaklarımızın bozulmasına büyük katkı sağlayan bir faktördür. Bu nedenle, tırnağın gücünü korumak için, temizlik ürünlerini içeren ev işleri söz konusu olduğunda koruyucu eldivenler giymelisiniz.

Ayrıca, yalnızca çevre dostu ürünler kullanmak da yararlıdır. Sonuçta, çevre için iyi olan şey vücudunuz için de iyidir!

Ne olursa olsun eldivenler, kimyasalların tırnaklarınız ile doğrudan temas etmesini önleyen bir bariyer görevi görür. Dahası, uzun süre suda olmaları gerektiğinde ellerinizi korurlar.

4. Uygun Hijyen Uygulayın

Tırnak gücünü arttırmak söz konusu olduğunda, iyi hijyen alışkanlıkları harika bir müttefiktir. Hatta, büyümeyi teşvik etmeye ve kırılmayı en aza indirmeye yardımcı olurlar. Bu nedenle, öncelikle ellerinizi düzenli olarak yıkamak ve tırnaklarınızın altındaki kir ve pisliği temizlemek önemlidir.

Tırnaklarınızı keskin bir tırnak makası ile kesmek de iyi bir fikirdir. Önce onları düz bir şekilde kesip ardından bir törpü ile köşelerini yuvarlamalısınız. Ayrıca, tırnak etlerini ve tırnaklarınızın yüzeyini nemlendirmek de çok önemlidir.

Tek yapmanız gereken bir nemlendirici losyon, krem ya da yağ kullanarak tırnaklarınıza nazikçe masaj yapmaktır.

5. Tırnaklarınızı Doğal Bir Şekilde Güçlendirmek İçin Protein Tüketin

Protein içeren gıdalar.
Diyetinize uygun miktarda protein eklemek, keratin oluşumu için ihtiyacınız olan doğru besinleri garanti edecektir.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, tırnaklar esas olarak keratin olarak bilinen lifli bir proteinden oluşur. Bu nedenle tırnaklarınızı güçlü ve sağlıklı tutmak için diyetinize yeterli miktarda protein eklediğinizden emin olmanız gerekir. Bu şekilde, vücudunuzun keratin üretimini arttırdığınızdan emin olabileceksiniz.

Keratin içeren bazı yiyecekler şunlardır:

  • Domuz eti ve sığır eti
  • Tavuk ve hindi
  • Yumurta
  • Süt ürünleri
  • Yağlı balıklar
  • Baklagiller
  • Kuru yemişler ve tohumlar
  • Tam taneli tahıllar

Bir Uzmana Danışın

Diyetinizde ve temel bakım rutininizde belirli değişiklikleri uygulayarak tırnaklarınızı doğal olarak güçlendirebilirsiniz. En önemli olan şey tutarlılıktır. Hiçbir şey tırnaklarınızı bir gecede güçlendiremez, bu nedenle bu yeni alışkanlıkları oluşturmanız ve sürdürmeniz gerekir.

Ancak, eğer tırnaklarınız hala düzelmiyorsa bir doktora görünmelisiniz. Zayıf ve kırılgan tırnakların belirli hormonal bozuklukların ya da beslenme bozukluklarının ve beslenme sorunlarının da işareti olabileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.