Kalsiyum Eksikliği ve Sonuçları

Bu yazı ile, vücutta besinlerle alınması gereken kalsiyumun eksik olmasının sonuçlarını keşfedin. Bu mineralin yeterli seviyelerde alımını sürdürmek hastalıkların ortaya çıkma riskini düşürmektedir.
Kalsiyum Eksikliği ve Sonuçları
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kalsiyum eksikliği, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bir besin eksikliğidir. Kalsiyum insan vücudunda en çok miktarda bulunan minerallerden birisidir ve kalsiyum eksikliğinin sonuçlarına dayalı rahatsızlıklardan kaçınmak için düzenli ve devamlı olarak kalsiyum içeren yiyecekler ile tüketilmesini sağlamak önemlidir.

Ne mutlu ki, yediğiniz birçok ürün kalsiyum içermektedir. Çok çeşit içeren bir beslenme sürdürerek yeterli miktarda alınmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca D vitamini alınması kalsiyumun emiliminde önemlidir.

Ancak, doğada bol miktarda bulunmasına rağmen, bazı insanlar kalsiyum eksikliği yaşamaktadır, bu sebeple kalsiyum eksikliğinin doğurduğu sonuçlar ve tüketiminin neden kontrol edilmesi gerektiğini açıklayacağız. Bu durum özellikle menopoz döneminde çok önemlidir.

Ayrıca bu yazıyı okuyunuz: Osteoporozu Önlemek İçin Doğal Yollar

Kalsiyum eksikliği osteoporoza neden olur

Osteoporoz, menopoza giren kadınlar arasında sık görülen bir rahatsızlıktır. Kemiklerde aşırı mineral kaybı neden olarak çatlak riskini arttırır ve bu rahatsızlığı yaşayanların yaşam tarzını koşullarını etkiler.

Bir kere hastalık ilerlemeye başladığında, bu durumu tersine çevirmek çok zordur, bu sebeple önlemek vazgeçilmezdir. Verdiği hasarı durdurmak için ilaçlar ve tedaviler bulunmaktadır, ancak kemiklerin değiştirilmesi neredeyse imkansızdır. Yetişkinlik döneminde kalsiyum eksikliği, osteoporoz olma ihtimalini arttırmadığı için potansiyel olarak risklidir. Maturitas isimli dergide yayınlanan araştırma ile mineral alımının bu koşulların etkisinin azaltılması ile bağlantılı olduğu doğrulanmıştır.

Her durumda, bu besinlerin tüketimini fazla alınmamak için kontrol etmek önemlidir. Aşırı dozda alımını böbrek taşı oluşumuna neden olur. Bu sebeple günlük doz 2000 miligram geçmemelidir.

Kalsiyum alımına ek olarak, sık sık güneşe maruz kalmak, veya gözetim altında D vitamini takviyesi kullanımı önerilmektedir. Bu mikro besin mineral emilimini ve kemik metabolizmasını destekler. Her iki maddenin birlikte alımı yetişkinlik döneminde çatlak oluşumu riskini düşürdüğü Osteoporoz Ulusal dergisinden yayınlanan bir çalışma ile belgelenmiştir.

osteoporoz görülen bir kemik
Osteoporoz, menopoz yaşında sıklıkla görülür ve önlemek için kalsiyum alımı anahtar rol oynar.

Atletlerde kalsiyum eksikliği

Kalsiyum, sadece inaktif bireylerde önemli bir besin değildir. Ayrıca özellikle atletlerin vücutları için de önemlidir.

Elektrolit dengesini sağlanmasına ek olarak, vücut için yeterli miktarlarda kalsiyum alımını sürdürmek kas kramplarının oluşma riskini düşürür. Hatta bu mineral takviyesinin alımı hamile kadınlarda görülen bacak kramplarını azalttığını dahi söylenmektedir.

Ancak, Tıbbi bilimlerde araştırmalar (the Journal of Research in Medicinal Sciences ) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, açıkça görülen bir ilgi olmadığı yönündedir. Şüphe hücresel metabolizmada hem nöronlarda hem de miyositlerde (kas hücreleri) kalsiyumun araya girmesinden dolayı ortaya çıkmıştır.

Kalsiyum sinir impluslarının iletiminde görev alır.  Atletlerde, bu mineralin terleme ile çok fazla miktarda kaybı kasların kontraktilitesini ve spor performansını düzenler. Bu sebeple, egzersiz yaparken mineral açısından zengin içecekler tüketerek elektrolit dengesinin sürdürülmesini sağlamak özellikle yüksek sıcaklığın olduğunu dönemlerde önemlidir.

Kalsiyum yetersizliğinin sonuçları: Spazmlar

Diyetteki kalsiyum yetersizliğinin bir diğer sonucu ise kas spazmları ve kas seğirmesidir (fasikülasyon). Bu, deri altında oluşan ve görülebilen bir seri kas kasılmasıdır. 

Spontane ve istemsiz oluşurlar. Vücut için zararlı değildir ve bu durumu yaşadığınızda endişelenmenize gerek yoktur.

Eğer bu belirti tekrar görürseniz ve belirli şartlar altında oluşuyorsa, bir uzmana danışmalısınız. Ancak, örneğin, hamile kadınlarda, veya yüksek hassasiyete sahip insanlarda, spazmlar kan sirkülasyonuna işaret eden ve alta yaran büyük bir problemi gizliyor olabilir. Acil bir durum değildir, ama kan testleri yapılması istenebilir.

kas krampı girmiş bir erkek
Özellikle atletlerde, kalsiyum yetersizliği sonucu kas spazmlarına neden olabilir.

Hiperkalsemi (kanda kalsiyum seviyesinin yükselmesi) önlenmesi

Bu rahatsızlığı önlemek için, diyetinizdeki kalsiyum miktarını ayarlamanız önemlidir. Sıklıkla, kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri diyetinize ile etmek etkili bir strateji olabilir.

Mineral alımını iyileştirmek amacıyla yeterli miktarda D vitamini alımını sürdürmenin önemini hatırlamak önemlidir. Bu maddenin üretimini optimize etmek için sık sık güneşe çıkılmalıdır. Ayrıca, beslenmenizde lüfer, yumurta ve zenginleştirilmiş süt ürünleri ile zenginleştirmek önemlidir.

D vitamini eksikliğinden şüphelendiğiniz durumlarda, takviye kullanımı ihtiyacı var mı değerlendirmek üzere bir uzmana danışmalısınız. Bu durum kısa ve uzun vadede hastalık riskinizi yükselmesine sebep olabilir.

Kalsiyum yetersizliği ve uzun dönem komplikasyonları

Temel kalsiyum eksikliği komplikasyonlarından birisi osteoporozdur. Kadınlarda bu hastalık gelişmesi daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde de bu rahatsızlık teşhis edilebilir. Riskinizi azaltmak için beslenmenize kalsiyum açısından zengin yiyecekler bulundurun ve D vitamini seviyelerinizi takip edin. Bu hastalığı oluşmasını önlemek için sebzeler ve süt ürünlerinin beslenmenizde bulundurmanız iyi bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Morente Martínez, Jordi. “Etiología de los calambres asociados a la práctica deportiva.” (2019).
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Mansouri A., Mirghafourvand M., Charandabi Alizadeh SM., Najafi M., The effect of vitamin D and calcium plus vitamin D on leg cramps in pregnant women: a randomized controlled trial. J Res Med Sci, 2017.
  • Sánchez, Ariel, et al. “Tratamiento de la osteoporosis.” REVISTA ARGENTINA DE MEDICINA 7.3 (2019): 174-186.
  • Sánchez, Jorge Manuel Balestena, and Dorayma Machín Carballo. “Variaciones de los niveles de calcio y otros parámetros bioquímicos en la enfermedad hipertensiva gestacional grave.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.4 (2019).
  • Varsavsky, Mariela, et al. “Recomendaciones de vitamina D para la población general.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición 64 (2017): 7-14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.