Bağışıklık Sisteminize Yardımcı Olan 5 Gıda

Bağışıklık sistemi, vücudun mikroplar, toksinler ve hatta anormal hücreler gibi yabancı maddelere karşı doğal savunmasıdır. Ayrıca iltihaplanma ve iyileşmede rol oynar. Hangi yiyeceklerin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini öğrenin ve bunları diyetinize dahil edin.
Bağışıklık Sisteminize Yardımcı Olan 5 Gıda
Sofía Quintana Alonso

tarafından incelendi ve onaylandı. fizyoterapist Sofía Quintana Alonso.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bağışıklık sistemi, vücudunuzun bakteri, virüs, parazit veya toksin gibi yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasıdır. Bu sistem, örneğin kanser hücreleri gibi, herhangi bir nedenle değişmiş kendi hücrelerine bile etki eder. Bu makalede hangi yiyeceklerin bağışıklık sisteminize yardımcı olduğunu öğrenin.

Ayrıca iltihaplanma ve yara iyileşmesi gibi süreçler de düzgün işleyen bir bağışıklık sistemi gerektirir. Neyse ki, bu savunma mekanizmasının düzgün işleyişini “uyarmak” ve “artırmak” bizim elimizde.

İyi bir yiyecek seçimi yaparak, bağışıklık sisteminize işlevleri için çok önemli olan besinleri sağlayabilirsiniz. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmanın gösterdiği gibi, vitaminler ve mineraller gibi mikro besinler, zayıf yönleriyle savaşmaya yardımcı olabilir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Bağışıklık sisteminize yardımcı olan yiyecekler

Gıda ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarınız arasındaki ilişki, son yıllarda araştırma konusu olmuştur. Çinko, selenyum, demir, bakır, A, C, E ve B-6 vitaminleri ve folik asit gibi besinlerin yeterli bir şekilde asimilasyonunun bağışıklık tepkisini iyileştirebileceği belirlenmiştir.

Öte yandan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde yapılan bir araştırmada ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, belirli gıdaların bileşenleri de immünomodülatör olarak işlev görebilir. Bu nedenle, dengeli bir diyet sürdürmek çok önemli olsa da, belirli yiyecekleri tüketmek iyidir.

Karpuz

Nutrition Research’teki bir yayına göre, karpuzun büyük bir antioksidan kapasitesi ve esenliğe katkıda bulunan biyoaktif bileşikleri vardır. Tüketimi sadece iltihaplanma belirteçlerinde bir azalma ile bağlantılı değil, aynı zamanda bağışıklık tepkisinde bir iyileşme ile bağlantılıdır. Hastalık riskini azaltmak için yiyin.

bir tabakta üçgen dilimlenmiş karpuz

Yoğurt

Bağışıklık sistemini optimal koşullarda korumamıza yardımcı olan bir diğer lezzetli ve sağlıklı besin ise yoğurttur. Probiyotik içeriği yani canlı bakteri kültürleri sayesinde mikrobiyotayı ve bu arada savunma mekanizmalarını güçlendirir.

Bu bakteriler bağırsaklara yerleşir ve zararlı bakterilerin kontrolü ele geçirmesini engeller. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre yoğurt, kalsiyum, çinko, B vitaminleri ve probiyotikler gibi besinleri içerdiği için diyetin kalitesini iyileştiriyor.

Bu nedenle yemek planınıza dahil etmek bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirir ve hastalık ve enfeksiyon riskini azaltır. Kahvaltıda, ara öğünde veya akşam yemeğinde tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Journal of Immunology Research’te yer alan bilgilere göre sarımsak, enfeksiyonlara ve bakterilere karşı mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirebilen bir bileşik olan allisin içerir. Düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre grip olma olasılığının daha düşük olduğu tahmin edilmektedir.

sarımsak görseli

Yenilebilir mantarlar

Yenilebilir mantarlar, çok yönlülükleri ve lezzetleri nedeniyle popüler hale geldi. Bununla birlikte, bunun ötesinde, sağlığı iyileştiren müttefikler olarak da kabul edildiler.

International Journal of Medical Microbiology’de yayınlanan bir araştırma, mantarların önemli biyoaktif bileşiklerin bir kaynağı olduğunu ve ayrıca bağışıklık fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olduğunu buldu.

Aynı yayın, antibakteriyel özelliklere, vitaminlere (B1, B2, B12, C, D ve E), minerallere ve refahı destekleyen diğer besinlere sahip olduklarını vurgulamaktadır. Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olma yetenekleriyle bile bilinirler.

Havuçlar

Havuç, birçok tarifte kullanılabilecek besleyici bir sebzedir. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi’nde y ayınlanan bilgiler, bunun Batı ülkelerinin diyetindeki en önemli karotenoid kaynağı olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca sağlığa faydalı diğer biyoaktif maddelere de sahiptir .

Aynı yayın, düzenli havuç tüketiminin bağışıklık sisteminin işlevlerini güçlendirdiğini, sindirimi iyileştirdiğini, kardiyovasküler sağlığı geliştirdiğini ve genel olarak fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştirdiğini vurgulamaktadır. Meyve sularında ve salatalarda tüketmenizi öneririz.

Özetlemek gerekirse

Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşikler açısından zengin gıdaların tüketimi, bağışıklık sisteminin işlevlerini güçlendirmemize yardımcı olabilir. Ancak, ihtiyaçlarımıza göre eksiksiz diyet planları elde etmek için her zaman bir beslenme uzmanına danışmanız önerilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cooper EL, Ma MJ. Understanding nutrition and immunity in disease management. J Tradit Complement Med. 2017;7(4):386–391. Published 2017 Jan 16. doi:10.1016/j.jtcme.2016.12.002
  • Hong, M. Y., Hartig, N., Kaufman, K., Hooshmand, S., Figueroa, A., & Kern, M. (2015). Watermelon consumption improves inflammation and antioxidant capacity in rats fed an atherogenic diet. Nutrition Research35(3), 251–258. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2014.12.005
  • El-Abbadi NH, Dao MC, Meydani SN. Yogurt: role in healthy and active aging. Am J Clin Nutr. 2014;99(5 Suppl):1263S–70S. doi:10.3945/ajcn.113.073957
  • Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630. doi:10.1155/2015/401630
  • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.