Çocuğunuzun Beslenme Düzenine Eklemeniz Gereken 6 Gıda

Birazdan önereceğimiz yiyecekler çocuklarınıza çok ilgi çekici gelmese de beslenme düzenlerinde mutlaka yer alması gerekir. Bu nedenle yiyecekleri pişirmek ve sunmak için yaratıcı yöntemler bulup çocuklarınızın beslenmesi için en iyisini yaptığınızı bilerek rahatça uyuyabilirsiniz.
Çocuğunuzun Beslenme Düzenine Eklemeniz Gereken 6 Gıda

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocukların beslenme düzenine eklenecek gıdaları düşünürken dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle, çocuklar için yemek yapan bir kişinin, her şeyden önce çok yaratıcı olması gerekir. Çoğu yiyeceği ayrım yapmadan yiyebilecek çocuklar olsa da, bir çok çocuk ise kavga etmeden sebze veya başka tür yiyecekleri yemeyecektir.

Ancak, ebeveynlerin çocuklarının diyetine dahil etmesi gereken bazı yiyecekler vardır. Bu sebeple aileler sağlıklı ve besleyici yiyecekleri çocuklarının öğünlerine dahil edebilmeleri için yaratıcı yöntemler geliştirmeleri gerekir. Elbette, bir çocuğun beslenme düzenine eklemesi daha kolay olan ve sonsuz hazırlama çeşidi bulunan yumurta, patates ve ekmek gibi birçok temel besin de vardır.

Her durumda, buradaki en önemli şey, bir çocuğun doğru fiziksel gelişimi için iyi beslenmenin gerekli olduğunun farkında olmaktır. Bugün size ailenizin menüsünden eksik etmemeniz gereken bazı süper yiyeceklerden bahsedeceğiz.

Çocuğunuzun Beslenme Düzenine Eklemeniz Gereken Gıdalar

yemekleriyle oynayan çocuklar
İyi bir beslenme düzeni çocuğunuzu besler, böylece güçlü ve sağlıklı büyürler. Her tür taze gıdayı, öğünlerine dahil edin. Eğer bugün beğenmezlerse başka bir gün tekrardan teklif edin. Çocuklarınız sonunda tadına bakmayı mutlaka kabul edecektir.

Çocuğunuzun beslenme düzenine eklemeniz gereken yiyecek türlerini anlamak oldukça kolaydır. Zor olan kısım ise onlara bu yiyecekleri tutarlı bir şekilde sunma kararlılığıdır. Çünkü büyük olasılıkla onları yemeyi reddedeceklerdir.

İştah açıcı ve lezzetli yemekler hazırlamak için kesinlikle sabır ve yaratıcılığa ihtiyacınız olacak. Ancak, özellikle sağlıklı ve güçlü büyümelerini izlerken çabalarınıza değdiğini hissedeceksiniz. Açıkçası, aynı zamanda bol bol sevgi ve özenli bir bakımın gerektiğini de unutmamak gerekir.

Rahatlayın, en sevdiğiniz müzikleri çalın ve aşağıdaki yiyecekleri kullanarak vitamin ve minerallerle dolu yemekler hazırlamaya başlayın:

1. Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi çocuğunuzun beslenme düzenine dahil edebileceğiniz çok yönlü bir besindir. Sadece kahvaltı için değil, kurabiyeler ve diğer lezzetli atıştırmalıklar için de mükemmeldir. Kendi başına veya başka malzemelerle karıştırarak kullanabileceğiniz bu süper tahıl, düşük şekerli, lif bakımından zengin, koruyucu madde ve yapay renklendirici içermeyen bir gıdadır. Ayrıca hazırlaması çok kolaydır. Buna meyveli süt ekleyebilir, üzerine çubuk koyup buzluğa atarak dondurma yapabilir ve lezzetli smoothieler hazırlayabilirsiniz.

Zenginliğini en üst düzeye çıkarmak için en sevdiğiniz kek tarifine yulaf, kakao, fındık ve bal ekleyebilirsiniz. Lif, vitamin ve minerallerle dolu harika bir atıştırmalık olacak. Elbette, çocuklarınız buna bayılacak.

2. Baklagiller

Genel olarak baklagiller, ama özellikle mercimek, bir protein kaynağı olarak ete karşı harika alternatiflerdir. Lif yönünden zengin oldukları için çocuğunuzun bağırsak hareketlerini düzenler ve şekerin dengeli bir şekilde vücuda yayılmasını sağlar. Sadece çok fazla besin sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çocuklarınızın daha uzun süre tok hissetmesini de sağlarlar.

Baklagilleri her çeşit püreye eklemeyi deneyebilir ya da çorbalara, güveçlere ve makarna soslarına ekleyebilirsiniz. Bunları ayrıca hamburger köftesi hazırlarken kıyma ile karıştırabilir, hatta vejetaryen hamburger köftesi hazırlamak için kendi başlarına bile kullanabilirsiniz (bunu her baklagil ile yapabilirsiniz).

Elbette, baklagillerin sahip olduğu tüm besleyici özelliklerden yararlanmak istiyorsanız, yemeğinize biraz portakal suyu veya diğer turunçgillerin sularından ekleyin. Bu esas olarak içerdikleri demirden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.

3. Yumurta

Haftada kaç yumurta tüketilmesi gerektiği çoğumuzun merak ettiği bir konudur. Bazı beslenme uzmanları bununla ilgili belirli bir sınır koymamaktadır. Ancak günde bir yumurta çocuğunuzun beslenmesine iyi bir katkı sağlar. Tabii ki doktorunuz bu konuda farklı bir şey söylemediği sürece.

Yumurta, beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolin içerir. Aynı zamanda iyi bir çinko ve protein kaynağıdır. Sadece bu da değil, yumurta hazırlamak çok kolaydır ve inanılmaz derecede çok yönlü faydası vardır. Yumurtayı hemen hemen her öğün veya atıştırmalığa ekleyebilirsiniz. Bir tortillada huevos rancheros (bir tür Meksika kahvaltısı) olarak, tostların içinde veya sadece biraz tuzla pişirilmiş olarak deneyin.

4. Yapraklı, Yeşil ve Turuncu Sebzeler

Konu sebze seçimi olduğunda renkli sebzelerin sizi çekmesine izin verin. Bütün renkli sebzeler önemlidir ve bir öğünün çekiciliğini büyük ölçüde arttırır. Günde en az bir yeşil sebze ve bir turuncu sebze kullanabilirsiniz.

Kabak, ıspanak ve brokoliyi, tahıllar, güveçler, etler, köfteler, çorbalar ve hatta meyve suları ile bile karıştırabilirsiniz. Yeşil sebzeleri çocuklarınızın yemeklerinden eksik etmeyin çünkü bunlar kemikleri, kasları ve beyni güçlendirir. Ayrıca siz de bu yiyeceklerde bulunan antioksidanlardan faydalanıp gençleşebilirsiniz.

Hemen hemen tüm turuncu sebzeler ve özellikle havuç ile tatlı patates göz ve cilt sağlığı için kilit bir besin maddesi olan beta karoten yüklüdür. İyi haber şu ki, çocuğunuz bu belirli besinleri yemezse, onları mango, portakal veya kavun gibi aynı renkteki meyvelerle her zaman besleyebilirsiniz. Bu meyveler A ve C vitamini ile potasyum açısında son derece zengin kaynaklardır.

5. Somon

sağlıklı yiyecekler
Somon, omega-3’ün ana kaynağıdır. Sinir ve kardiyovasküler sistemlere faydalar sunar, bu yüzden kesinlikle çocuğunuzun beslenme düzenine eklemelisiniz.

Balık yemek çocuklar için oldukça zor olabilir. Ancak ortalama insan beyninin kuru ağırlığının yarısından fazlası yağdan oluşmaktadır. Ve somon balığı, omega-3 yağının en iyi kaynaklarından biridir. O zaman büyük olasılıkla buzdolabınızı bu süper gıda ile dolduracaksınız. Ancak çiftlik somonu yerine deniz somonu yemeye çalışın. Çünkü balıklar, vahşi yaşamından uzaklaştığında besleyici özellikleri azalır.

Baharat ve çeşitli bitkilerle somon filetoyu pişirmek balık tadını gizler. Sandviçte tavuğun yerine ızgara somonu kullanabilirsiniz ya da Meksika usulü taco için yahnisini kullanabilirsiniz. Ayrıca çöp şişe dizmek için balığı dilimleyip fırında pişirebilir veya ızgara yapabilirsiniz. Çocuklarınızın ikincisini isteyeceğinin garantisini verebiliriz!

6. Kuruyemiş ve Tohumlar

Çocuğunuza kuruyemiş sunmanın ilginç yanı, bunların tatlılara harika bir alternatif olmasıdır. Bunları öğütüp kakao ve bal ekleyerek ev yapımı bir “Nutella” hazırlayabilirsiniz. Ne lezzet ama! Ayrıca, çocuğunuzun öğle yemeğine dahil edilebilecek en pratik atıştırmalıklardan biri olan enerji barları da yapabilirsiniz.

Kuruyemişler ve tohumlar “kahvaltı için zaman yok” bahanesi için bir çözümdür. Tohumlar yaşamın başlangıcıdır ve bu nedenle yiyeceklerin de başlangıcıdır.

Ek olarak, badem, pirinç, soya vb. ile her türlü vegan sütü yapabilirsiniz. Bunlar harika bir protein, demir, çinko ve sağlıklı tekli doymamış yağ kaynaklarıdır. Çocuğunuzun sırt çantasını kuruyemişle doldurun. Kızartılmış, kavrulmuş ve çok miktarda tuz, tatlandırıcı ve trans yağ içeren endüstriyel çeşitlerinden uzak durun.

Çocuğunuzun Beslenmesinde Su

yemeğini onaylayan kız
Çocuğunuzun her zaman yeterince su içtiğinden emin olun.

Su yaşam için çok önemlidir. Yiyeceklerin çoğunda su vardır, ancak yeterli olmayabilir. Her gün yeterince tükettiklerinden emin olmalarını sağlayarak çocuklarınızın iyi bir alışkanlık edinmesini sağlayın. Yeterince su içmek çocukların sağlıkları ve optimal gelişimleri için anahtar role sahiptir. İnsan vücudu yaklaşık % 50 ila % 70 oranında sıvıdan oluşur. Dolaşım sisteminde damarlardan akan kanın hepsini düşünün. Ayrıca, sindirim sıvılarını düşünün; cildinizin nemi ve eklemlerinizin yağlanması vs. Vücudumuzdaki her şey, içinde bol su bulunduğu için gerektiği gibi çalışabilir.

Çocuklarınıza şekerli içecekler içmek yerine su içme alışkanlığı kazandırın. Spor yapıyorlarsa ya da sıcak yaz günlerinde dışarıda oynuyorlarsa, biraz daha fazla içmelidirler. Meyve ve sebzelerin diğer katı yiyeceklerden çok daha yüksek su içeriğine sahip olduğunu unutmayın. Bu da çocuğunuzun beslenmesine sıvı eklemenin başka bir yoludur.

Çocuğunuzun Beslenmesi İçin Mutfakta Çılgın Bir Bilim Adamı Olun

Mutfağınız bir laboratuvar gibidir ve deneyler yapmakta serbestsiniz. Malzemeleri karıştırın ve ailenizin zevkle tüketeceği yemekler hazırlayın. Ispanağı, sevdiklerinizi beslerken geniş bir yelpazedeki olumlu duyguları uyandıracak lezzetli bir yemeğe dönüştüren simyacı olacaksınız.

Asla pes etmeyin ve her zaman çocuğunuzun beslenmesine yardımcı olacak yiyecekleri öğünlerinize dahil edebileceğinize güvenin. En iyi yanı da, çocuklarınıza bir nesilden diğerine aktarılabilecek sağlıklı alışkanlıkları aşılamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jayachandran M, Chen J, Chung SSM, Xu B. A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem. 2018 Nov;61:101-110. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.06.010. Epub 2018 Aug 10. PMID: 30196242.
  • Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.