7 Tehlikeli Bitki: Bunları Evde Bulundurmamalısınız

Bazen tehlike, güzelliğin ardına saklanmış olabilir. Bu durum, evde bulundurmamanız gereken 7 bitkide mevcuttur. Bu yazıda, onlar hakkındaki her şeyi öğrenin!
7 Tehlikeli Bitki: Bunları Evde Bulundurmamalısınız

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Bitkiler, evinize özel bir dokunuş katar. Bitkiler doğal bir çevre oluşturur, havayı temizler ve herhangi bir alanda yaşamaya yardımcı olurlar. Peki ya bitki sağlığımız için tehlikeli ise?

Genellikle, bitkilere ilişkin uyarılar onları nasıl yetiştireceğinize ilişkindir. Ancak, bu uyarılarda her zaman neden olacakları zararlar hakkında uyarı bulunmaz. Bu bitkileri alan insanlar, bu bitkilerin zararlı olabileceğini bile düşünmez.

Ayrıca, kırsal bölgelerde yürürken gördüğünüz güzel bitkileri, tehlikeli olup olmadığını bile bilmeden eve götürmek istemeniz de olası. Ancak, bazen güzellik birçok soruna yol açabilecek bir tuzaktır.

Evde Bulundurmamanız Gereken 7 Tehlikeli Bitki

1. Ortanca

çalı ve ortancalar

Ortanca, oldukça yaygın bir ev dekorasyon bitkisidir. Canlı mavi çiçekleri oldukça göz alıcı olduğu halde, bu mavi çiçekler en tehlikeli kısımlardır.

Ortancanın çiçeğini çiğnemek solunumun durmasına, tansiyonun düşmesine ve baş dönmesi ve baygınlığa neden olabilir. Ayrıca, sap ve yapraklar da, daha az oranlarda olmakla birlikte, bu sonuçları doğurur.

Bu belirtiler, siyanür sınıfının bir bileşeni olan hidrazinden kaynaklanmaktadır.

2. Zambak

Zambak, birçok çiçek tanziminde ve dekoratif çiçek saksılarında görebileceğiniz yaygın bir çiçektir. Ancak, kedi sahipleri bu çiçekten kaçınmalılar. 

Hepsi kediler üzerinde olumsuz etkilere sahip olan çok farklı çeşitte zambak türü bulunmaktadır. Bazıları kedilerin sindirim sistemini bozar ve ishal ve kusmaya yol açar. Diğer türdeki zambaklar ise, kedilerin böbreklerini etkiler ve hatta ölümlerine neden olur.

Çalışmalar henüz zambaktaki hangi maddenin kedilerde zehirleyici etkisinin olduğunu keşfetmemiş olsa da, iki çiçek yaprağının ölümcül olabileceği belirlenmiştir.

3. Ateş Çiçeği (Salvia Divinorum)

ada çayı tarlası

Ateş çiçeğinin en büyük riski, onun potansiyel bir halüsinojen olmasıdır.

Ateş çiçeği birçok insanı şaşırtabilir çünkü çoğunlukla, yenebilen ve birçok sağlıklı faydası olan ada çayı ile karıştırılır.

Ateş çiçeği, LSD ile benzer olan halüsinojenik bir içeriğe sahiptir. Amazon yerli halkı, bu bitkiyi ritüel amaçlarla kullansalar da, bu bitkinin kullanımı iyileştirilemez zararlara yol açabilir. Bu, değişmiş bilinç durumları yaratması ve bazen tekrarlayan ve kalıcılaşan halüsinasyonlara neden olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle, etiketlerin üzerinde “salvia” gördüğünüzde, devamında “divinorum” kelimesinin olmadığından emin olun. 

4. Brugmansia Arborea ya da Boru Çiçeği: En Tehlikeli Bitkilerden Biri

Bu bitki kalın ve çiçek açan bir dekoratif bitkidir. Oldukça göz alıcı olan çiçekleri etek gibi aşağı doğru sarkar. Onu daha çekici yapan ise tatlı ve hoş bir tadının olmasıdır.

Ancak, boru çiçeği psikoaktif de olan bir bitkidir. Çiçekleri, psikoaktif ataklara, düzenin bozulmasına ve felce ve de ölüme neden olabilir.

Bu da, sinir sistemini engelleyen maddeler olan tropan alkaloid içermesinden kaynaklanmaktadır. Bu çiçekler, ayrıca, sentetik ilaçlarda da kullanılmaktadır.

5. Trinitaria

mor çiçekli trinitaria bitkisi

Bu tırmanıcı bitki, kardiyotonik etkileri nedeniyle tehlikeli bir bitkidir. Bu bitki duvarlara tırmandığı için evlerin dış cephelerinde oldukça yaygındır. Ayrıca, renkli çiçekleri de vardır.

Çiçekleri, sapı ve yaprakları kalbi etkileyen zararlı maddeler olan siyanojen ve oleandrin içermektedir. Eğer bu bitkiyi, bilerek ya da kazayla yutarsanız, birkaç saat sonra kalp ritm bozukluğu ve kalp çarpıntısının yanı sıra, baş dönmesi, kusma, ishal ve nefes alma sorunları yaşamaya başlarsınız.

6. Ağı Ağacı

Ayrıca, “zakkum” olarak da bilinen ağı ağacı, onu hem iç mekanda hem de dış mekanda çok sevilen bir bitki yapan küçük, narin çiçeklere sahiptir. Ancak, hem insanlar hem de hayvanlar için tehlikeli bir bitkidir.

Ağı ağacı, kalp atış hızını artıran ve terlemeye, bulantı, kusma, ishal ve nefes alma sorunlarına neden olan glikozidleri içerir.

Ayrıca, cilt ile temas ettiğinde de tehlike yaratır çünkü, sapında kaşınmaya neden olabilecek sütlü bir madde barındırır. Bu nedenle, ekerken, yerini değiştirirken ya da budarken eldiven kullanmalısınız.

7. Kaynana Dili

kaynana dili bitkisi

Bu bitki, bakımı oldukça kolay olduğundan dolayı hem iç hem de dış mekanlarda tercih edilen klasik bir bitkidir. Ancak, ciltte rahatsızlığa neden olabilir.

Yaygın bir şekilde kaynana dili olarak bilinen bu bitki, bakımının kolay olmasından kaynaklı olarak hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda oldukça tercih edilir. Fakat, bu bitki bazı insanlarda cilt sorunlarına neden olabilecek rahatsız edici olan asparajin içermektedir. Bu bitkiyi çiğnediğiniz takdirde, boğaz ağrısı ve kalp sorunlarına neden olabilir.

Tehlikeli Bitkiler İçin Genel Öneriler

Bu bitkiler, oldukça dekoratiftir ve bulması kolaydır. Bu nedenle her zaman için geçerli olan öneri, bu bitkilere hayvanların ve çocukların ulaşamayacağı şekilde ve dikkatli bir biçimde bakmanızdır.

Ayrıca, almanız gereken diğer tedbirler şu şekildedir:

  • Bitkiden düşen yaprakları ve çiçekleri toplayın.
  • Bitkilerin üzerine, onların tehlikeli olduğuna dair uyarı yapan etiketler koyun.
  • Bu bitkilere dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Eğer evde beslediğiniz hayvanlarınız var ise, su kaplarının her zaman dolu olduğundan emin olun. Böylece, bitkilerin altında biriken suları içmezler.

Son olarak, şunu unutmayın: Yeni bir bitki almayı düşündüğünüzde, önceden almayı planladığınız bitkilerin tehlikeli olup olmadığı bilgisini edinin. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.