Gergin Olduğumda Nasıl Uyuyabilirim?

Gergin ve kaygılı olmak, uyku bozukluğuna sebep olabilir. Bu sorununuza yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını sıraladık. Gelin, beraber öğrenelim.
Gergin Olduğumda Nasıl Uyuyabilirim?

Son Güncelleme: 21 Ekim, 2020

Gergin olduğumda nasıl uyuyabilirim? Gece boyunca deliksiz bir uyku uyuyamayan, kendini gergin ve sinirli hisseden çoğu kişi bu sorunun cevabını aramaktadır. Bu sorun, diğer sağlık sorunlarına ek olarak kişide daha fazla sinirlilik ve asabiyete neden olabilir.

Bu yazımızda, size sinirli durumunuzla mücadele etmenize yardımcı olacak ve uyku kalitenizi artıracak bazı ipuçlarını sıraladık.

Kaygılı olduğumda nasıl uyuyabilirim?

Birçok insanın kafasında bu soru var. Sinir sisteminin stres, depresyon veya anksiyete gibi rahatsızlıklara bağlı olarak değişmesi, gece uykumuzda da olumsuz bir etkiye sahip olma olasılığını çok yükseltir. Aslında araştırmaya göre, bu durum gece ve gündüz hiperaktivite bozukluğuyla bağlantılıdır.

Bu nedenle aynı çalışma, uyku problemlerinin tedavisinin çok boyutlu bir yaklaşıma sahip olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Rahatlamak ve daha iyi uyumak için yaşam tarzımızda yapmamız gereken bazı değişiklikler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Kaygı bozukluklarıyla mücadele edin.
  • Kafein, tütün veya alkol gibi uyarıcılardan uzak durun.
  • Yatma saatinizi belirleyin, her gün aynı saatte yatın.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Gün içinde öğle uykusu yapmaktan kaçının.

Rahatlamamızı ve daha iyi uyku almamızı sağlayacak tavsiyeler

Geceleri iyi uyuyamıyorsanız ve bu sorun günlük aktivitelerinizde performansınızı etkilemeye başlıyorsa, yapmanız gereken en iyi şey, doktora gitmek ve size uygun olan tedaviyi belirlemektir. Doktorunuz onay verirse aşağıdaki doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Şifalı bitkiler

bitki
Bazı bitkisel ilaçların rahatlatıcı özellikleri, uyku kalitesini artırmak için sinir ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Alternatif tıbbın sunduğu bitkisel ilaçlar, gün boyunca sakin olmamızı sağlayan ve böylece daha iyi bir uyku almamıza yardımcı olan mükemmel bir seçenektir. İşte bu bitkilerden bazılarını sizler için listeledik:

  • Rhodiola (altın kök) bitkisi; Rhodiola, vücut dayanıklılığını desteklemekte ve vücudun stres etkileriyle baş etmesine yardımcı olmaktadır.
  • Adaptojenik bir ilaçtır, yani vücuda girdiğinde zararlı uyarıcı etkileri olmadan vücudun stres ve yorgunluğa karşı direncini güçlendirir. Stres ve kaygı aynı zamanda uykusuzluğa daha da artıran etkenlerdir.
  • Safran (Crocus sativus), kırmızı altın olarak adlandırılan bu bitkinin tepesinde kırmızı tepecikler yer alır. Bu tepeciklerin merkezi sinir sistemi üstünde olumlu etkileri vardır. Sadece özü kullanılabileceği gibi yemeklere de konulabilir.
  • Ginkgo (Ginkgo biloba): Mabet ağacı olarak da bilinen bitkinin yaprağı giderek daha popüler hale geliyor. Flavonoidler ve terpenoidler açısından zengindir. Bu da mabet ağacını, anksiyete ve stres tedavilerinde kullanılan alternatif tıp reçetelerinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirmiştir.
  • Hünnap (Ziziphus jujuba) Kurutulmuş hünnap tohumunun kaynatılması, bu sinir bozukluğunun neden olduğu kaygı ve aşırı uyku hali durumunu tedavi etmek için geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bunun nedeni içeriğindeki saponinler, alkaloidler, flavonoidler ve yağ asitleridir.

Esansiyel lavanta yağı

esansiyel lavanta yağı
Lavanta esansiyel yağı, sinir sistemini sakinleştirmeye ve uykusuzluğun azalmasına yardımcı olur.

Esansiyel lavanta yağı, lavanta çiçeğinden elde edilen doğal bir ürün olmasına rağmen ayrı bir sözü hak ediyor. Bu yağ, evimize lezzetli bir aroma sağlamanın yanı sıra sakinleştirici özelliklere de sahiptir.

Aromatik difüzör ile kullanabilir veya vücudumuzun bir bölümüne sürebiliriz. Diğer bitkisel yağlarla (Hindistan cevizi, badem vb.) karıştırarak vücudumuzda gerginliğin en yoğun olduğu bölgelere (ayak, baş, sırt) masaj yaparak kullanabiliriz.

Gerginliğimizi atmamıza yardımcı olacak fiziksel aktivite

Sinir sistemini dengelemek için fiziksel aktivite şarttır. Bu nedenle, haftada en az iki veya üç kez yapacağımız bir egzersiz türünü seçmemiz önemlidir. Ayrıca, mümkün olduğunca doğa ile temas halinde, açık havada spor yapmak için dışarı çıkmayı tercih etmeliyiz.

Bununla beraber, her bir kişinin farklı olduğunu tipi ve vücut ağırlığı açısından farklı bir egzersiz türüne ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle herkes yoga veya meditasyon yaparak rahatlayamaz. Bazılarının günün sonunda stresini atması için yoğun kardiyovasküler egzersiz yapması gerekir.

Daha iyi uyumak için gerginliğinizi yenin!

Artık sinirli zamanlarınızla mücadele etmek ve aynı zamanda daha iyi uyumak için bazı ipuçlarını ve doğal ilaçları öğrendiniz. Gergin olursam nasıl uyuyabilirim?

Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak ve bu önerileri yaşam tarzınıza adapte ederek, gün boyunca ruh halinizde ve fiziksel ve entelektüel performansınızda büyük bir iyileşme olduğunuz fark edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Romero, K., Goparaju, B., Russo, K., Westover, M. B., & Bianchi, M. T. (2017). Alternative remedies for insomnia: A proposed method for personalized therapeutic trials. Nature and Science of Sleep. https://doi.org/10.2147/NSS.S128095
  • Basta, M., Chrousos, G. P., Vela-Bueno, A., & Vgontzas, A. N. (2007). Chronic Insomnia and the Stress System. Sleep Medicine Clinics. https://doi.org/10.1016/j.jsmc.2007.04.002
  • Liu, L., Liu, C., Wang, Y., Wang, P., Li, Y., & Li, B. (2015). Herbal Medicine for Anxiety, Depression and Insomnia. Current Neuropharmacology.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.