Lezzetli Bir Ev Yapımı Yoğurt Sosu Tarifi

Ev yapımı bir yoğurt sosu çeşitli birçok yemeğe eşlik edebilecek çok yönlü bir sostur. Aşağıdaki soslardan birini evinizde yapmanızı öneririz.
Lezzetli Bir Ev Yapımı Yoğurt Sosu Tarifi
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Markette bulabileceğiniz sosların çoğunu evde de yapabilirsiniz. Bundan dolayı, bugün size çok yönlü olduğu kadar lezzetli de olan bir ev yapımı yoğurt sosu tarifi vereceğiz. Bu sos her türlü yemeğe yakışacaktır.

Ev Yapımı Sosların Avantajları

  • Bu sosları en sevdiğiniz malzemeleri kullanarak özelleştirebilirsiniz.
  • Taze malzemeler kullanabilir ve yoğurdun özelliklerini korumak için sosu tüketmeden hemen önce hazırlayabilirsiniz.
  • Ev yapımı soslar daha ucuzdur, özellikle de sadece ihtiyacınız olduğu kadar yaptığınızda.
  • Özellikle de yoğurt gibi bozulabilir malzemeler kullanıyorsanız bozulabilecek daha az malzeme vardır.
  • Ayrıca, bu sosları yiyecek insanların ihtiyaçlarına göre adapte de edebilirsiniz. Canlı kültürler ya da probiyotikler içeren canlı yoğurtların çoğu halihazırda laktoz bakımından düşük oranlara sahiptir, bundan dolayı laktoz intoleransı olan insanlar sıkıntı çekmez. Ayrıca piyasada vegan yoğurtlar da bulunmaktadır.

Ev Yapımı Yoğurt Sosu Çeşitleri

Hayal edebileceğiniz kadar fazla yoğurt sosu yapabilirsiniz. Bunun nedeni yoğurdun son derece çok yönlü olması ve otlar, baharatlar ve hatta salamura edilmiş ürünler gibi diğer malzemeler ile uyumlu olmasıdır. Bundan dolayı tuzlu, baharatlı, tatlı, ya da tatlı ekşi bir sos elde edebilirsiniz. Her şey sosu hangi yemek ile birlikte yiyeceğinize bağlıdır.

Daha fazlasını okuyun: Ev Yapımı Süzme Yoğurt Tarifi

Daha hafif bir sos elde etmek için seyreltilmiş doğal yoğurt kullanın, ve sadece biraz su ekleyin.

Ancak, eğer içine bir şeyler batırabilmek için daha yoğun bir sos tercih ederseniz, tam yağlı ya da süzme yoğurt tercih edin. Yoğurdunuza turşu, zeytin ve hatta ançüez bile ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı bir ev yapımı yoğurt sosu elde edersiniz.

Ev Yapımı Yoğurt Sosu – Kullanımları

Bir ev yapımı yoğurt sosunun mutfakta birçok kullanım alanı vardır. Hadi bunlardan bazılarının neler olduğuna bir göz atalım.

Haşlanmış yumurtanın üstüne koyulmuş yoğurt sosu.

Bandırmak İçin Meze

Bu mojo (içine bir şeyler batırılan sos) denen bir şeye benzerdir, yani çok yoğun bir sostur. Sebze çubukları, kızarmış ekmek ve lavaş ekmeği batırmak için humus ve guacamole ile iyi gider.

Bu sosu yapmak için doğal süzme yoğurt ve taze otlar ya da baharatlar kullanmanızı öneririz.

Doldurma Sosu

Kebap, dürüm ve sebzeli aperitifleri sever misiniz? Eğer seviyorsanız bu tip yiyecekler için çok uygun olduğu için Yunan usulü cacık sosunu denemelisiniz. Hatta bu en çok bilinen yoğurt soslarından biri bile olabilir. Lezzeti ağzınızın tadını tazeleyecek ve tariflerinize bir kremsilik katacaktır.

Çeşniler ve Soslar

Bu çeşni ve sosları yeşillikler, pirinç, makarna ve salatalar ile beraber kullanabilirsiniz. Ayrıca buharda pişmiş sebzeler için de harika bir sos olabilir.

Marketten aldığınız salata soslarının yerine bu ev yapımı sosu kullanmaya çalışın. Böylece daha kremsi, daha hafif, sindirimi daha kolay ve ekşi krema ya da peynir ile yapılan diğer soslardan yağ bakımından daha düşük olacaktır.

Salata Sosu

Yoğurt sosu hem et hem de balık tariflerinde kullanılabilir. Hatta kuzu yahnisi ve ızgara tavuk göğsü gibi basit yemekler ile bile çok iyi giderler.

Eğer somon ya da barlam balığı filetosu gibi balık yemekleri için bir sos arıyorsanız biraz yoğurt ile dereotu, Frenk soğanı, ve köri ya da hardalı karıştırabilirsiniz.

Ev Yapımı Yoğurt Sosu – Temel Tarif

Görebileceğiniz üzere birçok yoğurt sosu tipi vardır. Yine de, gerçek bir yoğurt sosunun içermesi gereken bazı temel malzemeler bulunmaktadır.

İki kavanoz krema ve yarım limon.

4 porsiyon için gereken malzemeler:

  • 250 ml yoğurt. Temel sosu yapmak için doğal yoğurda ihtiyaç duyacaksınız, ve en önemlisi, yoğurdunuzun gerçekten canlı kültürler ve probiyotikler içerdiğinden ve eklenmiş şeker içermediğinden emin olun. %0 ya da light yoğurtlara dikkat edin çünkü bu yoğurtlara genellikle tatlandırıcı eklenir.
  • 1 ya da 2 yemek kaşığı zeytinyağı. (Eğer tadı sizin için çok yoğunsa hafif bir bitkisel yağ da kullanabilirsiniz ancak her zaman soğuk preslenmiş ya da rafine edilmemiş bitkisel yağları tercih edin.)
  • 560 ml limon suyu
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Tüm malzemeleri bir kaseye dökün – yoğurt ile başlayın – ve sonrasında yağ ve limon suyunu ekleyin. Sonrasında damak tadınıza göre baharat atın ve pürüzsüz bir hale gelene kadar bir kaşık yardımı ile karıştırın. Eğer hemen yemeyecekseniz buzdolabında saklayın. Dolapta 24 saat boyunca dayanacaktır.

Lezzetini kontrol etmek için tadın ve hoşunuza gidebilecek başka herhangi bir malzemeyi ekleyin. Gerçekten iyi bir sonuç alacağınız kesin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.