Vajinal Kaşıntı İçin 5 Yatıştırıcı Çözüm

Vajinal kaşıntı, rahatsızlık vericidir ve bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir. Neyse ki bir yandan mantar ve bakteriyle savaşırken bir yandan kaşıntıyı yatıştırmaya yardımcı olabilen doğal çözümler vardır. 
Vajinal Kaşıntı İçin 5 Yatıştırıcı Çözüm

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vajinal kaşıntı için yatıştırıcı çözümler, rahatsızlık ısrarla devam ettiğinde veya rahatsızlığa akıntı ve kötü kokular eşlik ettiğinde yardımcı olabilir. Bu hoş olmayan kaşıntı hissi genellikle enfeksiyonlardan, vajinanın pH’ındaki değişikliklerden veya östrojen seviyelerindeki azalmadan kaynaklanır.

Genellikle ciddi olmamasına ve tedaviye gerek kalmadan yok olma eğiliminde olmasına rağmen süreci hızlandırmak için bazı çözümlerin elinizin altında olması her zaman iyidir. Bu yazıda, vajinal kaşıntı için 5 yatıştırıcı çözümden bahsedeceğiz.

Vajinal kaşıntı için 5 yatıştırıcı çözüm

Vajinal kaşıntı vakalarının çoğu, tıbbi yardım almadan evde kontrol edilebilir. Bunun nedeni, semptomun genellikle banyo jelleri, yumuşatıcılar, deterjanlar, kremler ve vajina temizleme sıvısı gibi sert kimyasallara verilen alerjik reaksiyondan kaynaklanmasıdır.

Bu elementlerin kullanımını sınırlamak ve bazı yatıştırıcı çözümler uygulamak, rahatsızlığı sona erdirmek için yeterli olabilir. Bununla birlikte, kaşıntı, hormonal dengesizliklerden veya enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, diğer tedavi türlerinin gerekli olup olmadığını değerlendirmesi için bir doktora danışmak en iyisidir.

Aşağıda 5 doğal seçeneği keşfedebilirsiniz.

1. Vajinal kaşıntı için elma sirkesi

elma sirkesi vajinal kaşıntı için
Elma sirkesi kaşıntı ve tahriş tedavisinde faydalı olabilecek anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Organik elma sirkesinin asitinin pH’ı, vajinanın bakteri florasının dengesini eski haline getirmeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri sayesinde, tahrişi ve kaşıntıyı tetikleyen bazı enfeksiyonlarla savaşmaya da yardımcı olabilir.

Ne yapmalısınız?

  • Öncelikle bir bardak ılık suya 2 yemek kaşığı filtresiz elma sirkesi ekleyin.
  • Vajinanın dış kısmını yıkamak için bu sıvıyı kullanın.
  • Bu işlemi bir hafta boyunca günde iki kez tekrarlayın.
  • İsteğe bağlı olarak, bir çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suda seyreltip tüketebilirsiniz.

2. Deniz tuzu banyosu

Deniz tuzlu bir banyo hazırlamak, vajinal kaşıntı ve enfeksiyonlara çare olabilir. Bu doğal bileşen, patojenik bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Ne yapmalısınız?

  • Bir çorba kaşığı deniz tuzunu bir bardak ılık suda seyreltin ve bu sıvıyı, tahriş olduğunu hissettiğinizde vajinanızı yıkamak için kullanın.
  • Bu çözümü üst üste 3 gün boyunca veya rahatlama olduğunu hissedene kadar tekrar edin.

3. Kefir

kefir
Kefir, büyük miktarda laktik asit bakterisi içerdiği için değişmiş vajinal florayı eski haline geri döndürmeye yardımcı olabilir.

Probiyotik fermente ürünler, vajinal kaşıntı ve vajinal pH değişiklikleri ile ilişkili diğer rahatsızlıklar için mükemmel çözümlerdir. Lactobacillus ve Bifidus gibi iyi bakteri içeriği sayesinde mantarların, bakterilerin ve diğer patojenik mikroorganizmaların yok olmasını teşvik eder.

Ne yapmalısınız?

  • Vajinanın içindeki rahatsızlığı yatıştırmak için bir tamponu kefirin içine batırın ve bir veya iki saat boyunca kalmak üzere tamponu vajinaya yerleştirin.
  • Rahatsızlık kaybolana kadar bu çözümü günde iki kez tekrarlayın.
  • Kaşıntı dış kısımdaysa vajinanın etrafındaki cilde biraz kefir sürün.
  • Bir diğer iyi seçenek de bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirmek için 2 hafta boyunca her gün kefir tüketmektir.

4. Çiğ sarımsak

Çiğ sarımsak, mantar ve bakterilerle savaşmaya yardımcı aktif maddeler içerir. Bu nedenle, çiğ sarımsağın dıştan uygulanması vajinal kaşıntıyı, akıntı bozukluklarını ve vajinal enfeksiyonların diğer belirtilerini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Ne yapmalısınız?

  • Öncelikle yaklaşık 3 diş çiğ sarımsağı soyun ve ezin.
  • Sonra ezdiğiniz sarımsakları, bir kase sıcak suyun içine koyun ve dinlendirin.
  • Son olarak, 5 dakika boyunca, su seviyesi bele gelecek şekilde küvette oturma banyosu yapın.
  • Bir hafta boyunca her gün yatmadan önce uygulayın.

5. E vitamini yağı

e vitamini kapsülleri
Bazen kaşıntı, vajinal kuruluk sonucu ortaya çıkabilir. Bu nedenle E vitamini bölgeyi yeniden nemlendirmeye yardımcı olur.

E vitamini, kuruluk nedeniyle ortaya çıkan vajinal kaşıntı için en iyi çözümlerden biridir. E vitamini yağı bölgeyi kayganlaştırmaya ve kaşıntıyı, yanmayı ve diğer rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Ne yapmalısınız?

  • Bir E vitamini kapsülünü açın ve çıkan yağı vajinanın dış kısımlarına uygulayın.
  • Hafifçe masaj yapın ve etkisini göstermesi için durulamadan bırakın.
  • Bir iyileşme hissedene kadar bu uygulamayı günde iki kez tekrarlayın.

Vajinal kaşıntı için yatıştırıcı çözümlerin yanı sıra unutmamanız gerekenler

  • Bölgeyi su ve nötr sabunla yıkayarak iyi bir özel bölge hijyeni sağlayın.
  • Kokulu veya tahriş edici olabilecek ürünlerden kaçının.
  • Nem ve bakteri birikimini önlemek için pamuklu kumaşlardan yapılmış iç çamaşırlarını tercih edin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. SIDAhora : Un Proyecto Del Departamento de Publicaciónes Del PWA Coalition, NY.
  • S.E., D., A.A., A., S., F., & M.L., C. (2008). Natural antimicrobials and their role in vaginal health: A short review. International Journal of Probiotics and Prebiotics.
  • Cribby S, Taylor M, Reid G. Vaginal microbiota and the use of probiotics. Interdiscip Perspect Infect Dis. 2009;2008:256490. doi:10.1155/2008/256490
  • de Oliveira Leite AM, Miguel MA, Peixoto RS, Rosado AS, Silva JT, Paschoalin VM. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Braz J Microbiol. 2013;44(2):341–349. Published 2013 Oct 30. doi:10.1590/S1517-83822013000200001
  • Bekut, M., Brkić, S., Kladar, N., Gavarić, N., & Božin, B. (2018). Garlic clove applied as vaginal suppository – A case report. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.05.017
  • Thiele, J. J., & Ekanayake-Mudiyanselage, S. (2007). Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and considerations for its use in dermatology. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.06.001

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.