Yeniden Kullanılabilir Su Şişeleri Nasıl ve Ne Sıklıkta Temizlenir
Su şişeleri, insan beslenmesi için en önemli unsuru depolayan, görünüşte zararsız nesnelerdir. Birçok günlük göreve eşlik eden kaplardır. Bununla birlikte, su şişelerini oldukça sık ve uygun teknikle temizlemek, herhangi bir aleti sterilize etmek kadar önemlidir.
Su şişeleri genellikle buzdolabında saklanır, evin farklı alanlarına taşınır ve yemek masasına oturur. Ek olarak, portatif versiyonlar spor salonuna, işe veya eğlence gezilerine giderken bize eşlik ediyor. Bu nedenle, mikroplarla teması azaltmak için şişelerin dezenfekte edilmesi önemli bir uygulamadır.
Su şişelerini temizlemek neden önemlidir?
Giderek daha fazla yeniden kullanılabilir şişe türü var. Paslanmaz çelik, metal, cam, farklı kapak biçimleri ve ayrıca ilk kullanımdan sonra atılması gereken plastik şişelerden yapılmış modeller vardır. Ek olarak, içinde herhangi bir kir olup olmadığını tespit etmeyi zorlaştıran, çizimleri veya renkleri olan su şişeleri yaygındır.
Ancak içinden sadece su geçse bile, malzemesi ne olursa olsun şişeler de kir biriktirir. Ve bu sadece kaplar için değil, aynı zamanda köşeleri ve çatlakları olan kapaklar için de geçerlidir.
EmLab P&K laboratuvarı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, sporcuların yeniden kullanılabilir su şişeleri, santimetre kare başına yaklaşık 314.000 koloni oluşturan birim (CFU) biriktiriyor. Çalışma, farklı şişelerin analizi yoluyla, sürgülü kapaklı olanların en fazla birimi (900.000’den fazla) biriktirdiğini gösterdi.
Başka bir deyişle, özellikle sıcak ve nemli ortamlara maruz kaldıklarında farklı bakteri türlerinin çoğalması için en uygun koşulları oluştururlar. Bu nedenle, haftalık derin sanitizasyonlarla birlikte günlük temizlik yöntemlerini uygulamak önemlidir.
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Elma Sirkesi ve Bilim Tarafından Desteklenen Özellikleri
Yeniden kullanılabilir su şişeleri günlük olarak nasıl temizlenir
Şişelerin musluk suyuyla yeniden doldurulması, kapların temel temizliği için bir seçenektir. Bunun nedeni, musluk suyunun genellikle yüzey temizliğini gerçekleştiren bir bileşen olan klor içermesidir.
Bununla birlikte, bu aynı şeyi günlük olarak durulasa da, sağlık açısından tam ve güvenli güvenli dezenfeksiyon elde etmek için yeterli değildir. Klor bazı bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur, ancak bu elementin içme suyundaki miktarları minimumdur ve kısa bir süre sonra buharlaşır, hatta kap oda sıcaklığındaysa daha da fazla.
Klor buharlaşmayı bitirdiğinde, şişe bir kez daha milyonlarca bakteri için üreme alanı haline gelir. Bakteriler duvarlara veya kapaklara yapışabilir. Öte yandan, doğrudan içme eyleminin getirdiği organik parçacıklarla temas, bu kapları zorunlu sanitizasyon nesnelerine dönüştürür.
Su şişelerini iyice temizleme yöntemleri
Yeniden kullanılabilir bir şişenin belirli bir süre güvenle saklanabilmesi için en az haftada bir kez sterilize edilmesi gerekir. Bu amaç için elektronik çözümlerden ev eşyalarının kullanıldığı stratejilere kadar farklı dezenfeksiyon yöntemleri önerilmektedir.
Sirke
Kapları temizlemek için en sık kullanılan ürünlerden biri sirkedir. Eşit miktarda suyla karıştırıp 20 dakika bekletmek iyi bir yöntemdir.
Ancak bu her zaman su şişelerini temizlerken temel amaç olan tam dezenfeksiyonu sağlamaz. Bu nedenle, bunu diğer yöntemlerle birleştirmeniz önerilir.
Çamaşır suyu
Olası ev yöntemlerinden biri çamaşır suyu uygulamasıdır. Onun zehirli bir solüsyon olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle temizlendikten sonra tekrar su içmeden önce iyice kurutulmalıdır. Şişeye 1 veya 2 damla çamaşır suyu koyun, suyla doldurun ve birkaç saniye çalkalayın.
İçeriğin 30 dakika veya netliğini kontrol edene kadar beklemesine izin verebilirsiniz. Ardından su şişesini boşaltın ve kurumasını bekleyin. Şişede küf varlığını tespit ederseniz ağartıcı kullanılması önerilir.
Sabun ve su
Mutfak gereçlerini temizlemek için sabun veya deterjan, su şişelerini sterilize etmek için de etkilidir. Kabın içine birkaç damla koyun, suyla karıştırın ve birkaç saniye çalkalayın. Bittiğinde, şişeyi ılık sıvı ile durulayın.
Su şişelerini temizlemek için amonyak
Yağ giderici ve dezenfektan bileşenlere sahip bir temizlik ürünüdür. Çamaşır suyu gibi, kurutmaya da büyük özen gösterilmelidir. Minimum miktarda koyup suyla karıştırdıktan sonra şişeyi ıslatın ve kalıntı kalmadığından emin olmak için bir süre kurumasını bekleyin.
Bulaşık makinesi temizliği
Su şişelerini temizlemenin en etkili tekniklerinden biri bulaşık makinesi kullanmaktır. Ancak, bu herkesin sahip olmadığı bir cihazdır.
Eğer varsa, şişeyi içine yerleştirin ve bir posta çalıştırın. Sabunların kombinasyonu, cihazın ulaştığı suyun sıcaklığı ve uzun yıkama süresi tam bir dezenfeksiyon sağlar.
Bir yandan, kabın bulaşık makinesine uygun olduğundan emin olmalısınız. Tüm malzemeler öyle değil.
Genel olarak cam ve paslanmaz çelik ile herhangi bir sorun yaşanmaz. Öte yandan, bulaşık makinesinde dezenfekte edilemeyeceği için kapağı da ayrıca yıkamayı düşünün. Bu gibi durumlarda manuel dezenfeksiyon uygulayabilirsiniz.
Şişe kapakları nasıl dezenfekte edilir
Yeniden kullanılabilir şişelerin farklı modelleri ayrıca çok çeşitli kapaklar içerir. Bazıları geçmeli ve diğerleri vidalıdır, ancak hepsinde bakteri birikimini destekleyen girintiler vardır.
Bunları dezenfekte etmek için, sanitizasyon sırasında şişenin içini fırçalamak için bir fırça kullanılması tavsiye edilir. Alternatif olarak, su ve birkaç damla çamaşır suyu ile dolu bir kaba batırılabilirler.
Bazı kapaklar da bulaşık makinesinde yıkanabilir.
Plastik düşman
Birçok insan plastik şişeleri birkaç kez yeniden kullanır. Ancak bu malzemenin sahip olduğu küçük gözenekler nedeniyle sağlıksız bir uygulamadır. Algılanabilir olmasalar da, bakterilerin çoğalması için ideal bir alandır.
Öte yandan, plastik zamanla bozunur ve sağlığa zarar verebilecek mikro partikülleri serbest bırakır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM), tek kullanımlık plastiklerin tüketimine karşı uyarıda bulunuyor.
Bu örgütün bir raporuna göre, her dakika bir milyon plastik şişe satın alınıyor. Aynı zamanda, her yıl bu maddenin 8 milyon tonu okyanuslara ulaşıyor.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunları da okumak isteyebilirsiniz: Yulaf Ezmesi Keyfini Çıkaracak Şekilde Nasıl Pişirilir?
Termal veya seyahat kupalarını sterilize edin
Giderek daha fazla tüketilen diğer yeniden kullanılabilir ürünler, termal veya seyahat kupalarıdır. Şişelerle aynı malzemelerden yapılabilirler; ancak, genellikle başka yerlere nakledilirler. Bu, daha yüksek bir kontaminasyon riski anlamına gelir, bu nedenle dezenfeksiyon rutinlerinizden dışlanmamalıdırlar.
Bazıları bulaşık makinesinde yıkanabilir ve değilse, kapaklar dahil yukarıdaki yöntemlerden bazıları uygulanmalıdır. Kullanım yoluyla şişeye veya bardağa bakteri bulaşmasını önlemek için ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir. Kişisel kullanım için olmaları ve paylaşılmamaları da önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ávila Larreal, Ayarí Guadalupe, Barboza, Yasmina, Ferrer Villasmil, Kenna Josefina, Rangel Matos, Lisbeth Coromoto, Benítez Payares, Betty Mercedes, Levy, Alegría, Calidad microbiológica del agua potable envasada en bolsas y botellas que se venden en la ciudad de Maracaibo, estado Zulia-Venezuela. Multiciencias [Internet]. 2013;13(1):16-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90428348002
- Ferrier, Catherine. “Bottled Water: Understanding a Social Phenomenon.” AMBIO: A Journal of the Human Environment 30.2 (2001): 118. Disponible en: https://doi.org/10.1639/0044-7447(2001)030[0118:bwuasp]2.0.co;2
- Maldonado, L., Reducción y reciclaje de residuos sólidos urbanosen centros de educación superior: Estudio de caso. Ingeniería [Internet]. 2006;10(1):59-68. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46710106
- Giménez, Andrea F. et al. “Reutilización de Botellas de Plástico En La Localidad de Saladas.” Extensionismo, Innovación y Transferencia Tecnológica 4 (2018): 83. Disponible en:https://doi.org/10.30972/eitt.402876
- Roca Reyes, Juan Carlos , Osores Plenge, Fernando , Domínguez, Nicanor , Rosas Ramos, William , Presencia de bacterias patógenas en las aguas de la desembocadura del Río Surco y la Playa La Chira, Lima, Perú, Junio 2009. Acta Médica Peruana [Internet]. 2009;26(4):243-246. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=96618984010