Kalça Addüktörü Tendoniti: Nedir ve Semptomları Nelerdir?
Addüktörler, uylukların iç tarafında bulunan çok önemli bir kastır. Daha önce spor salonuna gittiyseniz, muhtemelen bunları çalıştıracak bir makine ile karşılaşmışsınızdır. Bununla birlikte bazı durumlarda, aşırı efor nedeniyle, kalça addüktörü tendoniti denen durumdan muzdarip olabilirsiniz.
Bir egzersizi yanlış ya da aniden yaparsanız, Proksimal hamstring tendon avülsiyonu: yüksek performanslı sporcularda cerrahi tedavi adlı makalede de belirtildiği üzere, bu durum kalça addüktörü tendoniti oluşumuna neden olabilir. Vaka Analizi.
Bu nedenle bu durum sporcularda oldukça yaygın olan bir yaralanmadır. Kalça tendonitinin hangi özelliklere sahip olduğunu ve bunu tanımlayan semptomları öğrenmek için okumaya devam edin.
Bu yazımızı da okuyun: Omuzda Tendonit: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi
Sporcu Tendoniti ya da Pubaljisi
Bu sorundan bahsetmenin iki yolu vardır: kalça addüktörü tendoniti ya da pubalji. Ayrıca, yaralanma addüktörlerde olduğu için genellikle düşük dereceli bir pubalji olarak sınıflandırılır.
Bu terimin nedeni, bu tendonitin, addüktör, kasık bölgesi ve pubik bölgede rahatsızlık varlığının bulunması ve Kasık ağrısı: ayırıcı tanı adlı makalede belirtildiği üzere alt karın bölgesine kadar uzanabilmesidir.
Kalça addüktörü tendoniti genellikle yoğun günlük antrenmanlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz makalede de belirtildiği gibi futbol, ragbi, halter ya da bisiklet gibi aktiviteler yapan sporcularda yaygındır.
Bu nedenle, uygun önlemleri almak ve hızlı bir şekilde iyileşmek için bu durum ortaya çıktığında nasıl tanımlanacağını bilmek önemlidir.
Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: Koşucu Dizi Hastalığının Tedavisi İçin Ev Reçeteleri
Kalça Addüktörü Tendoniti Semptomları
Pubalji ya da addüktör tendonitinin ana semptomu iç uylukta ağrıdır. Ancak bu ağrı daha önce de bahsettiğimiz gibi alt karın bölgesine yayılabilir. Şimdi bu semptomun nasıl geliştiğini ve ne zaman ortaya çıktığını görelim:
- Tendonit hakkında uyarı: Yaralanmanın başlangıcında, egzersiz yaptıktan sonra yani dinlenme döneminde uyluğun iç tarafında ya da karnın alt kısmında ağrı hissedeceksiniz.
- İncinmenin şiddetlenmesi: Birkaç gün içinde bu ağrı kasık bölgesine yayılabilir ve egzersiz sırasında ortaya çıkmaya başlar.
- Sürekli ağrı: Bu durumu çözmek için herhangi bir tedaviye başlamadıysanız, ağrı sürekli ve dayanılmaz hale gelir. İster dinlenin ister hareket edin, ağrı geçmez.
Bahsedilen bölgedeki ilk ağrı belirtisinde bir uzmana gitmeniz önemlidir. Bunun nedeni, kalça addüktörü tendonitinin yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilmesidir.
Addüktör esnemeleri ağrı nedeniyle neredeyse imkansız olacaktır ve bacak bacak üstüne atamama noktasına gelebilirsiniz.
Addüktör Tendoniti Tedavisi
Kalça addüktörü tendonitinin tedavisi, yaralanmanın derecesine bağlıdır. Bu nedenle doktora ne kadar erken giderseniz tedavi o kadar az agresif olacaktır. Hadi bazı olasılıklara bir göz atalım:
- Anti-enflamatuvar ilaçlar: Bunlar dinlenme ve bölgedeki gerginliği azaltmanıza izin veren bazı esneme hareketleri ile birlikte önerilir. Bunu, tendonit henüz ortaya çıktığında ve yaşam kalitenizi henüz etkilemediğinde yapabilirsiniz.
- Fizyoterapi: Bu, yukarıdaki tedaviyi tamamlar ve egzersiz yaparken ağrı hissederseniz, yaralanmayı tedavi etmek ve buna neden olan şeyi düzeltmek için bir program yürütecekleri bir fizyoterapiye gitmek iyi bir fikir olabilir.
- Cerrahi: Bu, yaralanmanın zaten çok ciddi olduğu ve addüktör bölgede bir yırtılma ve kronik şişkinlik olduğu zamanlarda son seçenektir. Ağrının sürekli olmasının nedeni bu olabilir.
Size hiç kalça addüktörü tendoniti teşhisi kondu mu? Bahsettiğimiz sporlardan bazılarını uygularsanız, bu tür yaralanmalara maruz kalmanıza neden olabilecek tüm alışkanlıkları düzeltebileceğinizi umuyoruz. Kaslarınızı gevşetmek için egzersiz yaptıktan sonra daima esnemeyi unutmayın.
Bazen addüktör kaslara fazla dikkat etmeyiz. Ancak, çok önemlidirler ve onları farkında olmadan her zaman kullanırız. Bu bölgede ağrı hissederseniz, daha da kötüye gitmesini beklememenizi ve bir an önce bir profesyonele görünmenizi öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gal, C. (2001). La pubalgia: prevención y tratamiento. Editorial Paidotribo.
- Fuentes-Nucamendi, M. A., Carrillo-Muñiz, H., Bonfil-Ojeda, J. R., & Frías-Austria, R. (2011). Dolores de crecimiento. Régimen simplificado de tratamiento. Acta Ortopédica Mexicana, 25(2), 79-86.
- Olivera, G., Holgado, M. S., & Cabello, J. (2001). Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 8(5), 307-320.
- Sohier, R. (2009). Fisioterapia Analítica de la Articulación de la Cadera: Bases, técnicas y tratamientos diferenciales. Ed. Médica Panamericana.