Çizim Yapmak Çocuklar İçin Neden Faydalı?

Çizim yapmanın çocuklar için birçok faydası olduğunu biliyor musunuz? Sizi öğrenmeye davet ediyoruz.
Çizim Yapmak Çocuklar İçin Neden Faydalı?

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çizim yapmak çocuklar için oldukça faydalı bir aktivitedir. Bunların başında motor ve zihinsel becerilerini geliştirmeleri için ideal bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda psikolojik ve duygusal gelişimlerini güçlendirerek bunları keşfetmelerine yardımcı olur.

Yetişkinlerin aksine, çocuklar başkalarının ne düşündüğü konusunda endişe duymazlar. Yaptıkları çizimlere karşı önyargılara, duygusal veya zihinsel kısıtlamalara sahip değillerdir.

Bir çocuk biraz boya, bir kaç renkli kalem ve bir parça kağıtla mucizeler yaratabilir. Bazen sadece karalama yaparlar. Bazense olağanüstü sanat eserleri ortaya koyduklarında ne kadar potansiyele sahip olduklarını görürsünüz.

Bu yazımızda çizim yapmanın çocuklar için birçok harika faydasına göz atacağız.

Çizim Yapmak ve Çocuklar İçin Harika Faydaları

Bir çocuk çizim yapıyor
Çizim yapmanın çocuklar için başlıca faydalarından biri yaratıcılığı teşvik etmesidir.

Çizim yapmak hem rasyonel kararları vermeyi sağlayan beynin sol tarafını hem de duygusal ve yaratıcı özelliklere karşılık gelen beynin sağ tarafını güçlendirmeye olanak sağlar. Ayrıca çocuklar oyunlarda olduğu gibi çizim yapmaktan zevk alırlar.

Çizim yapmak ilk boya kalemini tuttukları andan itibaren beri çocukları teşvik etmemiz gereken harika bir beceridir. İşte çizim yapmanın çocuklara sağladığı birçok faydadan bazıları.

1. Hayal Gücünü ve Yaratıcılığı Teşvik Eder

Çocuklar, kelimelerin kağıt üzerine belirli sembollerle yazıldığının farkında değillerdir. Onların sıklıkla resim ve çizimlerle dolu hikaye kitaplarına hayran olmalarının nedeni bunların çocukların anlayabildiği dilde olmasıdır.

Çizim yapmak çocuğunuzun hayal gücünü harekete geçirir. Bir kağıtta bıraktıkları izlerle çevrelerinden seçtikleri karakterleri ve nesneleri sembolize etmeye başlarlar. Ayrıca bunu yaparken ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını da dile getirirler.

Çocuklar çizimlerini hayal güçlerinin bir ürünü olan inanılmaz ve fantastik hikayeleri desteklemek için kullanırlar.

Bunu çocuğunuzun iç dünyasını keşfetmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Onlardan size çizdiklerini göstermelerini isteyin. Cesaretleri ve yaratıcılıkları karşısında şaşıracaksınız.

2. Beyin-El-Göz Koordinasyonu Gelişimine Yardımcı Olur

iki çocuk birlikte resim çiziyor

Bir çocuğun ilk karaladığı şeyler bize göre anlamlı gelmeyebilir. Bunun nedeni çocukların beyin-el-göz koordinasyon gelişimini henüz  tamamlamamış olmasıdır. Bu sebeple çizdikleri şeyler ilk başta düzen ve anlamdan yoksun olacak ve kağıdın dışına taşacaktır.

Çocukların boya kalemlerini kendilerini rahat hissettikleri şekilde tutmalarına izin verin. Ne de olsa onlar hala deneme aşamasındadırlar. Elleriyle çok fazla baskı uygulayıp, kol ve omuzlarını hareket ettirerek bir takım figürler yapabilirler. Bazen de tüm vücutlarını sanki boya kalemleriyle dans ediyorlarmış gibi hareket ettirebilirler.

Çocuğunuz günbegün çizim tekniğini mükemmelleştirecek ve yaptığı hareketlerin kağıda çizdikleri ile ilgili olduğunu keşfetmeye başlayacaktır.

Bu yüzden çizim yapmak ince motor becerilerini geliştirmek için harika bir aktivitedir. Çizim yapmak parmaklardaki her bir kemiğin hareket etmesini sağladığı için ileride yazma beceleri konusunda da onlara fayda sağlayacaktır.

3. Çizim Yapmak Çocuklar İçin Gelişimi Ölçmenin Bir Yolu

Küçük bir çocuk boya kalemleri ile resim yapıyor
Çizdiği farklı türde çizgiler, çocuğun geçirdiği farklı aşamaları yansıtır.

Çizim söz konusu olduğunda bazı dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktaları çocuk gelişiminin aşamalarına benzerler.

  1. Başlangıç aşaması her zaman kaotiktir ve görünüşe bakılırsa çocuklar çizgileri üzerinde kontrol sağlayamaz. 
  2. Yaklaşık 18 ay sonra, çizgileri daha da belirginleşir ve bu üçüncü veya dördüncü yaşına kadar sürer.

Daha sonra 6 yaşlarına kadar temsili şematik figürler yapmaya başlarlar. Bu çizgi figürler aşamasıdır (başı temsilen bir yuvarlak ve bacakları temsilen iki dikey çizgi).

4. Konsantrasyon ve Gözlem Yapmayı Teşvik Eder

Bir sürü faydasının yanı sıra, çizim yapmak ayrıca konsantre olma ve sabretme konusunda da çocukları teşvik eder. Sonuçta çocuklar esas olarak öğrendiklerini ve bildiklerini çizmeye çalıştıklarından, çizim yapmak çocukların fikirlerini ve çevresindekilere ilişkin algılarını düzenlemelerine yardımcı olur. 

Ayrıca, çizim yapmak çocuğun gözlem duygusunu da harekete geçirir. Beyin soyut gerçeklikleri kağıda aktarma sürecinde daha çok çalışmaktadır. Dahası, bu alıştırma çocuklarda görsel algının ve soyut düşünme becerilerinin gelişimini de destekler. 

5.Duygusal Zekayı Destekler

Boyama ve çizim yapmak duyguları tanımlamayı ve daha sonra renkleri kullanarak kağıt üzerinde bunları ifade etmeyi öğreterek duygusal zekayı destekler.

Çizim yapmak çocuklar için akıl sağlığını en çok güçlendiren aktivitelerdendir. Çünkü bu onları rahatlatır ve çevrelerinde algıladıkları karmaşık durumları unutmalarına yardımcı olur. Diğer bir yandan ise eğlenceli bir şeyler yaparak keyifli zaman geçirmeleri için olanak tanır.

Çocuklar çizim tasarımı konusunda ustalaşmaya başladıklarında psikolojik, duygusal ve fiziksel olarak olgunlaşırlar. Bu kesinlikle kişiliklerinin oluşumuna da katkıda bulunur.

Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:  Çocuklarınıza Öğretmeniz Gereken Önemli Değerler

6. Çocukların Özgüveni Geliştirir

Çizim yapmak, boyamak ve renklendirmek bir çocuğun özgüvenini olumlu yönde etkiler. Çocuklar sanatsal yeteneklerini ön plana çıkararak, önemli bir şey yaptıklarını hissederler. Bu onlara neşe ve tatmin hissi getirmektedir.

Bir çocuk size bir resim gösterdiğinde, bunu büyük bir gururla yapar. Bu onların gelişiminde tarihsel bir önem taşır. Çocukların yaratıcı çalışmalarını teşvik ve takdir etmek önemlidir.

Yaptıkları şeye karşı ilgi gösterin. Çizim yapmak çocuklar için ilk iletişim ve ifade biçimlerinden biridir ve onlar bu yeni dili keşfediyorlar.

Çizimleri hakkında söylediklerine dikkat edin. Onların çalışmalarını nasıl anlayacağınızı öğrendiğinizde, çocuğunuz hakkında da ne kadar çok şey öğrenebileceğinize şaşıracaksınız.

7. Çocukların Çevre Hassasiyeti Gelişir

küçük çocuk boya kalemleriyle resim yapıyor
Çocuklar duygularını çizim yoluyla aktarırlar.

Çocuklar sanat yoluyla etraflarındaki dünya ve deneyimleri arasında bir dünya inşa ederek bunu kağıda bir görüntü olarak yansıtmaktadırlar.  Böylece, çocuklar duyguları ve düşünceleri arasında köprüler kurarlar.

Ayrıca çizim yapmak çocuklar için çevreye karşı bir hassasiyet yaratılması ve geliştirilmesi konusunda da olanak sağlar. Benzer şekilde, kağıtta yer alan her çizginin ifade becerisi sayesinde, çocuk öğrenmeye karşı daha istekli olacaktır.

8. Birlikte Çizim Yapmak Aile Bağlarını Güçlendirir

Sanki yukarıda söylenenlerin hepsi yeterli değilmişçesine, çizim yapmak aile bağlarını da güçlendirmektedir. Ebeveynler ya da kardeşler ile birlikte çizim yapmak ayrıca duygusal yakınlık ve bağlantı kurmayı da teşvik eder.

Çocuğunuz ile birlikte çizim yapma şansına sahip olduğunuz her fırsattan faydalanın. Sanki anneleri, babaları ve sevdikleri herkes onların partisine katılmış gibi mutlu olacaklardır.

Çizim Yapmak Çocuklar İçin Nasıl Daha Yararlı Hale Gelir

Çizim yapmak çocuklar için pek çok faydasına rağmen, eğer o an yapmak istediği şey bu değilse asla çocuğunuzu çizim yapmak için zorlamayın. Onları zorlamadan ilgilerini çekmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca, onların tutumlarına saygı gösterin. 

Çizim yapmak çocuklar eğlence dolu olması gereken bir aktivitedir. Onları istedikleri renkleri ve nesneleri seçmeleri konusunda serbest bırakın.

Bunun yanısıra, onlara yaratıcı, özgür bir alan sağlayın ve ne yaptıklarını açıklamalarına izin verin. Böylece onların size sanki doğuştan filozof olduklarını hissettiren açıklamalarını dinlemenin yanı sıra, dil gelişimlerine de destek olacaksınız.

Son olarak, gösterdiği çaba için çocuğunuzu daima takdir edin. Böylece onların özgüveninin nasıl geliştiğini ve yaratıcı becelerilerini nasıl güçlendirdiklerini göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Soriano De La Cruz, K. M., & Zúñiga Villao, E. P. (2019). Expresión artística en el desarrollo de la imaginación de niños de 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación.). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/42457
  • Chablay Fonseca, A. B. (2017). El dibujo creativo en el desarrollo de la coordinación visomotriz de niños y niñas de 4 a 5 años de edad de la Unidad Educativa Liceo Oxford del cantón Salcedo de la provincia de Cotopaxi (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Parvularia). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/25917
  • Muños-Hidalgo, M. D. (2014). El dibujo infantil: La etapa preesquemática. http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/796
  • Alarcón Gallego, E. C., & Guzmán Grijalva, M. L. (2017). Potenciar la atención y concentración de los estudiantes de grado 2 de la escuela Isabel de castilla a través de actividades artísticas y lúdico-pedagógicas. https://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/1112
  • Torres Monge, L. (2016). Inteligencia emocional, autoconcepto y autoestima a través de la educación plástica. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/21404
  • Fernández, E. R. (2007). Aplicaciones del Arteterapia en aula como medio de prevención para el desarrollo de la autoestima y el fomento de las relaciones sociales positivas:” Me siento vivo y convivo”/” Art Therapy applications in the classroom as a preventive measure using artistic manifestations for the self esteem development and the fostering of positive social relationships:” I FEEL ALIVE AND CO LIVE”. Arteterapia, 2, 275. https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/ARTE0707110275A

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.