Aşkta Şüpheler: Benim Sorunum Ne?

Bir ilişki hakkında şüphelerin olması tamamen normaldir. Ancak, sizin ve eşinizin hayatını koşullandırabilirler. Bugün bunun üzerinde duracağız ve şüphelerinizi gidermek için neler yapabileceğiniz konusunda size bazı ipuçları vereceğiz.
Aşkta Şüpheler: Benim Sorunum Ne?
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 01 Şubat, 2022

Hepimizin aşk konusunda şüpheleri olmuştur. Sinema ve toplum idealize edilmiş ilişkilere sahiptir. Belirsizliğe yer yok gibi görünür, bu nedenle ilişkinizden %100 memnun olmadığınızda suçluluk, pişmanlık ve utanç duyguları geliştirmeniz normaldir.

Bu size tanıdık geliyorsa, size bazı tavsiyelerde bulunmak isteriz. İlişkinizle ilgili bazı şüpheler yaşıyorsanız, nasıl davranacağınızı bilemeyebilirsiniz ve hatta yakın zamana kadar istikrarlı bir ilişkinin belirsizliği tarafından aniden istila edilmenizin nedenlerini bile bulamayabilirsiniz. Aşağıdaki satırlarda, aşkla ilgili en yaygın şüphelerin ardındaki nedenleri ve bunlar hakkında neler yapabileceğinizi açıklayacağız.

Aşkta şüphe duymak normal mi?

Evet, aşkta şüphe duymak tamamen normaldir. Aslında, sağlıklı bir ilişkinin temel taşı olduğunu söylemekten bile çekinmeyiz!

Peki ama neden? Pekala, çok basit: şüpheler, ilişkinin buna değip değmediğini yeniden düşünmenizi sağlayan şeydir ve kendinizi rahat hissettiğinizin ve eşinize karşı ifade ettiğiniz duyguları keşfetmeye istekli olduğunuzun bir işaretidir.

Kıskançlıkta da böyledir. Bir ilişkide kıskançlık normaldir. Ancak, her şey onu tezahür ettirmenizin yoğunluğuna bağlıdır. Aksine, patolojik kıskançlık geliştirirseniz, bir ilişkiyi mahvetme olasılığı çok yüksektir. Bu anlamda, sağlıklı olmaktan uzak zamansız şüpheler, herhangi bir ilişkiyi yavaş yavaş kemirecektir.

2001 yılında Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni’nde yayınlanan bir araştırma , güvensizliklerin bir ilişkide memnuniyetsizlik için kışkırtıcı bir kıvılcım olduğunu ortaya koydu. Genel olarak, kendinden şüphe duyan çiftlerin gelecekte devam etme veya eşleri tarafından sevildiğini hissetme konusunda daha düşük bir prognozu vardır.

Daha önce tartıştığımız gibi, her şey kendinizden şüphe duymanızın yoğunluğuna ve doğasına bağlıdır. Şüphelerinizi ilişkinizi yansıtmak için kullanırsanız ve bunlar sizi yalnızca bir süre için rahatsız ediyorsa (birkaç aydan bir yıla kadar), sorun değil. Öte yandan, bunlar sürekliyse ve partnerinizle olan ilişkinizi etkilemeye başlıyorsa, bu, gözden kaçırmamanız gerektiğinin bir işaretidir.

Aşkta şüphelerin birçok nedeni vardır. Aşağıdaki bölümde onlar hakkında konuşuyoruz.

Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Karşılıksız Aşk Unutulabilir Mi?

Aşkta şüphelerin nedenleri

İlişkileri hakkında şüpheleri olan iki kişi

Muhtemelen kurduğunuz ilk çağrışım çok açık: artık aşık olmadığınız için aşk hakkında şüpheler hissediyorsunuz. Çok basit, değil mi?

Hayır aslında. Pek sayılmaz.

Elbette bu nedenle ilişkiniz hakkında güvensizlikleriniz olabilir, ancak aynı zamanda birçok paralel açıklama da var.

İşte bu yüzden aşk ile ilgili şüphe duymanıza neden olan 7 maddeden oluşan bir liste hazırladık. Her birini kontrol edin ve güvensizliklerinizi açıklayıp açıklamadıklarını görmek için nesnel olarak düşünün. Son olarak, bunları gidermek için yapabileceğiniz bazı şeylerin bir listesini sunacağız.

1. Geçmiş ilişkilerden kaynaklanan travma

Araştırmacılar, travmanın ilişkileri çeşitli şekillerde etkilediği konusunda hemfikir. Travma her zaman bir sonraki ilişkinizde sizinle kalabilecek bir iz bırakır. Şiddet olayları, patolojik bağlanma sorunları, bağımlılık, güvensizlikler, sadakatsizlikler vb. ile ilgili olabilir.

Geçmişteki herhangi bir travmatik durum kendini şimdi de gösterebilir ve bunu ilişkiyle ilgili şüpheler, güvensizlikler ve önyargılar yoluyla yapacaktır. Bu, gerçek bir gerekçe olmadığında bile korunabilir, bu nedenle kararlı bir bağlantı için önemli bir koşullandırıcıdır.

Bunun yanında uzmanların ve araştırmacıların da belirttiği gibi çocukluk çağı travmaları da bu şekilde kendini gösterebilmektedir. Genel olarak, bir ilişkinin içinde veya dışında geçmişte yaşadığınız herhangi bir travmatik dönem, partnerinizle %100 istikrarlı hissetmenizi engelleyebilir.

Bu yazımızı ilginç bulabilirsiniz: Mutluluk Gerçekte Bulunur, Hayallerde Değil

2. Aşkta şüphe: Bağlılık korkusu

Bilinçli veya bilinçsiz bağlılık korkusu, aşkla ilgili şüphelerinizin başka bir açıklaması olabilir. Burada taahhütten evlilikten önceki resmi adım olarak değil, istikrarlı, kalıcı ve müreffeh bir ilişkiye girme kararı olarak bahsediyoruz.

Bu korkunun birkaç nedeni vardır. Örneğin, bağımsızlığınıza çok fazla değer veriyor olabilirsiniz, gelecekte kendinizi geleneksel bir aile olarak göremeyebilirsiniz, finansal sonuçlardan korkabilirsiniz, duygusal olarak hazırlıksız olabilirsiniz ve hatta patolojik bir aşık olma korkunuz olabilir. (filofobi)

Bir ilişkide bağlılıktan kaçınmak, birçokları için tamamen meşru bir karardır ve aslında, özgür aşk olarak bilinen şeyle uyumludur. Bununla birlikte, aşktaki şüphelerinizin, özgürlüğünüze değer verdiğiniz için veya sizi sınırladıkları için bağlanma korkusundan başka bir şey olup olmadığı üzerinde düşünmeye değer. Bazen bu, sağlam ilişkiler kurmanızı engelleyen cevap olabilir.

3. İlişkinin amaçlarına ilişkin beklentiler

Tersine, partneriniz hayatta sizinle aynı hedeflere sahip olmadığı için ilişkinizde güvensizlikler de barındırabilirsiniz. Bu anlamda, bu tutarsızlığın er ya da geç aleyhinize işleyeceğinden, ayrılığın ana nedeni olacağından korkabilirsiniz.

Bir ilişkinin başarılı olması için ortak ve paylaşılan hedefler olmalıdır. Paylaşılan planlar, hayatınızı aynı yönde hareket ettirmenizi sağlar. Bununla birlikte, hedefleriniz çelişkili olduğunda, bu kesinlikle memnuniyetsizliğe yol açacak bir sorundur.

Bunun bir örneği ebeveynliktir. Ebeveyn olmak sizin için bir yaşam amacıysa, ancak eşiniz için değilse, o zaman aşktan şüphe duymanız doğaldır. Bu biraz uç bir örnek ama aynı zamanda yetişkinlikte en yaygın olanı. Amaç ve hedeflerin aynı olmaması da güvensizlik duyguu yaratabilir.

4. Aşkta şüpheler: Sadakat sorunları

Aşkta şüphe duymanın bir başka yaygın nedeni de sadakat sorunlarıdır. Bu, her iki taraftaki ilişkide var olan bağlılığı da örnekleyen, herhangi bir istikrarlı ilişkide kilit bir bileşendir. Partneriniz size sadakatsiz davrandıysa, sizi aldattığından korkuyorsanız ya da tam tersine bu suçlamalar size düştüyse, ilişkiniz hakkında şüphe duymanız doğaldır.

Partnerinizin sadakatinden asla %100 emin olamazsınız. Bir ilişki güvene dayanır, bu nedenle güvenin olmadığı yerde sağlam bir şey inşa etmek imkansızdır. Aldatmayı affetmek kolay değildir, ancak birinin gerçek sadakatsizlik olduğunu ve diğerinin eşinizin sadakatsiz olduğu korkusu olduğunu unutmayın.

Bunu vurguluyoruz çünkü bir kişinin sürekli olarak partnerinin sadık olmadığından şüphelenmesi çok yaygındır. Bazen, bu şüphe kanıtlara dayanır. Ancak, diğer zamanlarda, tamamen yersiz bir korkudu. Durumunuz buysa, bunu düşünmelisiniz çünkü bu korku veya şüphe, eşinizle kendinizi rahat hissetmenize hiçbir şekilde yardımcı olmayacaktır.

5. Tutku bitmiştir

Tutkulu ve mantıklı aşk hakkında tartışan bir çift.
Tutku ilişkinizi terk ettiyse, onu sorgulamaya başlamanız çok normaldir. Ancak, yeniden oluşturulabileceğini hatırlamak da önemlidir.

Başta da söylediğimiz gibi, aşkta şüphe duymanın en doğal nedeni, güçlü aşk duygusunun bitmesidir. Ama aşkın bir son kullanma tarihi var mı?

Hem evet hem hayır. Nörokimyasal açıdan, ilişkinin başlangıcında beynin salgıladığı hormonlar, birkaç ay sonra üretilen hormonlardan farklıdır.

İlki size bir vecd, mutluluk ve tutku hissi verirken, ikincisi daha çok bağlanma ve güvenle ilgilidir. Her durumda, eşinize karşı hisleriniz ve duygularınız gelişir; statik kalmazlar.

Tutku anları azaldığında bu daha çok artar. İlişkide romantizm ve flört için yer bulamazsanız, ilginizin azalması kaçınılmazdır. Neyse ki bu, ilişkiye bağlı kalmaya devam ettiğiniz sürece üzerinde çalışabileceğiniz bir şey.

6. Fazla idealist beklentileriniz var

Son olarak, çok idealist beklentileriniz olduğu için aşk konusunda şüphe duymanız da olasıdır. Bu, başta belirttiğimiz gibi, genellikle filmlerden, aşk romanlarından, TV dizilerinden ve genel olarak toplumdan etkilenir.

Bir ilişki elbette romantik anlardan oluşur ama her ilişki %100 romantik olmaz. Monotonluk, sıkıcı anlar ve hatta bazı hoş olmayan durumlar olacaktır. İlişkinin mükemmel olacağına inanmak veya partnerimizi idealize etmek, gerçeği fark ettiğimizde kaçınılmaz olarak başarısızlığa yol açar.

Aşk hakkında şüpheleriniz varsa ne yapabilirsiniz?

İlişkiye devam edip etmeme kararı size ve belirsizlik alevini ateşleyen nedenlere bağlıdır. Ancak, onlar hakkında yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Kendinden şüphe duymanın yaygın bir kalıp olup olmadığını düşünün: Bu, bu ilişki veya genel olarak ilişkiler hakkında şüpheleriniz olup olmadığını ve şüphenin alışveriş yaparken veya önemli kararlar alırken olduğu gibi hayatınızın bir parçası olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu bir kalıpsa, daha büyük bir problemdir – örneğin profesyonel yardımla çözülebilecek bir problem.
  • Partnerinizle konuşun: İlişkiniz hakkında şüpheleriniz varsa bunu partnerinize söylemeli ve korkularınızı, duygularınızı veya önsezilerinizi saklamaktan kaçınmalısınız. Açık bir konuşma ile bu şüphelerin nedenlerini tartışabilir ve onlara bir çözüm bulabilirsiniz.
  • Kendinize karşı dürüst olun: Yapmanız gereken bir sonraki şey kendinize karşı dürüst olmaktır. Bir nedenden ötürü artık ilişkiyi sürdürmek istemiyorsanız, onu özümsemek ve kararı ertelemekten kaçınmak daha iyi olacaktır. Gerçekten devam etmeye hazır olduğunuzda devam ederseniz, yalnızca kendinizi ve eşinizi mutsuz edeceksiniz. Ancak, devam etmeye karar verirseniz, ilişkiyi güçlendirmek için bir taahhütte bulunun.
  • Çift terapisine gidin: Son olarak, ilişkiyi sürdürmek istiyor ancak kendinizi bir çıkmazda buluyorsanız, profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Terapi, bu tür sorunlarla baş etmede çok etkilidir, ayrıca birbirinizi tanımanız ve güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmeniz için bir alan olur.

Aşkta şüphe duymak meşru bir deneyimdir. Lütfen bunun için kendinizi kötü hissetmeyin ama onları gömmekten ve orada değillermiş gibi yapmaktan kaçının. Arkalarında ne olduğunu bulmak için onlarla yüzleşin ve bir çözüm keşfedin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Busby, D. M., Walker, E. C., & Holman, T. B. The association of childhood trauma with perceptions of self and the partner in adult romantic relationships. Personal Relationships. 2011; 18(4): 547-561.
  • Marshall, E. M., & Kuijer, R. G. Weathering the storm? The impact of trauma on romantic relationships. Current opinion in psychology. 2017; 13: 54-59.
  • Murray, S. L., Holmes, J. G., Griffin, D. W., Bellavia, G., & Rose, P. The mismeasure of love: How self-doubt contaminates relationship beliefs. Personality and Social Psychology Bulletin. 2001; 27(4): 423-436.
  • Yumbul, C., Cavusoglu, S., & Geyimci, B. The effect of childhood trauma on adult attachment styles, infidelity tendency, romantic jealousy and self-esteem. Procedia-social and behavioral sciences. 2010; 5: 1741-1745.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.