İhaneti Affetmek Mümkün Olmadığında

Bir ilişki, taraflardan biri yasak bir ilişki yaşadıktan sonra artık eskisi gibi değildir. Anlayışlı olmaya çalışmak için pek çok sebep olsa da, ihanete uğrayan kişinin ihaneti affedemediği pek çok durum vardır. 
İhaneti Affetmek Mümkün Olmadığında

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Evlilik dışı ilişki güveni bozar, suç ortaklığını ve bağlılığı sonlandırır, seksi mahveder, acı getirir ve güvene ihanettir. Yani bir kişi karşı tarafı aldattığında, karşı tarafın ihaneti affetmek mümkün değilmiş gibi hissetmesi normaldir.

Gerçekten de bir ilişkinin temelleri yıkıldığında, devam etmeye değer olup olmadığını düşünmek mantıklıdır. Genellikle ilişkiye bir son vermek daha iyidir. Bugünkü yazımızda böyle yapmanın en iyi seçenek olacağı beş örnekten bahsedeceğiz.

İhaneti affetmek

Bir kişinin sadakatsiz olmasının birçok nedeni olabilir. Ancak sonuç genellikle aynıdır: Aldatmak, ilişkide büyük bir göçük yaratır. Bunun nedeni sadakatsizliğin bir ihanet biçimi olmasıdır. Neredeyse bağlılığın ve karşılıklı güvenin temellerine karşı yapılan bir “saldırı”dır.

Aldatılmış kişi genellikle kendini, suçu affedip ilişkiyi sürdürmeyi denemek gerekip gerekmediği konusunda bir ikilem içinde bulur. İhanetten sonra devam etmek gibi bir zorunlulukları olmadığının farkında değildirler.

Her iki seçeneğin artılarını ve eksilerini tartarak bu önemli kararı vermek onlara kalmıştır. “Bitti” demek son derece mantıklıdır.

Çoğu zaman ihanet eden kişi af diler ve hiçbir şey olmamışçasına devam ediyor gibi davranır. Ancak bazı şeyler tamir edilemez. Güven çoktan yok olmuştur. Tarihçi Nicolae Lorga’nın dediği gibi, “Birinin güvenini ancak bir kez kaybedebilirsiniz.”

Gördüğünüz gibi ihanetten sonra ilişkiyi bitirmek için birçok neden vardır. İşte bunlardan beşi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

yatak mutsuz çift
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ihanetin başlıca risklerinden biridir.

Koruma olmadan rastgele cinsel ilişkiye girmek ve seks yapmak gerçekten tehlikeli olabilir. Gerçekten de, frengi, belsoğukluğu, HIV veya genital herpes gibi birçok cinsel yolla bulaşan hastalık kolayca bir kişiden diğerine geçebilir.

Bu nedenle ihanet eden birinin sadece duygusal olarak size ihanet etmediğini, aynı zamanda sağlığınızı ve kişisel bütünlüğünüzü düşünmeden hareket ettiğini de hesaba katmalısınız. Yani olgunlaşmamış halleri, bağlı oldukları kişiye iyi bakma ve onu koruma ihtiyaçlarının önüne geçmiştir.

Ayrıca partnerinizin değişeceğinden emin değilseniz ve gelecekte de sizi aldatmaya devam edeceğini düşünüyorsanız, o zaman şunu aklınızda bulundurmalısınız: En önemli şey sizin sağlığınızdır.

Kişinin öz saygısını yaraladığında ihaneti affetmek

Birçok kişi, partneri ona ihanet ettiğinde kendisini suçlama eğiliminde olur. Benzer şekilde, bazı insanlar “seks hayatımız eskisi gibi değil, bir rutinin içinde sıkışıp kaldık” gibi şeyler söyleyerek partnerlerini, ihanetlerinden sorumlu tutmaya çalışırlar.

Ne olursa olsun, yaptıklarımız için başkalarını suçlamak bir manipülasyon biçimidir ve bencil bir kişisel seçimin sonuçlarını üstlenmek zorunda kalmamak adına tercih edilen bir yoldur. Kimse partnerinin kendisine karşı yaptığı sadakatsizlik nedeniyle suçlu değildir.

İhanetin bir diğer sonucu da bunun, aldatılan kişinin özgüvenine bir darbe vurmasıdır. Bu yüzden sık sık bu konuda suçlu hissederler. Yani ihaneti affetmek, bu yarayla yaşamak zorunda kalmak, iyileşmek ve her şeyi net bir şekilde görmeyi öğrenmek anlamına gelir, bunu unutmayın.

Aldığınız yara sizi uyandırabilir ve çektiğiniz acıya değmeyeceğinin farkına varabilirsiniz. Suçlanması gereken tek şey partnerinizin bencilliği ve olgunlaşmamış haliyken, siz kendinizi değersiz hissedeceksiniz.

Onların yaptıkları hakkında kendinizi suçlu hissediyorsanız, ilişkiye bir son vermeniz ve yaşananları kavramak için kendinize biraz zaman vermeniz daha iyidir.

İhanetten sonra güven kırılır

tartışan çift
İhanet, ilişkinizdeki güven ve saygının temelini yok eder.

Güvenin, bir ilişkinin temel direklerinden biri olduğundan bahsetmiştik. İhanet, zaman içinde özveri ve çabayla inşa ettiğiniz şeyin altını oyarak onu bozar ve yıkar. Farkında olmayabilirsiniz ama ilişkiler durup dururken var olmazlar, onları siz inşa edersiniz.

Bu açıdan ihanet, uzun zamandır birlikte inşa ettiğiniz her şeyin aşağılanması demektir. Öyle görünüyor ki ihanet edenler anlık bir heves uğruna bunları kaybetmeyi önemsemediklerine göre zaten yeterince önem vermiyorlardı.

Peki, size ihanet ederek sizi hayal kırıklığına uğratan birine nasıl güvenebilirsiniz? Güven, kaybedildikten sonra geri kazanılması zordur. İhanet her zaman gizlenmiş bir gölge olacaktır.

Affet ama asla unutma

Bildiğiniz gibi affetmek başka, unutmak başka şeydir. Üstelik aldatma gibi acı verici olaylar nadiren bir kişinin hafızasından silinebilir. İşte bu tam olarak, yeniden güven kazanmanın bu kadar karmaşık  olmasının nedenlerinden biridir.

İhaneti asla unutamayacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Her zaman zihninizin arka taraflarında duracak ve durumu öğrendiğinizde hissettiğiniz rahatsızlık, acı, yaralanma ve öfke ile birlikte ortaya çıkacak.  İlişkinizin asla eskisi gibi olmayacağını biliyorsunuz.

Rasyonel bir bakış açısıyla aldatmanın üstesinden gelmek mümkündür. Ancak duygusal açıdan bakıldığında işler daha karmaşıktır.

Tekrar tekrar ihaneti affetmek neredeyse imkansızdır

ihaneti affetmek yakalanma anı
İhanetten sonra duyduğunuz güvensizlik, gururunuzu ve özsaygınızı zedeleyecek çünkü bu durumun tekrar başınıza gelip gelmeyeceğini düşünmekten vazgeçemeyeceksiniz.

İhanet eden çoğu kişi muhtemelen suçunu tekrar edecektir. En azından seksolog Tracey Cox böyle düşünüyor. “Hot Relations: How to Have One” (Tutkulu İlişkiler: Nasıl Sahip Olunur) adlı kitabında bir kez aldatan kişinin her zaman aldatacağını söylüyor.

Ayrıca ihanet eden insanlar genellikle aynı şeyi tekrar yapmayacaklarına dair söz verirler ama bunlar çoğunlukla boş sözlerdir. Güvensizlik bir kez bir ilişkiyi istila ettiğinde, ikinci darbe aldatılan kişinin gururu, haysiyeti ve özsaygısı üzerinde daha ağır bir etki yaratacaktır.

Gördüğünüz gibi, bir ilişkinin ve onun tarafları olan iki insanın ihanetten sonra aynı kalması çok zordur. Ayrıca, aldatılan kişinin partnerine yeniden güven duyması mümkün olmayabilir ve bunu yapmak zorunda da değildir.

Bu nedenle ihaneti affetmek ya da affetmemek konusunda yapacağınız seçimi düşünürken yanlış bir şey yapmadığınızı unutmayın. Her şeyden önce iyileşmeli ve bu amaçla kendinize zaman vermelisiniz. Çünkü asıl canınızı acıtan şey olgunlaşmamış, bencil ve saygısız birine güvenmiş olmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Felson, RJ, Scheff, TJ y Retzinger, SM (1993). Emociones y violencia: vergüenza y rabia en conflictos destructivos . Psicología social trimestral (Vol. 56, p. 305). iUniverse. https://doi.org/10.2307/2786667
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/
  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Cox, T. (2000). Hot relationships: how to have one. Random House.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.