Bu Beş Strateji ile Et Tüketimini Azaltın

Bilmeniz gereken temel bir ayrıntı, et tüketimini azalttığınızda, besin katkısını tamamlamak için diğer gıdaların alımını arttırmanız gerekeceğidir.
Bu Beş Strateji ile Et Tüketimini Azaltın
Maria Patricia Pinero Corredor

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Maria Patricia Pinero Corredor.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Birçok insan, özellikle son yıllarda et tüketimini azaltmaya çalışıyor. Bunu sağlık nedenleriyle, damak tadı nedeniyle, çevreye veya hayvan istismarını ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için yapıyorlar. Ancak, birçok insan bunu nasıl sağlıklı bir şekilde yapacağını bilmiyor.

Et tüketimini azaltmak, yüksek tansiyon, hiperkolesterolemi ve ürik asit problemleri riskinizi azaltabilir. Bununla birlikte, alışkın olmayan insanlar için, böyle bir adımın aniden atılması da çok radikal bir değişiklik olabilir. Bu nedenle, yavaş yavaş daha az et yemeye başlayabilmeniz için bir dizi strateji önermek istedik. Bu şekilde, yeni yeme alışkanlıklarını benimsemeniz kolaylaşacaktır.

Et tüketimini azaltma stratejileri

1. Etin sağlığınız için gerekli olmadığını bilin.

Et tüketimi azaltıldığında sağlğınızın olumlu etkileneceği bir gerçek.
Genel inanışın aksine, et yemeden de vücudunuzun temel besin ihtiyaçlarını karşılamanız mümkün.

Genel sağlığınızı korumak için etin gerekli olduğuna dair yaygın bir efsane var. Yaygın olmakla birlikte, bu bir efsane çünkü beslenme ihtiyaçlarımızı karşılamak için gerekli besinleri sağlayabilen çok çeşitli yiyecekler var.

Bu bağlamda, haftalık et tüketim sıklığınızı azaltarak ve ayrıca porsiyonlarınızı azaltarak başlamak iyi bir fikirdir. Aynı zamanda unutmayın, et sadece sığır eti, domuz eti ve kümes hayvanları demek değil, aynı zamanda aşağıdakiler de et ürünüdür:

  • Sosisler
  • İşlenmiş şarküteri ürünleri
  • Pateler

2. Sebze ve baklagiller en iyi müttefiklerinizdir.

Kabul etmeniz gereken temel bir gerçek, et tüketiminizi azalttığınızda diğer gıdaların alımını arttırmanız gerekeceğidir. Bu, etten eksilen besin değerini tamamlayabilmeniz içindir.

Bu artış, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm demir ve proteini sağlayan sebzelere yönelik olmalıdır. Bu nedenle, büyük bir protein, lif, B vitamini, mineral ve demir kaynağı olduğu için mercimek tüketiminizi artırmalısınız. Bununla birlikte, fasulye, soya fasulyesi gibi diğer bütün gıdalar ve pirinç, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar da vardır.

3. Haftalık alışverişinizi planlayarak et tüketimini azaltın.

Et tüketimini azaltmak için uygulayabileceğiniz oldukça basit bir strateji de, et satın almayı durdurmaktır. Sonuçta, evde et yoksa et yemeyeceksiniz! Bu nedenle, haftalık yiyeceklerinizi satın aldığınızda daha fazla sebze, meyve ve baklagiller almayı deneyin. Yerel pazarınızda bulabileceğiniz çeşitli bitki temelli gıdaların yanı sıra onlarla yapabileceğiniz çok çeşitli yemekleri görünce şaşıracaksınız.

4. Et tüketimini adım adım azaltın.

Pekçok birki, ete alternatif üretecek şekilde çeşitli tariflerde kullanılıyor.
Sebze ve baklagiller ile yapılan yemekler, diyetinizden çıkardığınız et için mükemmel bir alternatiftir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, hedefinize etkili bir şekilde ulaşmak için et miktarını yavaş yavaş azaltmanız önemlidir. Bunu yapmaya aşağıdaki yöntemlerle başlayabilirsiniz:

  • Kahvaltılardan et ürünlerini kaldırmak.
  • Sosisleri ve diğer hayvansal ürünleri değiştirmek için haftada birkaç kez sebze yemek. Salatalar, omletler ve sebze güveçleri de iyi seçeneklerdir.
  • Yeni etsiz tarifler keşfetmek. Çünkü tüm olasılıkları keşfettiğinizde, et tüketiminizi azaltmak için çok daha fazla istekli olacaksınız.

Et tüketiminizi sağlık nedenleriyle azaltmak istiyorsanız, en iyi strateji az yağlı sosisleri ve hindi ve tavuk gibi yağsız etleri tercih etmektir. Aynı şekilde, vejetaryen veya vegan olacağınız için et tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, durumunuza bağlı olarak et veya hayvansal ürünler içeren herhangi bir şeyi tüketmeyi tamamen durdurmak istersiniz. Her iki durumda da, diyet değişikliklerini daha iyi asimile etmek için vücudunuzda kademeli değişiklikler yapmak her zaman daha kolaydır.

5. Kırmızı et yerine balık yiyin.

Sağlık nedenleriyle et yemeyi bırakmak isteyenlerden biriyseniz ve vejetaryen bir diyet uygulamak istemiyorsanız, o zaman yemeklerinize daha fazla balık ekleyin. Bu, çoğu tarifte diğer etler için harika bir alternatiftir.

Örneğin, lüfer mükemmel bir omega-3 yağ asidi ve iyi yağ kaynağıdır. Bu nedenle, diğer etler yerine tüketmek için harika bir hayvandır. Ayrıca, orfoz, çipura ve barbunya gibi diğer balıklar az yağlı ve vücudunuz için oldukça sağlıklıdır.

Sonuç

Genel olarak, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve et tüketimini azaltmak istiyorsanız, vücudunuzun bu değişikliğe uyum sağlamasına izin vermeniz gerektiğini unutmayın, bu nedenle değişikliği aşamalı olarak yapmalısınız. Ancak, sonunda et yemeyi bitirdiğinizde, mutlaka sonuçları fark edeceksiniz ve daha iyi hissedeceksiniz!

Okuduğunuz için teşekkürler!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
  • Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Oct [citado  2022  Nov  23] ;  26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.