Light Ürünler Şişmanlatır mı?
Light ürünler fazla kilo sorunuyla mücadele eden kişilerin dikkatini çekmektedir. Peki bu ürünler bahsedildiği kadar iyi mi? Her şeyden önce vücut kilomuzla ilgili konuların yüzyılımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini hatırlatalım.
Obeziteden mustarip olmak, tedavi yöntemini belirlemenin yanı sıra diğer hastalıklara da neden olan bir risk faktörüdür. Bu nedenle diyet programında biz dizi değişiklik yapılarak kademeli ilerleyen bir beslenme planı uygulanmıştır.
Kesin olarak, vücut yapısı ile ilgili bu endişe, endüstrinin piyasaya light ürünler sunmasına neden olmuştur. Bu ürünler sürekli olarak daha hafif kalori yoğunluğu vaat eden ürünlerdir. Ancak, bu her zaman en iyi seçenek değildir. Sebebi nedir peki? Yazımızın devamında size bunu nedenleriyle açıklıyoruz.
Bunu da okuyun: Düşük Kalorili Mantar Tarifi
Light Ürünler Daha Az Kalori İçerir
Light ürünler, normal versiyonlarına göre daha az kalori sağlaması özelliğiyle karakterize edilir. Bu üründe kısıtlı seviyede yağ bulunur. Aynı zaman birçok durumda gıdalardaki basit şeker miktarı değişmeden kalmış veya hatta artmıştır.
Bugün basit karbonhidratların sürekli tüketilmesinin bilinen tehlikeleri, Frontiers in Bioscience dergisinde yayınlanan bir makalede yansıtılmaktadır.
Öte yandan, trans yağ çeşidinde olmadığı sürece gıdalardaki yağı çıkarmak genellikle iyi bir fikir değildir. Bu besinde örneğin D grubu vitaminleri gibi besinler suda çözünürler. Bu şekilde mikro besinlerin vücuda olan katkısını azaltmış oluruz.
D vitamini konusuna devam edersek, bazen yetersiz de olabilen bir besin maddesiyle karşı karşıya kalırız. Katkısını daha da azaltırsak orta veya uzun vadede sağlık sorunuyla karşılaşabiliriz.
Annual Review of Medicine’de yayınlanan bir makaleye göre, bu mikrobesinin rezervleri sınırlıdır. Yeteri kadar vücutta bulunmadığında kardiyovasküler veya inflamatuar hastalıklar geliştirme riskinde artış olmasının sebebidir.
Light ürünler aşırı tüketime neden olabilirler
Light ürünlerin kalori yoğunluğu muadillerine göre daha düşük olsa da, bazen daha light bir ürünle karşılaştığımızı bildiğimiz için daha fazla miktarda tüketme eğiliminde oluruz. Bu nedenle, tükettiğimiz toplam enerji miktarı klasik olan muadilinden daha fazla olur.
Olumsuz özellikleri sadece bu kadarla sınırlı değildir. Bu ürünün daha büyük boyutta olanları, basit şekerlerin hatta katkı maddelerinin daha fazla içermesi anlamına gelir. Bu nedenle orta ve uzun vadede sağlık durumumuz etkilenebilir.
Bunu da okuyun: Tavuk Göğsü Pişirmenin 3 yolu
Nasıl daha iyi bir diyet programı hazırlarız?
Piyasadaki en az kalorili yiyecekleri aramak yerine, diyetimize taze ürünleri dahil etmek sağlığımız açısından daha faydalıdır. İşlenmiş gıda tüketiminin azaltılması, kalori, şeker ve katkı maddelerinin azaltılması açısından faydalıdır.
Önceki söylediğimiz; diyabet, obezite ve diyetle bağlantılı diğer metabolik bozukluklar gibi karmaşık hastalıkların oluşma riskinde her zaman bir azalma olacağı anlamına gelir.
Ayrıca, daha az miktarda agresif pişirme yöntemlerini ve az yağ içeren pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Bu şekilde, akrilamitte olduğu gibi vücut için zararlı ve toksik maddelerin üretimini sınırlamış oluruz.
Vücudumuz için gerekli olan yağları; yağlı balık, kuruyemiş ve bitkisel yağlardan edebiliyor olsak da yağ alımını ihmal etmemeliyiz. Hayvansal yağ alımını (bilimsel olarak hala tartışılsa da) ve trans yağ alımını sınırlamak, sağlığımızı iyileştiren faktörlerden birkaçıdır.
Light ürünlere karşı dikkatli olun
Light ürünler bize daha az kalorili bir çeşit sunmaktadır. Bu nedenle kendimize güvenmeyi ve etiketleri dikkatlice okumayı bırakmamalıyız. Çoğu durumda, kalori azalması, daha fazla miktarda basit şeker ilavesiyle lezzet düzeyinde bir onarma yaparak yağların baskılanmasından kaynaklanmaktadır.
Kalori dengesi oluşturma endişemiz olduğundan bu tarz ürünleri tüketme eğilimimizin fazla olması nedeniyle, beslenme kalitemizin giderek daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Sağlıklı yaşam tarzı, çeşitli ve dengeli beslenme programını düzenli egzersizle birleştiren bir yaşam tarzıdır. Öncelikli olarak bu hedefimize ulaşmak için taze ürünlerin tüketimi artırmalı ve işlenmiş ürünlerin tüketimini azaltmalıyız.
Çeşitli light ürünler seçmek mümkün olmakla beraber, özellikle tekli ve çoklu doymamış yağların tüketimini ihmal etmek sağlığımız açısından uygun değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
- Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
- Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior, 52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010