İğneli Köpük Varis Tedavisi

Günümüzde var olan çeşitli alternatifler arasında iğneli köpük varis tedavisi en çok talep edilenlerden biridir. Nasıl bir yöntemdir? Riskleri neler? Bu konuda bilgi edinmek için okumaya devam edin.
İğneli Köpük Varis Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Rafael Victorino Muñoz

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İğneli köpük varis tedavisini biliyor musunuz? Varisli damar olarak da adlandırılan varislerin sağlık ve estetik açısından bir sorun teşkil ettiğini hatırlayalım. Varisler, kendilerini mavi veya mor örümcekler şeklinde veya damarların kalınlaşması ve koyulaşması şeklinde kendini gösterir.

Neyse ki, şu anda bunları en aza indirmenize izin veren birkaç tedavi var. Bunlar arasında, basitliği ve iyi sonuç vermesi ile popüler hale gelen iğneli köpük yöntemi vardır. Peki, bu tam olarak nasıl bir şeydir? Nasıl yapılır? Bu yazımızda konuyu detaylandırıyoruz.

Varisli damar

Varisli damarlar, venöz yetmezliğiyle ilişkilidir. Bacaklarda, göze pek çekici gelmeyen şişkin damarlar, düğüm benzeri yumrular ve kıvrımlar gibi görünürler. Ancak yemek borusu (özofagus varisleri) ve rektum (hemoroid) gibi diğer bölgelerde ve organlarda da damar tıkanıklığı olabilir.

Varisli damarların nedeni genellikle valvüler yetersizliğe veya damar duvarlarının zayıflığına bağlıdır. Aynı zamanda bu kalıtsal faktörlerin yanı sıra yaş, alışkanlıklar ve yaşam tarzına göre de koşullandırılır.

İyi haber şudur ki, varisli damarların hem nedenlerini hem de sonuçlarını ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi türleri vardır. Bunlar beslenme değişikliklerinden ve varis önleyici egzersizlerden cerrahi müdahaleye, lazer tedavisinden ve diğer prosedürlere kadar uzanır.

Bu durumda daha önce de belirttiğimiz gibi bu yazımızda iğneli köpük varis tedavisinin nelerden oluştuğunu açıklayacağız. Buna ilave olarak, iyileşme sürecinin nasıl olduğunu ve olası risklerinizin neler olduğunu detaylandırıyoruz. Okumaya devam edin!

varis
Varisli damarlar, venöz yetmezlikle ilişkili olan şişkin görünüme sahip damarlardır. Bunları tedavi etmek yaşam tarzında değişiklikler yapmak gerektir.

İğneli köpük yöntemiyle varis tedavisi

Varisli damarların iğneli köpük yöntemi ile tedavi edilmesi konusunu özellikle açmamız gerekirse, varis sorunu yaşayan damarlara bir madde enjekte etmeyi içerir. Bu, dolaşımı sınırlamak ve yeniden yönlendirmek için damarların iç duvarlarının sertleşmesini ve iyileşmesini teşvik etmek için uygulanan bir yöntemdir. Tedavi edilen damarlar yok olana kadar çevreleyen doku tarafından yeniden emilir.

Bu işlem sırasında kullanılan madde, Laureth-9 olarak da bilinen polidocanol, bir sklerozan ilaçtır. Bu, pıhtı ve yara dokusu oluşumunu artırır. Bu yöntem ile varisli damarların en görünür belirtisi olan, bu sorundan etkilenen damarların genişlemesi azalır.

Bu tedavinin hastaneye yatma veya anestezi alma gibi bir şey gerektirmediği unutulmamalıdır. Yine de bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalı ve uygulama protokolüne uyulmalıdır.

İğneli köpük yöntemi ile tedavi işlemleri

  1. Doppler ultrason ile tedavi edilecek damarın yerini belirleme.
  2. Kateterin girişi.
  3. İğneli köpüğün kateterden enjeksiyonu. İşlem süreci her zaman monitörden izlenir.
  4. İğneli köpük uygulandıktan sonra, kateter çıkarılır ve delme işleminin yapıldığı yere bir bandaj veya pansuman yerleştirilir.

İyileşme ve Tedavi riskleri

İğneli köpük ile varis tedavisi bir minimal invaziv (kapalı yöntem) uygulamasıdır. Bu nedenle uzun bir iyileşme sürecine gerek duymaz. Kişi günlük aktivitelerine hemen hemen her an geri dönebilir. Ancak tıbbi gözetim devam ettirilmelidir.

Ayrıca iyi bir sonuç elde etmek için birkaç seans tedavi uygulanması gerekebilir. Enjekte edilen madde miktarı, uygulanan  tedavi seansında olduğu gibi tedavi eden hekim tarafından belirlenecektir.

Her şeyde olduğu gibi bu tekniğin uygulanmasının da bazı riskler ve olası yan etkiler taşıdığını unutmamakta fayda vardır. Oluşabilecek risk durumları aşağıda gösterildiği gibidir:

  • Geçici etkiler: kızarıklık, morarma, koyulaşma, damarların görünürlüğü. Bunlar zamanla kaybolacaktır.
  • Dikkat Edilmesi Gereken Yan Etkiler: İltihaplanma, yanma hissi veya alerjik reaksiyon varsa, bir doktora görünmelisiniz. Daha şiddetli vakalarda drenaj gerektiren küçük pıhtılar belirir.
varis
Varisli damarları iğneli köpük ile tedavi ettikten sonra kişi kızarıklık ve morarma yaşayabilir. Ancak normal olan, bunun kısa sürede düzelmesidir.

İğneli köpük yöntemiyle varis tedavisi olurken neye dikkat etmemiz gerekir?

İğneli köpük ile varis tedavisi olmak, estetik bakış açısından hastanın yaşam kalitesinde iyileşme anlamına gelmektedir. Ayrıca ağrı, şişkinlik ve kramplar gibi bu durumla ilişkili ortaya çıkan diğer semptomların da ortadan kaybolmasına yardımcı olabilir.

Uygulama yöntemi minimal invaziv (kapalı yöntem) olarak kabul edilse de bir sağlık profesyoneli tarafından yapılması elzemdir. Ayrıca, iltihaplanma veya alerji gibi yan etkiler oluşması durumunda, komplikasyon oluşumundan kaçınmak için acil müdahale gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antani MR, Dattilo JB. Varicose Veins. [Updated 2020 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/
  • Radhakrishnan N, Jayakrishnan R, Deepu G. Microfoam Sclerotherapy for Varicose Veins: a Retrospective Analysis of a Modified Technique. Indian J Surg. 2015;77(Suppl 3):816-821. doi:10.1007/s12262-013-1013-2
  • Worthington-Kirsch RL. Injection sclerotherapy. Semin Intervent Radiol. 2005;22(3):209-217. doi:10.1055/s-2005-921954
  • Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP. Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm. Dermatol Surg. 2004;30(11):1386-1390. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x
  • Tropper U, Ferrrari D, Torres D. Todo sobre las varices, 1era edición. Buenos Aires; Kier, 2007.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.